UN ALT PROIECT IMPORTANT PENTRU VIITORUL ORAȘULUI, RESPINS DE CONSILIERII UDMR CARE DEȚIN MAJORITATEA ÎN CONSILIUL LOCAL

Distribuie pe:

• Valoare proiect - 2.000.000 de euro din fonduri europene

• Contribuție Consiliul Local al Municipiului Târgu-Mureș - 20.000 de euro

• Contribuție UMFST - 1.000.000 de euro

Parcul Științific și Tehnologic LIFETECH SCIENCE PARK propus de Primărie a fi realizat din fonduri europene, în parteneriat cu UMFST, Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș, IBCvT și firme private locale din domeniul medical, al științelor vieții și al medicinii informatice în Târgu-Mureș a primit, de mai bine de un an de zile, vot negativ din partea consilierilor UDMR care dețin majoritatea în Consiliul Local al Municipiului Târgu-Mureș.

Consiliul Local, în calitate de acționar majoritar al firmei SC The Science City for Research and Medical Informatics SA, care urma să fie administratorul LIFETECH SCIENCE PARK, a respins în 2019 solicitarea UMFST de a fi parteneri și în administrarea parcului și, implicit, de a depune împreună un proiect pe fonduri europene disponibile prin Programul Operațional Regional, în valoare de peste 2 milioane de euro. Solicitarea UMFST este justificată de faptul că aceasta asigură atât spațiile necesare implementării proiectului, cât și cofinanțarea de aproape 1 milion de euro, necesară pentru investițiile propuse.

Mai mult, conform prevederilor legale, parcul științific și tehnologic propus trebuie să aibă obligatoriu, în componența sa, cel puțin o instituție de învățământ superior acreditată sau o unitate de cercetare-dezvoltare. Dintre cele 14 entități publice și private care și-au exprimat dorința de a constitui parcul științific și tehnologic, la inițiativa primăriei, UMFST este singura acreditată în domeniu, prezența acesteia în structura parcului fiind astfel obligatorie pentru obținerea autorizației de funcționare a parcului. Scopul unui Parc Științific și Tehnologic este să fie un sprijin pentru mediul de afaceri și pentru dezvoltarea activităților de cercetare/dezvoltare/inovare și transfer tehnologic, contribuind, totodată, la creșterea competitivității economice a orașului și a regiunii.

Documentația aferentă depunerii primului proiect în valoare de peste 2 milioane de euro era într-un stadiu final de elaborare, având nevoie doar de aprobarea Consiliului Local pentru a putea fi depus anterior termenului limită de 13 aprilie 2019, în vederea obținerii fondurilor europene disponibile pe Axa 1 - Promovarea transferului tehnologic a Programului Operațional Regional 2014-2020. Proiectul propunea amenajarea și dotarea unui centru de instruire/simulare pentru toate specialitățile chirurgicale (destinat studenților, rezidenților și medicilor specialiști și primari, pentru îmbunătățirea pregătirii chirurgicale, utilizând și chirurgia complexă robotică), un centru de prototipare și producție 3D printing pentru materiale compozite cu carbon, un centru de testare a materialelor biomedicale, dotarea centrului de resurse Cloud și a Infrastructurilor Masive de Date, activități de transfer tehnologic specific (dezvoltarea de baze de date, elaborarea de analize, studii, cercetări, prognoze legate de CDI și transfer tehnologic la solicitarea mediului privat) și activități de promovare și internaționalizare a parcului (participarea la târguri, misiuni, expoziții). Realizarea proiectului ar fi avut un impact direct asupra târgumureșenilor, prin creșterea calității serviciilor medicale oferite de specialiștii noștri, prin venituri directe, inclusiv la bugetul local, dar și prin atragerea de experți din țară și străinătate în municipiul nostru.

Din păcate, deși forma de constituire a Parcului Științific și Tehnologic în parteneriat între Consiliul Local și UMFST, prezentată spre aprobare a fost convenită anterior de ambele părți, în urma votului consilierilor UDMR, proiectul a picat!

Decizia este similară cu cea luată în anul 2013, când proiectul de constituire a Polului de competitivitate și accesul la fonduri europene a fost respins de aceeași formațiune politică. Dacă în alte municipii din țară proiectele susținute în urmă cu 7 ani cunosc în prezent o dezvoltare pozitivă și plasează comunitatea locală pe harta celor mai importante centre de cercetare și IT din Europa de Est, comunitatea noastră refuză și a doua șansă la evoluție.

Lasă un comentariu