NAȚIUNEA, TÂNĂRUL ȘI... REGELE

Distribuie pe:

* “Regele zice: «Eu creez dreptatea prin legile mele!» Dreptatea zice: «Eu sunt veșnică, cine m-a creat oare pe mine? Ceea ce ai creat tu este numai fărădelegea», spunea poetul, prozatorul și dramaturgul indian Rabindranath Tagore (1861-1941). În România noastră nu există nici rege, dar nici dreptate; Fărădelegea este stăpână, dar... nu pierde nădejdea în triumful dreptății. Dacă nu noi, în orice caz copiii și nepoții noștri vor asista la marea victorie a omului asupra bestiei. Legea evoluției morale și divine nu poate să dezmintă!”

Nicolae Tonitza (1866-1940), pictor, grafician, publicist român.

***

* “Un tânăr, călătorind pe jos, a găsit într-una din zile, în pulberea drumului, o monedă de aur strălucind. Cum a văzut-o, s-a aplecat grabnic, a ridicat moneda și a pus-o în buzunar, foarte bucuros. Ajungând în orașul unde mergea, a intrat într-un magazin de lux, unde și-a cumpărat un rând de haine, încât după ce le-a îmbrăcat, arăta acum ca un domn. Dar, după acest episod, tânărul a prins un obicei: mergea tot timpul pe stradă cu capul plecat, în speranța că va găsi o altă monedă. Și... tot căutând, cu capul în jos, a rămas cocoșat. Din băiatul acela, semeț, a ajuns un obsedat cocoșat, fără să mai poată vedea frumuseția și strălucirea luminii soarelui”.

Mulți tineri din ziua de astăzi se află în situația acestui tânăr: respingând lumina soarelui lui Hristos, cu pacea și iubirea Lui, și căutând tot timpul faptele întunericului, a fărădelegilor, drogurilor, neascultării, ajung din păcate niște cocoșați ai familiilor distruse și ai unei societăți în cădere liberă. (n. a).

***

* “Treburile țării se cârmuiesc prin miniștri și... numai miniștrii sunt datori să dea socoteală de actele lor... Ei, trebuie să urmeze simțul general al țărei, ca unii care fac parte din guvern. Miniștrii trebuie să caute ce este bun, să îndrepte ce este rău și să nu se țină de împărțirea viselor personale sau iluziilor politice. Pentru o idee mare, care este bună pentru țară, ei trebuie să-și riște și numele lor, numai țara să scape de necazuri”.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891) ministru de Interne, istoric, orator, scriitor român

***

* “Fericite sunt acele puține națiuni care n-au așteptat ca lenta mișcare a întâmplărilor și vicisitudinilor umane să facă în așa fel ca după culmea relelor să vină o îndrumare spre bine, ci au grăbit prin legi bune trecerea de la o stare la alta”. (Noi, românii, parcă n-am învățat nimic de la trecutul dureros: ultimele două războaie mondiale, cedarea Ardealului, Moldovei și Basarabiei, a Cadrilaterului și Insulei Șerpilor. Ne-am tot fofilat după tot felul de legi, mai mult pentru binele altora decât al propriului popor și suntem în situația care singuri ne-am croit-o. Dar... încă nu este prea târziu: “Trezește-te, popor român și elită românească” (n.a.)

Cesare Becaria (1738-1794), jurist și publicist iluminist italian

Lasă un comentariu