DE CE BAT CLOPOTELE BISERICILOR CATOLICE DIN TOATĂ LUMEA, ZILNIC, LA ORA 12

Distribuie pe:

Datorită unui român: Iancu de Hunedoara (înmormântat în Catedrala Catolică din Alba Iulia), considerat salvatorul lumii creștine.

S-a întâmplat în 1456, când Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, a învins, la Belgrad, armata Imperiului Otoman condusă de Mahomed al II-lea, care viza nici mai mult, nici mai puțin decât ocuparea Europei.

În acea bătălie, sultanul dispunea de 150.000 de soldați și 300 de tunuri. De partea cealaltă, Iancu de Hunedoara apăra garnizoana Belgrad (n.n. - Bălgrad, Alba-Iulia) cu 30.000 de vlahi și sârbi ortodocși.

De două ori au reușit turcii să pătrundă în oraș și tot de atâtea ori au fost respinși. A fost respins și al treilea atac, apoi s-a trecut la contraatac. Tunurile turcilor au fost capturate și folosite împotriva armatei sultanului. Câteva zile mai târziu, turcii se retrag dezordonat, lăsând în urmă 24.000 de morți.

A fost cea mai mare victorie de până atunci a creștinătății împotriva turcilor.

Ca omagiu, papa Calixt al III-lea a decretat victoria obținută de Iancu de Hunedoara ca fiind “cel mai fericit moment al vieții sale” și a decretat, printr-o bulă papală, ca toate clopotele bisericilor catolice să fie trase în fiecare zi, la ora 12.00.

Iancu de Hunedoara nu a apucat să se bucure de acest omagiu: voievodul transilvan a murit la câteva zile după victorie, din cauza ciumei. Clopotele din bisericile catolice încă se aud, zilnic, la prânz, în toată lumea, ca un omagiu adus lui Iancu de Hunedoara.

Lasă un comentariu