VEȘTI BUNE: COVID-19 A REDUS GRIPA SEZONIERĂ... DE 500 DE ORI!

Distribuie pe:

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a explicat, la Digi24, că măsurile luate pentru limitarea infecției cu Covid-19 au dus și la limitarea răspândirii gripei sezoniere.

“Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa este supravegheată printr-un sistem global, este o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică.

Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară, iar în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar și pentru OMS.

Circulația virusului gripal este de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți, o posibilă explicație fiind că măsurile luate la nivel global, împotriva noului coronavirus, au dus și la limitarea răspândirii gripei.

Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și, într-o lună, au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial, deci circulația virusului gripal este de 500 de ori mai mică decât de obicei.

Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu Covid-19 a dus la limitarea răspândirii gripei, iar concluzia pe care pot să o trag în acest moment (fiind doar o ipoteză de lucru, nu o certitudine!) este că circulația virusului gripal este cu mult, mult mai mică”, a precizat dr. Alexandru Rafila. (L.P.)

Lasă un comentariu