FOȘNETUL GORUNULUI

Distribuie pe:

 “Unicul dor al vieții mele e să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocmai acuma cu întristare văd, că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea; un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune, că viitorul este nesigur. Voiesc dar și hotărât dispun, că după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi; tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii mele.” (Avram Iancu, 20 decembrie 1850)

 Multe și mai mult sau mai puțin importante au fost evenimentele petrecute, de-a lungul vremii, în ziua de 2 septembrie:

1666. A izbucnit marele incendiu din Londra. În patru zile și jumătate au ars 13.200 de clădiri, inclusiv Catedrala Sfântul Paul. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.

1792. Revoluția Franceză. Încep Masacrele din septembrie: 1300 de prizonieri din închisori sunt omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.

1829. S-a semnat Tratatul de Pace ruso-turc, de la Adrianopol.

1848. A treia Adunare națională de la Blaj (60.000 de participanți) declară că nu recunoaște “uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și reafirmă revendicările țărănimii iobage. Se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.

1853. S-a născut chimistul Wilhelm Otswald, laureat al premiului Nobel în 1909.

1894. S-a născut romancierul și jurnalistul austriac Joseph Roth.

1937. A murit pedagogul și istoricul francez Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internațional și inițiator al mișcării olimpice moderne.

1939. Al Doilea Război Mondial. Germania nazistă ocupă Orașul Liber Danzig (Gdansk).

1945. Ministrul de Externe nipon a semnat actul de capitulare necondiționată a Japoniei, ceea ce a însemnat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939 - 1945).

1945. Vietnamul își declară independența. Se formează Republica Democrată Vietnam.

1958. A fost inaugurat, la București, Muzeul “George Enescu”.

1964. S-a născut, în Liban, actorul canadian Keanu Reeves.

1966. S-a născut, în Mexic, actrița Salma Hayek.

1969. A murit revoluționarul comunist Ho Chi Minh, fost președinte al Vietnamului (născut 1890).

1990. Transnistria se autoproclamă Republică Sovietică, separându-se de Republica Moldova.

2005. A murit scriitorul Alexandru Paleologu (născut 1919).

***

Desigur, pentru noi, ca români, mai ales pentru ardeleni, cea mai importantă rememorare este cea legată de anul revoluționar 1848.

După cea de a treia “Adunare Națională” de la Blaj, unde cei peste 60.000 de participanți au declarat răspicat faptul că nu recunosc “uniunea” Transilvaniei cu Ungaria si au reafirmat, în același timp, revendicările țărănimii iobage, a luat naștere oastea populară condusă de Avram Iancu, având ca arie de recrutare a luptătorilor satele din jurul orașului Câmpeni (Munții Apuseni).

Legiunea “Auraria Gemina” a fost una dintre cele cinsprezece legiuni românești organizate între 1848-1849 pentru a lupta împotriva trupelor maghiare din Transilvania. Prefectura de pe raza căreia erau recrutați luptătorii legiunii era pe atunci împărțită în două viceprefecturi, fiecare viceprefectură fiind împărțită în patru tribunate. Avram Iancu avea pe atunci rangul de prefect, echivalent cu cel al unui general de armată, și a condus această mare unitate militară până în toamna anului 1849, după înfrângerea revoluției maghiare, când armata ungurilor s-a predat trupelor țariste și austriece.

 “Iar când va veni dușmanul

Să vă ia pământ și drept,

Români, scuturați gorunul

Ca din somn să mă deștept!”

Sunt versurile lui Iancu! Se cuvine să ni le reamintim!

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus - d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Kossuth Lajos.

S-a născut în Munții Apuseni, într-o familie de moți înstăriți. Tatăl său, Alexandru Iancu, a fost pădurar, apoi jude domenial. Având o situație materială bună, a urmat clasele elementare la Poiana Vadului și Abrud, Gimnaziul inferior la Zlatna, iar Gimnaziul superior la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu-Mureș. Își ia examenul de avocat în anul 1848.

În preajma izbucnirii revoluției, făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene, luptătoare pentru emancipare socială și națională de sub unguri și imperialii austrieci. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate de țărani și de mineri din Munții Apuseni.

Avram Iancu, liderul românilor din Transilvania din timpul mișcărilor revoluționare de la mijlocul secolului al XIX-lea, a lăsat posterității o serie de documente în care oferea explicații pentru marile vărsări de sânge care au avut loc în anii 1848 și 1849. Unul dintre acestea este scrisoarea manifest, semnată în calitate de prefect, în 15 iulie 1849, și adresată maghiarilor. Iată cum li se adresa “Crăișorul”:

“Fraților! Credeți-ne nouă că noi prealuminat vedem și prea hotărât credem, că în aceste două Patrii surori, maghiarul de existență și viitor nu poate vorbi fără român, nici românul fără maghiar. (...) Fraților! Spiritul de care e pătrunsă și însuflețită Europa cu un impuls mai elastic străbate la sufletul nostru, decât la al oricărei națiuni, care a mai văzut până acum raza libertății. Libertate, egalitate, frățietate, aceste principii sunt deviza noastră, acestea tezaurul și cel mai sfânt obiect, pentru care și cu care trăim suntem gata a da mâna cu cei mai nedumeriți vrăjmași ai noștri și a le promite cel mai sincer ajutor, ce se poate aștepta de la vreun popor european (...). Pe scurt: voim iară a vă spune, și exclamăm: de credeți în cer un Dumnezeu și pe pământ o patrie, luați alte mijloace de a trata cu noi, convinge-veți deplin că între noi și voi armele niciodată nu pot hotărî, însă nu întârziați, ca să nu se împlinească în voi cuvintele Scripturei: «Că va intra mirele, și voi nu veți avea undelemn în candelele voastre»“.

Un mare erou al Neamului, un mare tribun, o minte strălucită, un martir, însă, judecat strâmb de nemernicia contemporanilor lui și a multora dintre cei de azi. Fără îndoială, așa cum spunea Crăișorul, “Nu cu argumente filosofice și umanitare se pot convinge tiranii, ci doar cu lancea lui Horia.”

 

Lasă un comentariu