PROIECT AMPLU PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI SIGHIȘOAREI, DEPUS PENTRU FINANȚARE EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Este vorba despre proiectul “Regenerarea urbană a centrului Istoric al Sighișoarei - patrimoniu mondial UNESCO”, care prevede reabilitarea și amenajarea zonei “Sigma” în vederea transformării acesteia în zonă pietonală, spațiu verde, de socializare, de organizare de evenimente în aer liber.

“Încă din anul 2017 am început demersurile pentru a transforma urbanistic «Piața Sigma» într-o piață multifuncțională, atractivă pentru localnici și pentru turiști.

Primii pași au fost realizați, am elaborat PUZ-ul pentru «Piața Sigma», iar acum a fost depusă cererea de finanțare europeană pentru acest proiect de reabilitare și amenajare a «Pieței Sigma» și a zonei centrale. Zona nu a putut fi reabilitată din cauza unor probleme de proprietate asupra terenului, doar 25,1% din suprafața terenului aflându-se în domeniul public al Municipiului Sighișoara, 61,8% în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice și 13,1% în domeniul privat al statului român.

După reglementarea destinației acestor terenuri prin PUZ, în scopul amenajării pieței urbane vom propune trecerea acestor suprafețe de teren din domeniul privat al statului și din proprietatea privată a unor persoane fizice în domeniul public al Municipiului Sighișoara. Trecerea se va realiza respectând prevederile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. În procesul de expropriere pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării acestui obiectiv de interes local, se vor respecta, în mod obligatoriu, prevederile referitoare la stabilirea unei juste despăgubiri a proprietarilor terenurilor”, a spus primarul Sighișoarei, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

Proiectul “Regenerarea urbană a centrului Istoric al Sighișoarei - patrimoniu mondial UNESCO” a fost depus pentru următorul exercițiu financiar, în contextul în care, în perioada iulie - august 2020, reprezentanții administrațiilor publice din Regiunea Centru au avut posibilitate să depună la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, fișe de investiții pentru proiecte pe care vor să le implementeze în perioada 2021-2027.

Lasă un comentariu