SĂRBĂTOARE DE SUFLET, LA BISTRA MUREȘULUI

Distribuie pe:

Valea Mureșului Superior, acest ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți, reprezintă o vatră a românismului, a creștinismului curat, a respectului, a dragostei de Dumnezeu și de semeni, măreții Călimani, care străjuiesc de milenii, dând mărturie despre acestea, precum și despre frumusețea oamenilor de pe aceste locuri. Ca aspecte pitorești, spațiul acesta oferă o succesiune de priveliști rare și impunătoare. Peisajul are aspecte și lumini de basm; Nicolae Iorga numea această regiune “cea mai splendidă natură”. Pe Valea Mureșului Superior se află frumoasa localitate Bistra Mureșului. Această așezare se impune printr-o viață spirituală deosebit de intensă, evidențiază, aici, trăiri profunde, care sunt mai slab reprezentate în alte părți, după cum situarea ei geografică i-a imprimat o fizionomie proprie, caracteristică zonelor atractive. Bistra Mureșului reprezintă o vatră istorică, culturală, spirituală, tradițională bogată, cu personalitate proprie, care a conservat, de-a lungul timpului, și o face și azi, obiceiuri, tradiții, rânduieli, creații, care sunt surprinse pe viu și care sunt naturale și sănătoase pentru viața oamenilor.

Dumnezeu a rânduit ca în timpul zilelor vieții sale, Patriarhul Teoctist să-și îndrepte pașii săi și pe pământul sfânt și binecuvântat al ținuturilor mureșene, scriindu-se prin aceasta o pagină de nepieritoare istorie pentru spațiul transilvănean și în special pentru cel mureșean.

O vizită a Patriarhului Teoctist, la Bistra Mureșului, a avut loc în luna iunie a anului 2000, când Valea Mureșului Superior și-a scris una din paginile memorabile de istorie. Memorabila biserică ortodoxă din Bistra Mureșului, comuna Deda, cu hramul “Tuturor sfinților” și “Sfântul Ioan Botezătorul”, a fost ridicatăîntre anii 1986-2000. Preot slujitor este Părintele Sergiu Andone. Este o biserică impunătoare, ceea ce l-a determinat pe Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să o denumească “Catedrala Văii Mureșului”. Într-adevăr, este o minunată catedrală a ortodoxiei de pe aceste meleaguri. În ziua de 25 iunie 2000, această măreață catedrală a fost sfințită de însuși Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, alături fiindu-i Înaltpreasfințitul Andrei al Alba Iuliei (actualul mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului), Înaltpreasfințitul Cristofor, Mitropolit de Praga, Preasfințitul Ioan al Covasnei și Harghitei (actualul mitropolit al Banatului), Preasfințitul Vasile, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un numeros sobor de preoți (peste 80) și diaconi. A fost atunci o mare sărbătoare a comunității din Bistra Mureșului, dar și a întregii zone.

Acum, după 20 de ani de la acel mare moment spiritual, iată, comunitatea din Bistra Mureșului îmbracă din nou hainele cele luminoase de sărbătoare, pentru a aniversa acea fericită zi istorică. Sâmbătă, 5 septembrie 2020, de la ora 9.30, la Bistra Mureșului a avut loc slujba de aniversare a 20 de ani de la sfințirea monumentalei biserici din localitate. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, fiind prezent și Părintele Valentin Vârva, protopopul Reghinului, precum și Părintele consilier Arhidiacon Rafael Orzeiu. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Marius Fărcaș a fost hirotonit întru diacon.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Irineu a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească. S-a referit, prin cuvinte elogioase, și la acest moment sărbătoresc, a adus și cuvinte de felicitare și apreciere la adresa preotului paroh Sergiu Andone, care, la rândul său, a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători. Au fost prezenți mulți credincioși din localitate, dar și din localitățile din împrejurimi, fiind de față și oficialități, dintre care menționăm pe doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, și deputatul Marius Pașcan.

Slujitor al Bisericii din Parohia Ortodoxă Bistra Mureșului este Părintele Sergiu Andone, care se dovedește a fi un vrednic slujitor al lui Dumnezeu, al Bisericii și al oamenilor, care în timpul anilor de păstorire a făcut și face în continuare lucruri minunate și bineplăcute înaintea lui Dumnezeu. De-a lungul activității sale, părintele Sergiu Andone se distinge ca un părinte duhovnicesc al tuturor, preot la înălțimea chemării sale ca păstor de suflete, prin aceasta formând un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujitor al altarului străbun, de foarte mulți ani, sfinția sa și-a exercitat slujirea cu credință și evlavie Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, păzind în același timp, cu sfințenie, toate învățăturile Evangheliei, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care zice: “Fiți următori mie precum și eu sunt lui Hristos”(I Cor. 11,1).

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, a fost o zi de mare sărbătoare pentru localitatea Bistra Mureșului, pentru Valea Mureșului Superior, o sărbătoare a spiritualității românești, un moment de bucurie sfântă, marcat de o intensă și vibrantă trăire sufletească, înălțare duhovnicească și împlinire spirituală.

 

Lasă un comentariu