ORGANELE PENTRU TRANSPLANT POT FI ÎNTINERITE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că organele donatorilor mai în vârstă ar putea fi întinerite, crescând astfel șansele de supraviețuire a pacienților aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

“În ciuda unui număr limitat de organe disponibile pentru pacienții de pe listele de așteptare pentru transplant, organele de la donatorii mai în vârstă, decedați, sunt frecvent ignorate. Organele mai vechi disponibile pot avea potențialul de a acoperi diferența dintre cererea și oferta de organe, care, în prezent, este responsabilă pentru timpii de așteptare extrem de lungi, care ajung să pună în pericol viața anumitor pacienți.

Organele persoanelor mai în vârstă pot provoca adesea un răspuns imun mai puternic și pot pune pacienții în fața unui risc mai mare de rezultate adverse și de respingere a transplantului. Dar, pe măsură ce populația mondială îmbătrânește, organele de la donatorii în vârstă, decedați, reprezintă o resursă neexploatată și în creștere pentru pacienții care au nevoie de acestea.

În studiul nostru, am depus eforturi pentru a da o nouă viață organelor mai vechi, folosind o nouă clasă de medicamente, cunoscute sub numele de senolitice, care vizează și elimină celulele vechi. Dacă putem utiliza organe mai în vârstă într-un mod sigur, cu rezultate comparabile cu cele ale organelor recoltate de la donatorii tineri, vom face un pas substanțial înainte pentru a ajuta pacienții.

Pe măsură ce organele îmbătrânesc, celulele senescente se acumulează, acestea nu se mai divizează și eliberează ADN mitocondrial (fără celule ADN-mt), care se acumulează și în organele mai vechi. Această creștere a ADN-ului mitocondrial este legată de respingerea organelor în cazul unui transplant.

Medicamentele senolitice împing celulele senescente înapoi în ciclul celular, permițând organismului să le curețe. Într-un experiment realizat pe șoareci, am tratat donatorii de organe cu o combinație de medicamente senolitice, care au redus numărul de celule senescente, au redus nivelul ADN-ului mitocondrial și au scăzut inflamația. Cel mai important lucru este că supraviețuirea organelor vechi tratate cu senolitice a fost comparabilă cu cea a organelor provenite de la donatori tineri.

Încă nu am testat efectele clinice, dar suntem bine pregătiți să facem următorul pas folosind un dispozitiv de perfuzie pentru a administra medicamente senolitice asupra organelor și a măsura dacă există sau nu îmbunătățiri ale nivelului de celule senescente”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

 

 

 

Lasă un comentariu