MARIUS PAȘCAN, DEPUTAT PMP MUREȘ: PROIECTUL MEU DEVINE LEGE. ÎNCHISOARE PENTRU DEFĂIMAREA ÎNSEMNELOR NAȚIONALE. UDMR A VOTAT ÎMPOTRIVĂ, DE CE OARE?

Distribuie pe:

Am inițiat un proiect legislativ prin care am dorit să fie pedepsite drastic profanarea Drapelului României și intonarea Imnului Național cu alt text sau pe altă partitură, cu intenția de a defăima. Această inițiativă asumată de colegii parlamentari ai PMP a fost aprobată, prin vot majoritar, în Senatul României, și urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Am considerat oportună o astfel de inițiativă, în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene asumă o politică de prezervare a respectului cuvenit pentru simbolurile naționale, inclusiv prin instrumentul legislativ. În Germania, de pildă, sunt sancționate penal orice manifestări împotriva simbolurilor identitare sacrosante. În epoca vitezei informaționale și a globalizării, consider că simbolurile naționale trebuie apărate de lege, în mod concret și eficace.

Astfel, conform proiectului meu și a noii legi adoptate de Parlament: “Profanarea Drapelului României, intonarea Imnului Național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Bineînțeles, parlamentarii UDMR s-au opus acestui proiect, iar liderul udemeriștilor, senatorul Cseke Attila, a declarat presei că “această reglementare ne propune, practic, o întoarcere în timp, ne propune o prevedere de sorginte comunistă, care a fost reglementată în Codul penal anterior, aflat în vigoare în 1968, ca și infracțiune. Reînvierea unui asemenea articol privind profanarea, ofensa adusă unor însemne oficiale, din punctul nostru de vedere, ne întoarce în timp (...) Cine este melancolic și i-a plăcut regimul comunist, o să voteze «pentru». Noi, cei de la UDMR, vom vota împotriva raportului de admitere”.

Lasă un comentariu