CU RECUNOȘTINȚĂ ȘI RESPECT DESPRE PROF. DR. IOAN RANCA

Distribuie pe:

Întotdeauna e dureros atunci când Cetatea pierde un membru de vază al ei, un om deosebit, care zeci de ani, în calitate de profesor, cercetător, istoric, arhivist, a scos la iveală, din vălmășagul vremilor trecute, adevărul cuprins în mii de date și documente cu referire la oameni, fapte, evenimente, întâmplări, petrecute aici sau aiurea. Și asta pentru că, e bine de știut, întotdeauna, “doar adevărul ne eli-berează din încătușare, redându-ne libertatea de gândire și acțiune”.

Un astfel de om, distins și respectat membru al comunității științifice românești, un dascăl autorizat în cercetarea trecutului, un model de urmat pentru noi, toți, un mare patriot român, a fost prof. dr. IOAN RANCA. Cei care l-au cunoscut i-au respectat autoritatea și distincția sa, mai ales în domeniul arhivisticii, acolo unde peste 30 de ani, ca director al Arhivelor Statului din Târgu-Mureș, a scormonit prin colbul trecutului pentru ca noi, cei de azi, să cunoaștem adevărul despre încâlcita lume de demult.

Opera sa în domeniul cercetării se compune din multe cărți de referință pentru istoriografia română și nu numai (Românii din Ținutul Secuiesc; Revoluția de la 1848; Avram Iancu; Unirea de la 1918 etc.), sute de studii, articole, referate.

A fost prietenul nostru, al tuturor celor care i-au trecut pragul spre a-i solicita o părere, o idee, o informație istorică, un sfat, ajutându-ne mereu dezinteresat.

Tocmai de aceea regretăm această pierdere a unui om de excepție, care ne mai sărăcește încă o dată de un spirit atât de distins, de care mai aveam încă atâta nevoie.

Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!

Lasă un comentariu