CEI MAI BUNI PRIMARI DIN ROMÂNIA, ALĂTURI DE THEODORA BENEDEK - ILIE BOLOJAN, PRIMARUL DIN ORADEA, O RECOMANDĂ PE THEODORA BENEDEK PENTRU FUNCȚIA DE PRIMAR AL TÂRGU-MUREȘULUI

Distribuie pe:

Theodora Benedek, candidat la Primăria municipiului Târgu-Mureș, a demarat un proiect prin care va ajunge în orașele din Transilvania, conduse de primari liberali. Este un mod de a conecta Târgu-Mureșul la performanțele administrațiilor vedetă din România, acolo unde implicarea primarilor se vede în traiul de zi cu zi al oamenilor. Administrație liberală înseamnă Cluj Napoca, Oradea, Alba Iulia, Arad sau Timișoara. Iar primarii de acolo sunt prietenii Theodorei Benedek.

“De astăzi, mergem în orașele unde își doresc să trăiască tinerii din Târgu-Mureș. Vom ajunge la Arad, la Alba Iulia, în Cluj Napoca sau la Oradea, pentru a afla ce îi atrage pe tineri acolo și de ce fug din Târgu-Mureș. Primul răspuns îl știm deja: pentru că aceste orașe sunt conduse pentru oameni și nu pentru șpagă. Toate aceste orașe au primari liberali. Veți vedea de ce administrația liberală este singura șansă a Târgu-Mureșului”, a spus Theodora Benedek, care a făcut prima oprire la Oradea.

Chiar și cei care nu au vizitat Oradea de ceva timp au auzit de dezvoltarea pe care orașul a cunoscut-o în ultimii 12 ani. Fața acestui oraș s-a schimbat și schimbarea, care e mult mai profundă decât câteva fațade de clădiri centrale, se vede cu ochiul liber.

Ilie Bolojan, primarul Oradiei, e lider nu doar pentru echipa din primărie, și pentru comunitate. A ajuns un reper pentru restul primarilor din țară, care au multe de învățat de la el. În primul rând, curajul de a face, dorința de a ajuta oameni și inteligența de a profita de oportunități. Această rețetă funcționează din plin în Oradea, un oraș care își schimbă fața în fiecare zi și a urcat pe primul loc în mai toate topurile de bine.

Oradea s-a transformat spectaculos în ultimii ani și a fost desemnată cel mai sigur și eficient oraș din România, cu cea mai eficientă administrație, cei mai veseli oameni de la noi și singura localitate din țara noastră care face parte din rețeaua orașelor Art Nouveau. Sub centrul istoric, se află investiții mai costisitoare - care nu se văd: sutele de kilometri de rețea de termoficare și de apă, schimbate de curând.

Ilie Bolojan, primarul Oradiei, care este un lider de la care edilii din toată țara ar trebui să ia lecții de adminstrație, spune că: “Dacă vrei să faci ceva, trebuie să știi că vei deranja pe cineva, în mod obiectiv sau subiectiv. Dacă nu vrei să deranjezi pe nimeni, n-o să faci mai nimic și la final i-ai deranjat pe toți”.

Fondurile europene reprezintă cheia dezvoltării fulminante din ultimii ani a municipiului Oradea. Din 2008 până acum, administrația locală a obținut 250 de milioane de euro pentru proiecte de refacere a centrului orașului, de modernizare a sistemul de termoficare și de construire a unor poduri. Iar edilii nu se opresc aici: au depus proiecte pentru încă 170 de milioane de euro pentru construirea de traversări subterane, zone pietonale și linii de tramvai. 80 de milioane de euro au fost deja aprobați de autoritățile europene.

Ilie Bolojan, primarul Oradiei, a transmis un mesaj către târgumureșeni:

“Dragii mei, poate nu știți, dar există niște asemănări importante între Târgu-Mureș și Oradea. Una dintre ele este că cele mai importante clădiri din orașele noastre, Palatul Vulturul Negru și Palatul Culturii din Târgu-Mureș, sunt proiectate de aceeași echipă de arhitecți, niște arhitecți geniali de la început de secol XX - Komor Marcell și Jakab Dezsõ. Și aceste două bijuterii arată forța arhitecturii la început de secol XX în Transilvania.

Dar Târgu-Mureșul și Oradea sunt asemănătoare și prin faptul că sunt orașe multietnice și multiconfesionale și sunt punți frumoase între comunitatea română și cea maghiară. Sunt însă asemănătoare prin problemele pe care le avem în această perioadă de dezvoltare: atragerea fondurilor europene, îmbunătățirea calității transportului în comun, colectarea deșeurilor, depozitarea acestora, dezvoltarea universităților, investițiile în sănătate și un trai mai bun pentru locuitorii orașelor noastre.

Am încredere că doamna Theodora Benedek va fi un primar bun la Târgu-Mureș în anii următori. Așa cum administrațiile liberale din orașele din Transilvania sau din Banat au demonstrat, în acești ani, că au capacitatea să atragă fonduri europene importante, să schimbe flotele de transport în comun, să reabiliteze clădiri de patrimoniu și să facă centrele să fie plăcute pentru oameni, să investească sume consistente în sistemul medical prin reabilitări, construcții de clinici noi, dotarea cu aparatură medicală, sunt convins că în anii următori, la Târgu-Mureș,Theodora Benedek poate să trateze și inima orașului Târgu-Mureș, așa cum tratează inimile oamenilor. Am încredere că va face o treabă bună la Târgu-Mureș!”

 

ÎN SFÂRȘIT, VOM ȘTI ADEVĂRUL DESPRE POLUAREA DIN TÂRGU-MUREȘ! THEODORA BENEDEK A ACHIZIȚIONAT PRIMA REȚEA INDEPENDENT DE SENZORI PENTRU MONITORIZAREA POLUĂRII ÎN TÂRGU-MUREȘ

Echipa de specialiști în probleme de mediu a Theodorei Benedek, candidatul PNL la Primăria municipiului Târgu-Mureș, instalează, în aceste zile, o rețea de aparate interconectate care măsoară poluarea, în toate cartierele municipiului Târgu-Mureș. Prin această rețea vom fi informați în permanență asupra poluanților fizici și chimici din jurul nostru, care ne pot afecta sănătatea sau pot avea un impact negativ asupra mediului.

În Târgu-Mureș, nu aveam, până acum, un sistem independent de măsurare a calității aerului. Acest lucru ne împiedică să știm cu adevărat nivelul de poluare în zonele industriale, în centrul orașului, dar mai ales în cartiere.

În aerul pe care îl inspirăm există particule fine care, odată inhalate, pot provoca astm, cancer pulmonar, boli respiratorii, boli cardiovasculare, dar și nașteri premature sau defecte congenitale.

O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât și pătrund în alveolele pulmonare, provocând inflamații și intoxicări. Specialiștii afirmă că, în România au loc peste 20.000 de decese anual din cauza poluării aerului cu particule fine în suspensie, ceea ce ne situează pe un îngrijorător loc 8 în Europa.

Valorile limită impuse de Uniunea Europeană privind cantitatea maximă recomandată de microparticule per metru cub sunt următoarele:

* Particule în suspensie - PM10: max 40 µg/m3 (micrograme pe metru cub)

* Particule în suspensie - PM2.5: max 25 µg/m3 (micrograme pe metru cub)

* Particule în suspensie - PM1.0: max 20 µg/m3 (micrograme pe metru cub)

Traficul rutier intens contribuie cel mai mult la emisia de microparticule nocive în aer.

Folosind o multitudine de senzori și conexiune wireless la Internet, rețeaua implementată de echipa Theodorei Benedek culege măsurători în timp real asupra nivelului de poluare din aer. Începând de săptămâna viitoare, datele vor fi disponibile în timp real pe site-ul Theodorei Benedek, ceea ce înseamnă că toți cetățenii din Târgu-Mureș vor avea la dispoziție o infrastructură de tip big data, care va permite analiza mediului, prin prisma particulelor invizibile care ne pot afecta sănătatea.

Theodora Benedek a declarat că “cei mai mulți târgumureșeni spun că, la noi în oraș, nu se cunoaște adevăratul nivel al poluării aerului. Începând de astăzi, instalăm în toate cartierele o rețea de senzori, care măsoară non-stop calitatea aerului. În câteva zile, vom ști exact care este nivelul de poluare în fiecare cartier și ce măsuri putem lua. Săptămâna viitoare vom prezenta public aceste date, iar apoi veți putea vedea în timp real calitatea aerului din cartierul dumneavoastră pe site-ul www.theodorabenedek.ro. Este un prim pas pentru monitorizarea poluării din Târgu-Mureș. Facem din surse private ceea ce trebuia să facă Primăria demult, așa cum s-a făcut la Brașov, în Cluj sau la Iași. Pentru oameni”.

Peste o săptămână, în Târgu-Mureș va exista o hartă integrată, care va conține datele măsurate de senzori. Doar pe baza datelor reale, putem cere măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului.

comandat de: PNL Mureș - cod AEP: 21200012

Lasă un comentariu