CUM SE RĂSPÂNDESC TUMORILE CANCEROASE, CREÂND METASTAZE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de Universitatea John Hopkins, citați de descopera.ro, susțin că au identificat modul în care celulele canceroase se răspândesc de la tumoarea primară pentru a da naștere unor tumori noi și răspândirea lor în corp (proces numit metastază).

“Încercând să stabilim modul în care grupurile de celule migrează către alte părți ale corpului, am construit un vas de sânge funcțional 3D și am crescut celule de cancer mamar în apropiere. Apoi, am observat cum celulele canceroase ajung la vasul de sânge și preiau o bucată din peretele celular. Ca urmare a acestui atașament pe vasul de sânge, un grup de celule tumorale a fost eliberat în fluxul sanguin pentru a călători către alte organe.

De asemenea, am mai observat că celulele canceroase se pot remodela, distruge sau chiar se pot integra rapid în vasele de sânge existente. Așa cum oamenii care fac scufundări sau alpinism necesită instrumente diferite, celulele canceroase aduc echipamente diferite în funcție de... funcția pe care intenționează să o îndeplinească.

Ceea ce am văzut a fost că o bucată dintr-o tumoare existentă a preluat un perete al unui vas de sânge, punând celulele canceroase în contact direct cu circulația, proces care durează doar câteva ore. Prin urmare, celulele canceroase nu trebuie să invadeze direct organele de pe lângă vasele de sânge, ci devin vase de sânge care eliberează celule anormale.

Vasele de sânge care rezultă, numite mozaic (pentru că sunt formate din celule obișnuite ale vaselor de sânge și unele celule canceroase), au fost observate la aproximativ 6% din vasele de sânge din tumorile cauzate de cancerul de sân uman.

Astfel de vase de sânge (mozaic) au fost găsite și în cazul unei tumori cerebrale mortale, numite glioblastom, în cazul cancerului de piele cu melanom și al cancerelor gastrice, iar prezența lor este asociată cu dezvoltarea metastazelor”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu