LUCRĂRI DE EXCAVAȚIE DIN AFARA PLATFORMEI AZOMUREȘ AU CAUZAT OPRIREA DE URGENȚĂ A UNEI INSTALAȚII

Distribuie pe:

Investigația internă, demarată de Azomureș, după evenimentul de sâmbătă, 29 august 2020, când una dintre instalațiile de producere acid azotic a fost oprită în regim de urgență, a arătat că fluctuația de tensiune electrică a fost cauzată de secționarea accidentală a unui cablu electric situat în afara platformei Azomureș.

Lucrarea de excavare se derula în afara platformei Azomureș, de către o companie locală, ce execută lucrări de amenajare în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene. În urma secționării cablului și, implicit, a pierderii de electricitate, au fost activate automat echipamentele de oprire ale instalației Acid Azotic 4, conform procedurilor uzuale pentru astfel de situații. Instalațiile de pe platforma

Azomureș sunt echipate cu sisteme de inter blocare independente, pentru a opri întotdeauna echipamentele în siguranță, curentul electric, pentru astfel de operațiuni fiind asigurat de surse independente de energie electrică.

Eliberarea oxizilor de azot face parte din procedura normală de oprire sau de pornire. Pentru o astfel de procedură, există, la fel ca pentru Azomureș, o prevedere în autorizațiile de mediu ale instalațiilor asemănătoare din întreaga lume. Din păcate, soluțiile tehnologice sunt în acest moment destul de limitate. Emisiile sunt vizibile de la concentrații scăzute și au o culoare diferită, de la roșu-portocaliu la maro, sunt eliberate în atmosferă pentru o perioadă scurtă de timp și la o înălțime de peste 85 de metri, ceea ce asigură dispersia imediată, fără impact negativ major asupra mediului.

Azomureș a contractat pe parcursul anului 2020 realizarea unui studiu tehnic pentru modernizarea instalațiilor de acid azotic. Studiul, realizat de unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnologie din lume, în acest domeniu, va oferi soluții pentru îmbunătățirile tehnologice ale producției de acid azotic, inclusiv pornirea și oprirea instalației. Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de oprirea din cursul zilei de sâmbătă.

Pe de altă parte, precizăm că orice lucrări de excavație pe platforma Azomureș sunt supuse autorizațiilor de lucru. Condiția prealabilă pentru autorizare este identificarea oricărei conducte și/sau cabluri subterane. Suntem convinși că aceleași principii trebuie urmate în afara proprietății Azomureș, deoarece există conducte de gaze naturale, conducte diverse și cabluri electrice care duc spre Azomureș sau către alte platforme din zonă. O notificare a fost trimisă Primăriei Târgu-Mureș pentru a asigura permisele de lucru corecte, înainte de a fi executate lucrări în vecinătatea platformei Azomureș.

Lasă un comentariu