ALTEȚA SA, PRINȚUL DIMITRIE STURDZA, DESPRE REȘEDINȚA SA DE VARĂ DE LA IBĂNEȘTI PĂDURE

Distribuie pe:

- Să înțeleg că l-ați ajutat pe Adrian Năstase?

- Da. A fost un prim-ministru excelent, împreună cu Boc, de aceea pentru că ne-a salvat de situația care a fost atunci în Grecia și Portugalia. Știți ceva? Atunci când ești la mâna FMI-ului, îți strânge gâtul. Și noi n-am fost strânși de gât de ei. Ne-au dat niște avize. Nu ne-au spus ce avem de făcut. Este o mare diferență.

- Cum ați ales locul acesta, e adevărat, e splendid peisajul, pentru reședința dumneavoastră de vară?

- Dintr-o întâmplare. Am fost la Castelul de la Lăpușna, la o partidă de vânătoare. A fost acolo și domnul Dogaru, care atunci era șeful de la Romsilva, și care mi-a spus că are un teren aici, pe care mi l-ar vinde, sau mi l-ar da, nu mai țin minte, pentru aproape o nimica toată, pentru că, pe atunci, aici nu era nicio casă. Mi-a dat acest teren, apoi am cumpărat terenul alăturat unde se află acum terenul de tenis de câmp și muzeul. El are casa alăturată. Apoi am început să construiesc o mică casă. Fratele meu își dorea să aibă aici o casă, pentru a veni la pescuit. Este un pescar împătimit.

- La pescuit de păstrăvi?

- Da. Dar, în cele din urmă, el n-a mai prea venit aici, așa că eu am mărit această casă, în trei etape, chiar patru. Vă voi arăta. Vom face o tură. Locul acesta mi-a plăcut enorm de mult. În primul rând, fiindcă aerul este senzațional. Aici suntem la o altitudine de 700 de metri. Aici dorm foarte bine. Niciodată nu este prea cald. Vedeți, astăzi sunt 35 de grade la București, aici este o temperatură așa cum trebuie să fie.

- Dacă ar fi ca acum să porniți un traseu în viață. Să presupunem că aveți 20 de ani, ce drum ați urma în viață? Ați face din nou Politehnica? Sporturile pe care le-ați practicat?

- Nu, n-aș mai face Politehnica, dar aș merge la o școală de business. La o facultate de afaceri, la Sankt Gallen care este cea mai bună facultate de business din Europa. Ei nu sunt clasați pe categorie, mai mult de 7 sau 8, pentru că nu predau în limba engleză, sau foarte puțin. Aș fi urmat acea facultate, apoi Harward. Probabil, aș fi putut termina studiile mai devreme și aș fi putut participa la turneele de tenis de câmp. Tata nu mă lăsa să particip. Aveam 17 ani și îmi doream să devin jucător profesionist de tenis de câmp. “Mai întâi bacalaureatul, apoi universitatea și când le termini, faci ce vrei”, mi-a spus el. Așa am avut, oarecum, o carieră mai bună, fiindcă, în sport, poate că m-aș fi accidentat, dar, totuși, e mai bine că mai întâi să fii bine instruit, educat.

- Ce părere aveți despre șansa omului?

- Șansa omului nu a fost niciodată mai mare decât acum. Vă spun și de ce. Vor fi acum niște pachete starter în medicină și chimie. Eu cred că războaiele cu tunurile și mitralierele sunt terminate. Vor fi războaie cu boli virusale. Aici este o șansă foarte mare. Dacă aș fi avut o sumă de bani mai mare, disponibilă, aș fi cumpărat acțiuni de la cele mai mari companii elvețiene de medicamente. Asta, pentru că ei sunt pe punctul să găsească, rușii se pare că deja au găsit ceva vaccin. Gândiți-vă că ne apropiem de 10 miliarde de oameni pe lumea asta. Dintre ei, cel puțin 5 miliarde ar fi consumatori ai vaccinului. Vă dați seama ce sumă va fi asta? Dar cred că totul se va muta înspre IT, prin care, foarte multe activități se vor desfășura de acasă, cu mult mai mult decât în prezent. Ai computerul tău și lucrezi de acasă. Cred că viața se va schimba radical după pandemia aceasta.

Lasă un comentariu