NECLARITĂȚI ELECTORALE

Distribuie pe:

În curând, românii vor merge la vot pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, președinților Consiliilor județene și consilierilor județeni. Listele cu candidați sunt foarte bogate, cu oameni înregimentați politic sau independenți. Practic, la noi în județ, bătălia se dă mai mult pe criterii etnice. La primăria municipiului Târgu-Mureș atrag atenția doi candidați, unul din partea PNL și celălalt independent, cu susținere din partea UDMR. Ambii candidați sunt familiști convinși, cu trei copii, respectiv 6 copii al doilea, un aspect favorabil pentru fiecare dintre candidați, fiindcă, într-o societate îmbătrânită, cu tineri plecați în țări străine, încercată de o boală contagioasă, nu prea cred că românii se vor înghesui la vot, mai ales vârstnicii când sunt bombardați zilnic despre morții de COVID-19. Nu cunosc dacă vreun sociolog a încercat să stabilească existența în Târgu-Mureș a vreunei familii fără să aibă pe cineva tânăr plecat peste hotare. Odată, persoanele în vârstă nu vor să iasă din casă și să poarte mască, tinerii fiind plecați și prea puțin interesați de minciunile politicienilor, apoi, cei din generația de mijloc, baza votanților sunt dezamăgiți de prestațiile pretendenților. Sunt candidați despre care lumea nu a auzit. Anonimi dornici să-și vadă numele pe listele electorale, unii chiar nu cunosc pe lista cărui partid candidează. Întâlnirile și dezbaterile cu alegătorii, față în față, nu sunt posibile, cu atât mai puțin acordarea tradiționalei mite electorale constând din făină, găleată, papuci, mici etc. A rămas doar o campanie electorală susținută cu generozitate prin mass-media. Și la acest capitol intervine finanțarea precară din partea partidelor.

Ce le poți promite alegătorilor: în primul rând rromilor, al căror vot poate fi hotărâtor în anumite localități; alocații pentru copii și ajutoare sociale substanțiale, apă potabilă, canalizare, energie, pe cât posibil gratuit. Primarul dr. Florea fiind aspru criticat când a atras atenția că această categorie de populație face mulți copii pentru beneficii materiale și financiare, fără să fie interesată de educație. S-au acordat ajutoare de milioane și milioane de lei pentru rromi, o parte din bani și ajutoare au ajuns la lideri, cei care vor direcționa votul. Sunt comune în județ unde primarii s-au implicat cu precădere în modernizarea cartierelor locuite cu rromi. Cu fonduri europene s-au amenajat străzile, s-a introdus apa potabilă, s-au reparat instituțiile publice etc.

Deocamdată, pentru a nu fi acuzați că influențăm alegerile, ne abținem să comentăm despre posibile manipulări electorale, chiar dacă, cu toate restricțiile, ele există și fiecare dintre noi le vedem. Plictisiți, dezinteresați nu luăm opoziție, nu ne lansăm în comentarii stufoase despre calitatea morală a viitorilor primari și consilieri. De pildă, nu s-a amintit despre scăderea drastică a natalității în rândul populației băștinașe, români sau maghiari. Premierul Ungariei, Victor Orbán, a făcut o prioritate din politica sa, pentru încurajarea numărului de nașteri, prin ajutoare substanțiale acordate părinților cu cetățenie maghiară sau dublă, declarând că fiecare copil maghiar născut pe glob este o valoare pentru maghiarime. Apropo de dubla cetățenie română și maghiară, mai ales că există candidați care dețin dubla cetățenie, cu jurământul de fidelitate față de statul maghiar, ai căror beneficiari de ajutoare sunt, dar și față de statul român. Poate nu este lipsit de importanță ca fiecare candidat să declare dacă deține sau nu dublă cetățenie, mai ales la cei tineri. Ideal ar fi să ni se comunice oficial din partea Prefecturii, dacă candidatura aceasta este legală, fiindcă, potrivit învățăturii biblice, nu poți sluji atât lui Dumnezeu, cât și lui mamona.

Lasă un comentariu