EUROPEAN MUSIC GALLERY FESTIVAL 2020 SE ÎNCHEIE LA BUCUREȘTI, DUPĂ 24 DE CONCERTE ÎN 19 ȚĂRI DIN EUROPA

Distribuie pe:

Tineri muzicieni, foști și actuali membri EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene) din România și Grecia, vor susține astăzi, 5 septembrie 2020, de la ora 19, un concert cameral la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 49-53, sector 1, București). Evenimentul, organizat de EUYO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României și Radio România Muzical, încheie European Music Gallery Festival 2020. În seria de 24 de concerte, care a avut loc în 19 țări din Europa în condiții de distanțare socială, au participat 282 de muzicieni din toate cele 27 de țări ale UE și din Marea Britanie.

Programul muzical este un omagiu adus tradițiilor muzicale populare din Balcani: concertul începe cu Dansurile populare românești ale lui Béla Bartók, o reelaborare a motivelor provenite din dansurile populare ale satelor Voiniceni, Igriș, Bucium, Beiuș și Neagra. Programul continuă cu melodia tradițională cipriotă Little Cypriot Suite, cele 5 dansuri grecești pentru cvartet de coarde ale lui Nikos Skalkottas, compuse în 1936, și Dilmano, Dilbero, de Alexander Vladigerov, variațiuni pe o melodie populară bulgărească, în aranjamentul Vassilenei Serafimova. În finalul concertului, majoritatea muzicienilor revin pe scenă pentru interpretarea lucrării Două piese pentru octet de coarde, de Dmitri Șostakovici. O piesă camerală plină de viață, care întruchipează diferitele tradiții și influențe muzicale europene, reprezentând astfel concluzia perfectă a acestui eveniment.

“Acest concert este pentru noi o ocazie de a ne regăsi în această perioadă dificilă, în care am fost nevoiți să stăm departe de scenă. E o onoare să cânt alături de tineri muzicieni aleși pe sprânceană. EUYO, o orchestră a tinerilor muzicieni europeni talentați, ne oferă șansa de a fi puși în valoare”, spune violonistul Theodor Andreescu (26 de ani), membru de cinci ani al EUYO, stabilit în prezent la Viena; “EUYO este un exemplu că privirea trebuie ațintită tot timpul în sus. Chiar și în vremuri grele, ca acestea de pandemie pe care le trăim, EUYO ne oferă un ideal de unitate și solidaritate”, apreciază violonistul Andrieș Cigulea (22 de ani), student în anul al treilea la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Pentru cei care nu vor putea participa la eveniment, concertul de la București va fi înregistrat și difuzat ulterior pe canalele de socializare EUYO și ale partenerilor.

Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la: irina.iacob@icr.ro sau 0317 1 0.0 6.71.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind “captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drept “cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană”, a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa încă de la înființarea sa, în 1976.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Lasă un comentariu