AZI, 9 SEPTEMBRIE, PRAZNICUL SFINȚILOR PĂRINȚI IOACHIM ȘI ANA

Distribuie pe:

Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David, iar Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan.

Lipsa copiilor îi făcea pe Ioachim și Ana să fie priviți ca fiind blestemați, pentru că în societatea iudaică, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască.

Din tradiția sfântă se știe că părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, erau bogați și că de fiecare sărbătoare dăruiau o treime din ce aveau săracilor și o treime bisericii. Au petrecut 50 de ani împreună, fără să aibă copii.

Odată, Ioachim a mers cu daruri la Ierusalim, dar arhiereul n-a vrut să i le primească pentru că nu s-a învrednicit să lase urmași seminției lui Israel. Supărat, Ioachim nu s-a întors acasă, a plecat în pustiu, unde s-a rugat lui Dumnezeu timp de 40 de zile, cerându-i să le dea un copil. Acasă, Ana se ruga și ea. Și Dumnezeu s-a îndurat, le-a trimis îngerul să-i anunțe că se va naște din trupurile lor Maica Domnului.

Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit la vârsta de 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.

Sfinții Părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox cu o zi specială, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniți pururi în slujbele bisericii pentru că apolisul sau otpusul fiecărei slujbe se termină cu această invocare: “pentru rugăciunile sfinților drepților părinți Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi”. (sursa și foto - crestinortodox.ro)

Lasă un comentariu