NOUL CORONAVIRUS ȘI GRIPA - ASEMĂNĂRI, DIFERENȚE, MITURI DEMONTATE, REALITĂȚI CONFIRMATE…

Distribuie pe:

COVID-19 și gripa sezonieră prezintă multe asemănări și diferențe. Specialiștii din cadrul Clinicii Mayo vin cu precizări și recomandări privind lucrurile pe care trebuie să le știm și modul în care ne putem proteja împotriva acestor boli.

În timpul actualei pandemii, este posibil să fi auzit că boala coronavirusului (COVID-19) este similară cu gripa. Este adevărat că ambele sunt boli respiratorii contagioase, cauzate de viruși, și prezintă unele simptome comune. Dar, la o comparație mai atentă, rezultă că ele pot afecta oamenii în mod diferit. De asemenea, deoarece gripa există de mai mult timp, doctorii știu mai bine cum să o trateze și să o prevină, în vreme ce, în privința COVID-19, cercetările sunt în curs și, până în prezent, niciun vaccin aflat în studii clinice nu a dovedit siguranță și eficacitate.

Asemănări între COVID-19 și gripă - Virușii care cauzează COVID-19 și gripa se răspândesc în moduri similare. Ambele tipuri de viruși se pot transmite între persoane care sunt în contact apropiat (la mai puțin de 2 metri). Virușii se răspândesc prin picături respiratorii sau aerosoli eliberați prin vorbire, strănut sau tuse. Aceste picături pot ajunge în gura sau nasul cuiva din apropiere sau pot fi inhalate. Virușii se pot răspândi și dacă o persoană atinge o suprafață contaminată și apoi își atinge gura, nasul sau ochii.

COVID-19 și gripa au, în comun, multe semne și simptome: febră, tuse, respirație scurtă sau dificultăți de respirație, oboseală, dureri în gât, nas curgător sau înfundat, dureri musculare, dureri de cap, greață sau vărsături (acestea din urmă fiind mai frecvente la copii decât la adulți).

Semnele și simptomele ambelor boli pot varia de la lipsa oricărui simptom la simptome ușoare sau severe. Deoarece COVID-19 și gripa au simptome asemănătoare, diagnosticul este greu de pus. Se pot face teste pentru a se stabili dacă aveți COVID-19 sau gripă. Puteți suferi de ambele boli, în același timp.

Atât COVID-19, cât și gripa pot duce la complicații grave, cum ar fi: pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută (acumulare de lichid în alveolele mici, elastice, din plămâni - n. trad.), cedarea organelor, inflamații la nivelul creierului sau al inimii, atac cerebral, infarct miocardic, deces.

Mulți pacienți cu gripă sau simptome ușoare de COVID-19 se pot recupera acasă, prin odihnă și consum de lichide, însă cei care au forme grave de gripă sau COVID-19 necesită internarea în spital.

Diferențe între COVID-19 și gripă - COVID-19 și gripa sunt cauzate de viruși diferiți. COVID-19 este cauzat de un nou coronavirus, numit SARS-CoV-2, în timp ce gripa este cauzată de virusurile gripale A și B.

Simptomele COVID-19 și cele ale gripei apar în momente diferite și prezintă unele diferențe: cu COVID-19, este posibil să simțiți pierderea gustului sau/și a mirosului. Simptomele COVID-19 apar în general la două până la 14 zile după expunere. Simptomele gripei apar de obicei la una sau patru zile după expunere. Noul coronavirus pare să fie mai contagios și să se răspândească mai repede decât gripa. Bolile severe, cum ar fi leziunile pulmonare, pot fi mai frecvente în cazul COVID-19 decât în cazul gripei. Rata mortalității pare a fi, de asemenea, mai mare la COVID-19 decât la gripă.

COVID-19 poate produce complicații mai grave comparativ cu cele ale gripei, cum ar fi cheagurile de sânge și sindromul inflamator multisistemic, la copii.

O altă diferență este că gripa poate fi tratată cu medicamente antivirale. În prezent, nu sunt aprobate medicamente antivirale pentru tratarea COVID-19. Cercetătorii evaluează multe medicamente și tratamente pentru COVID-19. Unele dintre ele pot ajuta la reducerea severității bolii.

Vaccinul antigripal anual poate atenua gravitatea gripei și riscul de complicații severe și oferă protecție împotriva celor trei sau patru virusuri gripale care se așteaptă să fie cele mai frecvente în timpul sezonului gripal din anul respectiv.

Vaccinul antigripal nu vă protejează împotriva COVID-19. Cercetările arată, pe de altă parte, că vaccinul împotriva gripei nu crește pericolul de a contracta COVID-19 sau alte infecții respiratorii.

În prezent, nu este disponibil niciun vaccin pentru virusul care cauzează COVID-19, studiile fiind în curs.

CUM POATE AFECTA COVID-19 SEZONUL GRIPAL DIN ACEST AN?

Sezonul gripei începe, de obicei, în octombrie și ține până în luna mai. Este posibil ca, în această perioadă, virușii care cauzează COVID-19 și, respectiv, gripa, să se răspândească în comunitatea dvs., concomitent. Dacă se întâmplă acest lucru, oamenii s-ar putea îmbolnăvi de una sau de ambele boli, în același timp. Testarea poate determina ce virus aveți și poate ajuta orientarea medicilor către tratamentul adecvat. Persoanele care se îmbolnăvesc grav, de oricare dintre aceste boli, necesită internarea, ceea ce ar putea duce la supraaglomerarea spitalelor.

CUM PUTEM EVITA INFECTAREA CU COVID-19 ȘI GRIPĂ?

Vestea bună este că putem lua aceleași măsuri pentru a reduce riscul de infecție cu virușii care cauzează COVID-19, gripa și alte infecții respiratorii, urmând câteva precauții standard. De fapt, unele cercetări au relevat că, măsuri, precum distanțarea fizică și purtarea măștii au contribuit la scurtarea duratei sezonului gripal și la scăderea numărului de persoane infectate, în sezonul 2019-2020.

Precauțiile standard pentru a reduce riscul de COVID-19, gripă și alte infecții respiratorii includ: evitarea evenimentelor și a întâlnirilor cu număr mare de participanți; evitarea contactului apropiat (sub 2 metri) cu orice persoană din afara familiei, mai ales dacă aveți un risc mai mare de boli grave; spălați-vă mâinile des, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau folosiți un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool (cel puțin 60%); purtarea măștii de protecție în spații publice; acoperirea gurii și nasului cu cotul sau cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați; evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii, cu mâinile nedezinfectate; curățarea și dezinfectarea zilnică a suprafețelor posibil contaminate, cum ar fi clanțele ușilor, mânere, întrerupătoarele, aparatele electronice etc.

Aceste măsuri de prevenire vă pot ajuta să vă mențineți sănătoși și să reduceți riscul de a vă îmbolnăvi de COVID-19 sau de gripă.

COVID-19, MITURI DESPRE TRATAMENT ȘI PREVENIRE

Toate afirmațile conform cărora un medicament, un supliment pe bază de plante sau altă substanță pot preveni infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) sau pot vindeca maladia provocată de acesta (COVID-19) sunt false. De asemenea, dezinformarea continuă să circule despre modalitățile de tratare a COVID-19.

Iată câteva dintre substanțele și produsele promovate ca modalități de prevenire a infecției sau de tratare a COVID-19 - și ceea ce spune știința:

Vaccinuri împotriva pneumoniei și gripei. În prezent nu există niciun vaccin care să prevină infectarea cu virusul COVID-19. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic, nu oferă protecție împotriva COVID-19. De asemenea, vaccinul antigripal nu protejează împotriva bolii.

Instilații nazale cu apă sărată. Nu există dovezi că “dezinfectarea” nasului cu apă sărată protejează împotriva infecției cu noul coronavirus.

Temperaturi ridicate. Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius nu împiedică infectarea și nu vindecă boala COVID-19. Puteți contracta virusul pe vreme însorită, caldă și umedă. De asemenea, o baie fierbinte nu împiedică infectarea. Temperatura normală a corpului rămâne aceeași, indiferent de temperatura apei din cadă/duș.

Temperaturi scăzute. Vremea rece, gerul și zăpada nu ucid virusul.

Antibiotice. Antibioticele ucid bacteriile, nu virușii. Cu toate acestea, persoanele spitalizate cu boala COVID-19 ar putea primi antibiotice, dacă au dezvoltat și o infecție bacteriană.

Spray cu alcool și clor. Pulverizarea de alcool pe suprafața corpului nu ucide virusul, în schimb, vă poate afecta ochii, gura și îmbrăcămintea.

Consumul de alcool și usturoiul. Nu există dovezi că protejează împotriva COVID-19.

Lampă de dezinfecție cu ultraviolete (UV). Lumina ultravioletă poate fi utilizată ca dezinfectant pe suprafețe. Dar nu utilizați o lampă UV pentru a vă steriliza mâinile sau alte zone ale corpului. Radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.

Rețele mobile 5G. Evitarea expunerii la rețelele 5G nu împiedică infectarea. Virușii nu pot călători pe unde radio și pe rețele de telefonie mobilă. Virusul SARS-CoV-2 se răspândește în multe țări care nu au rețele mobile 5G.

Dezinfectanți. Când sunt aplicați pe suprafețe, dezinfectanții pot ajuta la distrugerea germenilor, cum ar fi virusul SARS-CoV-2. Nu pulverizați dezinfectanți pe corp, nu-i înghițiți. Dezinfectanții pot irita pielea și pot fi toxici dacă sunt inhalați. Nu spălați produsele alimentare cu dezinfectanți!

Suplimentele alimentare. Mulți oameni folosesc vitamina C, vitamina D, zinc, ceai verde sau echinacea pentru a-și întări sistemul imunitar. Cercetările nu au demonstrat că acestea previn boala. Suplimentul de argint coloidal, comercializat ca tratament pentru COVID-19, nu este considerat sigur sau eficient pentru tratarea vreunei boli. De asemenea, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea oleandrinei, un extract din planta toxică de oleandru, pentru a trata COVID-19 sau pentru a preveni infecția cu virusul care o provoacă.

(surse: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-vs-flu, mayoclinic.org/coronavirus myths)

 

Lasă un comentariu