NOUTĂȚI EDITORIAL - “RADIOGRAFII. SCRIITORI CONTEMPORANI”

Distribuie pe:

În Colecția Școala ardeleană de critică și istorie literară a apărut volumul “Radiografii. Scriitori contemporani”, de Petru Poantă, carte care comemorează cei șapte ani de la moartea autorului (7 aprilie 1947 - 7 septembrie 2013) și care anunță viitoarea integrală critică. Pe copertă: Laura Poantă, “Trepte” (detaliu).

Cu toate că în ultimii ani am scris destul de puțin despre cărțile contemporanilor mei, îi citesc pe mulți, fără prejudecăți și deloc blocat întro anume paradigmă literară. Am traversat relaxat până și câmpurile lexicale ale diverselor manifeste ale tinerilor scriitori, mereu atent la emergența unor eventuale idei întemeietoare. Nimic nu mă scandalizează și nu mă inhibă în limbajele imaginante: de la cele excesiv erotice, radicalexperimentaliste sau gratuitludice, până la cele delirantmistice ori redundantacademice. E o disponibilitate care îmi dezvoltă și rafinează, în cele din urmă, discernământul și spiritul critic. Alergia mea la dogmatism și intoleranță sa format și prin această alimentație copioasă și oximoronică. Subtilele rafinamente ale nutriției culturale sunt mai curând fenomene de regim și asceză și urmează unor intervale de excese și bulimie. Așa că citesc satisfăcândumi o foarte variată gamă de disponibilități spirituale, intelectuale și afective. Și, în funcție de sugestiile secrete ale trupului, citesc chiar, metaforic vorbind, în cele două mari și divergente moduri de medicație: alopatia și homeopatia. Cărțile pot fi vindecătoare. Trebuie doar ca lectura să fie administrată adecvat. E vorba însă despre o terapie subtilă, cu implicații în alchimie, în care cititul e aliment și medicament deopotrivă”. (Petru Poantă, 2011)

Am reunit în acest volum secvențe decupate din cărțile lui Petru Poantă apărute după - 1989 - “Scriitori contemporani. Radiografii”, 1994, “Cercul literar de la Sibiu”, 1997, “Dicționar de poeți”, 1999, “Efectul «Echinox» sau despre echilibru”, 2003, “Clujul meu (Oameni și locuri, Anii șaptezeci, Radiografii)”, ediție integrală, 2016 -, alegândule pe cele care pot fi citite ca portret/comentariu critic. Leam adăugat câteva prefețe și postfețe. Nu am încărcat pagina cu trimiteri bibliografice, mai ales că unele secvențe migrează dintro carte în alta. În această primă selecție dintro serie care va alcătui în final o panoramă a scrisului său critic, am ales cu precădere scriitori ai Transilvaniei. Titlul îl inversează pe cel al volumului din 1994, trimițând și la cele două “Radiografii” mai vechi (1978; 1983). Cartea apare la 7 ani de la moartea criticului (7 aprilie 1947 - 7 septembrie 2013).

(Irina Petraș)

Volumul este disponibil pentru comenzi online atât în format tipărit, cât și sub formă de eBook.

 

Lasă un comentariu