EVENIMENT CULTURAL DE EXCEPȚIE, LA TÂRGU-MUREȘ - COLOCVIILE REVISTELOR DE CULTURĂ ȘI DE ȘTIINȚE UMANISTE, EDIȚIA A VII-A

Distribuie pe:

Ieri, 4 septembrie, sub președinția de onoare a dlui acad. Alexandru Surdu - președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române -, la Casa de Cultură “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, a debutat ediția a VII-a a Colocviilor revistelor de cultură și de științe umaniste, având ca temă Situația actuală a revistelor de cultură și de științe umaniste în vremuri de restriște pandemică.

Evenimentul este organizat de Societatea Scriitorilor Mureșeni și Editura Ardealul, în parteneriat cu: Primăria municipiului Târgu-Mureș, Academia Română - Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru”, București, și Institutul de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” Târgu-Mureș, Studioul Radio România Târgu-Mureș, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Târgu-Mureș. Din comitetul științific al manifestării fac parte: scriitorul Leo Butnaru, președintele Filialei Basarabia a Uniunii Scriitorilor din România, Chișinău - Republica Moldova, prof. dr. Cornel Sigmirean, cercetător științific gr. I, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gh. Șincai” Târgu-Mureș. Președintele proiectului: cercetător științific gr. I dr. Eugeniu Nistor - Academia Română - Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru”, directorul Editurii Ardealul din Târgu-Mureș.

Alocuțiunile rostite de organizatori, oficialități și invitați și citirea mesajului transmis de Conducerea Centrală a Uniunii Scriitorilor din România au fost urmate de prezentarea, în plen, a comunicării “Revistele de filosofie și de psihologie ale Academiei Române”, susținută de acad. Alexandru Surdu.

Evenimentul a continuat cu prezentarea de comunicări, pe tema propusă, susținute de reprezentanți ai mediului academic și de cercetare - directori ai unor reviste de cultură și de știință, scriitori, critici și istorici literari, publiciști și traducători, din București, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Iași, Botoșani, Satu Mare, Sebeș-Alba, Târnăveni, alături de reprezentanți ai diasporei culturale românești - directori și fondatori ai unor reviste de specialitate din Madrid (Ovidiu Constantin Cornilă, Gheorghe Vințan). Moderatori: acad. Alexandru Surdu și dr. Eugeniu Nistor.

Sub genericul “Cetatea literară de pe Mureș” (moderatori - poeții Constantin Nicușan și Ioan Găbudean), a urmat o sesiune de lecturi publice, cu participarea scriitorilor invitați și a unor membri și colaboratori ai Filialei Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor din România.

Momente importante ale manifestării au constat în lansarea celui mai recent număr al periodicului Izvoare Filosofice, precum și prezentarea, de către autori și editori, a unor cărți și publicații, urmate de Gala premiilor literare și filosofice.

Mâine, 6 septembrie, la sediul Editurii Ardealul din Târgu-Mureș va avea loc vizionarea expoziției de reviste de cultură și științe umaniste, iar câteva “popasuri culturale mureșene” vor încheia cea de a VII-a ediție a Colocviilor, la reușita cărora au contribuit membrii comitetului de organizare: Aurel Maria Baros, Rozalia Cotoi, Constantin Nicușan.

 

 

Lasă un comentariu