E GREU DE SPUS CÂND VA FI ACCESIBIL VACCINUL ANTI-COVID. DISTRIBUIREA LA NIVEL EUROPEAN NU VA FI DISCRIMINATORIE

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat că, până nu se termină testele clinice, este greu de spus când va fi accesibil vaccinul anti-COVID-19, adăugând că distribuirea acestuia la nivelul UE nu va fi “discriminatorie”, urmând să se facă în funcție de populația fiecărei țări.

“Există trei (...) companii sau grupuri de companii care sunt într-o fază avansată de testare a unui vaccin.

Sigur că, până nu se termină testele, este foarte greu de spus, cu precizie, când va fi accesibil vaccinul. (...) E o procedură extrem de complexă privitoare la testarea vaccinului, va exista un timp până când vaccinul va fi disponibil. El va fi disponibil, probabil, în etape. Va exista o strategie de vaccinare în funcție de cantitățile care vor fi disponibile. Ceea ce este cert este că problema vaccinării este o problemă care este discutată și hotărâtă la nivel european, că există deja înțelegerea ca vaccinurile, pe măsură ce sunt achiziționate, să fie puse la dispoziția statelor member UE în funcție de populația statelor respective. (...) Nu va fi o distribuire discriminatorie, ci va fi o distribuire care are la bază populația fiecărei țări”, a explicat Orban, întrebat dacă România ar putea avea primele doze de vaccin anti-COVID-19 la finalul acestui an.

El a adăugat că există speranțe că se pot termina testele clinice cu succes până la sfârșitul anului, ceea ce ar însemna că vaccinul ar putea deveni accesibil începând cu anul viitor.

Pe de altă parte, prim-ministrul a precizat că, din informațiile pe care i le-a pus la dispoziție ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru acest sezon s-au achiziționat mai multe doze de vaccin antigripal decât în anii trecuți. “Ele vin după un grafic care a fost convenit cu furnizorii și se distribuie pentru vaccinare”, a completat el.

Lasă un comentariu