ÎNTREBĂRI, AMBIGUITĂȚI, INCERTITUDINI (II)

Distribuie pe:

...Și apoi, după mai multe dezbateri (vizând oportunitatea schimbării suportului de hârtie cu cel electronic, pentru expunerea ideilor culturale, estetice, științifice etc. - n.red.), evident “împăciuitoare”, a venit năpasta Covid-ului 19, care ne pune în fața unor noi încercări, a unor noi confruntări: pe de o parte, viața socială, în integralitatea ei, este acum afectată și bulversată, oamenii trăind sub imperiul angoaselor și spaimelor provocate de virusul ucigaș, care a tulburat grav și orizontul nostru de așteptări spirituale iar, pe de altă parte, ne condamnă pe toți la izolare pe termen nelimitat.

În acest context, mai mulți “activiști” planetari susțin, sus și tare, că singura soluție salvatoare, spre a ne feri de primejdia contaminării, rămâne digitalizarea grabnic-agresivă a cât mai multor activități cotidiene și utilizarea la scară largă a comunicării on-line...

Este firesc ca, în aceste împrejurări, în care vedem cum se resetează în întregime modul de existență al omenirii, mai mulți semeni de-ai noștri să fie circumspecți și să-și pună multiple întrebări legate de posibilitățile actuale și viitoare de socializare, comunicare și culturalizare, și, mai ales, să fie îngrijorați cu privire la viitorul profesiei lor, la sănătatea publică, la familie și educație, la știință și cultură, și la o mulțime de alte aspecte delicate care țin de viețuirea cotidiană.

Din păcate, toate aceste întrebări rămân fără răspuns sau se scaldă în ambiguitatea explicațiilor demagogice ale potentaților zilei, de unde rezultă și abundența de teorii “conspiraționiste”. Să ne mai mirăm, așadar, că trăind sub spectrul primejdios al contaminării și menținuți într-o ceață continuă (parcă voită) de incertitudini, izolați și deznădăjduiți, oamenii se revoltă și protestează, reacționând astfel împotriva constrângerilor și a lipsurilor de tot felul !?

Cert este că Omul, ca ființă socială, nu poate trăi izolat: el are nevoie de comuniune și comunicare și, pe lângă hrana (fizică) zilnică, are nevoie de hrană spirituală adevărată (nu de surogate), adică, mai precis, de cărți și reviste, de colegialitate și de o ambianță adecvată dezbaterilor de idei... Aceste lipsuri și alte câteva, specifice fiecărui domeniu de existență umană, întinse pe un timp mai îndelungat, sunt percepute ca “absențe” acute și determină - după cum s-a văzut la buletinele de știri televizate și aiurea - nevroze, boli psihice, conflicte cu autoritățile, acuze permanente de conspirații, mergând până la proteste și demonstrații publice și, adesea, la sângeroase confruntări stradale...

Să nutrim însă, totuși, speranța că, dacă în decursul mileniilor, omenirea a găsit mereu căi și resurse de supraviețuire (oricâte cataclisme, primejdii și năpăstuiri a avut de înfruntat), cu siguranță le va identifica și de această dată, iar viața noastră cotidiană, după o vreme, se va normaliza, pentru că ideile bune nu au pierit și nu vor pieri din lume, niciodată!

Organizatorii au primit mesaje încurajatoare de la conducerea centrală a USR, de la președinți de Filiale din țară, de la directori, redactori șefi și redactori de publicații, au primit “răvașe” colegiale de la scriitori, cercetători, profesori și alte categorii intelectuale, articole și studii extrem de interesante, exprimând opinii, atitudini, stări, confesiuni etc. - toate în legătură cu tema supusă dezbaterii publice la această ediție a manifestării. Unele vor fi expuse public în cadrul Colocviilor, altele vor putea fi citite în paginile recentului număr al periodicului târgumureșean de filosofie și comunicare multiculturală Izvoare filosofice. Le mulțumim tuturor pentru contribuțiile aduse și le dorim să rămână mereu lângă aceeași fereastră de “optimism nostalgic”, care i-a inspirat în scrierile lor !

 

Lasă un comentariu