ÎMPĂRATUL, POPORUL, VIRTUTEA POLITICĂ ȘI... EROII NEAMULUI

Distribuie pe:

*“Popor românesc, nu uita niciodată

Că nu ești urmaș de fricoși și bastarzi!

La tine acasă, când faci ochii roată

De dragul eroilor veșnic să arzi!”

“Nu, nu e demn de un popor să tot umble cu jalba pe la Viena, Istanbul, Moscova, Bruxelles, Berlin, Londra sau Washington... «Popor român, ridică-te-n picioare! Destul cu acest prăpăd nemeritat! Destul cu-acest concert de servitori! Până când vom accepta locul fără demnitate pe care ni-l hărăzesc mereu politicieni și «tehnocrați» cu numele terminate în - escu, ce par români după nume, dar au suflete de vânzare și conștiințe de venetici mercenari?”

“Nu uita că ești român” - Editura Agaton 2013

***

*“Virtutea politică este capacitatea de-a înțelege că interesul comun - deci, inclusiv al tău - este mai presus decât interesul tău personal. De asemenea, să vrei să-ți sacrifici interesul personal pentru interesul comun. Democrația se fundamentează tocmai pe această virtute. Fără aceasta, avem doar o umbră de democrație”.

Constantin Tsatsos (1899-) profesor universitar, ministru al educației, președinte al Republicii Elene, filosof, scriitor, diplomat

***

*“Fericitul Augustin și părintele Arsenie Boca dețin două gândiri, două cugetări, care ar trebui să ne facă să medităm. Primul: «Mă tem ca nu cumva Dumnezeu să treacă pe lângă mine și eu să nu sesizez». Al doilea: «Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă și de mine». Dumnezeu este omniprezent; în toți și în toate. Astăzi, când omenirea L-a așezat pe Dumnezeu pe locul al doilea, este posibil ca El, Creatorul Macro și Microcosmosului existențial, să treacă pe lângă noi. Fie că nu-L vedem, fie că nu vrem să-I cunoaștem suprema autoritate. Tot ceea ce se întâmplă în lume se datorează nouă, oamenilor, creaturile divine. Ne merităm această soartă, fiindcă noi nu am creat nimic pe acest pământ; nu noi suntem autorii a tot ce există; în cel mai bun caz, noi suntem beneficiari pentru o perioadă de timp. Dumnezeu este Supremul Creator, El dispune de noi, iar atunci când trecem pe lângă El primim ceea ce dăm. Este mult mai bine să-L chemăm și să rămână în noi, pentru a noastră fericire și bunăstare” (n.a.).

***

*“Napoleon, împăratul Franței, a fost exilat în anul 1815 pe Insula Sf. Elena, o stâncă de bazalt în mijlocul Atlanticului, la 2000 de km de țărmul Africii, unde a stat până la 1821, când s-a sfârșit. Într-una din zile, vorbind despre Iisus, spunea celor ce-l însoțeau: «Alexandru Macedon, cuceritorul Asiei, Iulius Cezar, stăpân și dictator al Romei, Carol cel Mare, stăpân al Apusului și eu, Napoleon, am izbutit să realizăm mari împărății. Acestea se bazau pe forță și putere. Singur, Iisus Hristos a întemeiat Împărăția Sa pe iubire, care dăinuie până azi și pentru care sunt gata să moară milioane de oameni»“.

P.S. Ioan Mihălțean (1926-2008), episcop de Oradea, membru al Sf. Sinod al B.O.R.: “Dumnezeu este iubire și iubirea nu este un cuvânt sec. Iubirea n-are echivalent aici, pe pământ, iar cel ce o va gusta din plin nu o va uita niciodată, căci sufletul cuprins de ea e adânc fericit”.

 

Lasă un comentariu