ALTEȚA SA, PRINȚUL DIMITRIE STURDZA, DESPRE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI PROBLEME SOCIAL-ECONOMICE

Distribuie pe:

- Acum se încearcă o schimbare și în învățământ, a se desfășura online. Care este părerea dumneavoastră?

- Știți, am remarcat la școala din Norvegia că erau câțiva care vroiau să învețe, în perioada în care trebuia să-mi dau examenul de bacalaureat. Altora nu le păsa de acest lucru. Tata ne-a spus nouă, celor trei frați care eram: “Noi a trebuit să plecăm din România și ne-au furat absolut tot ce am avut”. Mai aveam ceva în Franța, dar, în comparație cu ce aveam în România, era aproape zero. Ne-a spus: “Singurul lucru pe care nu poate să ți-l fure nimeni este ceea ce ai tu în cap, educația. Vă plătim să urmați cele mai bune școli, pe care le vreți, dar terminați-vă studiile”. Învățământul se poate face foarte bine, dacă vrei, și pe computer. Pentru profesori este mult mai greu. Doamna Dogaru, profesor universitar, mi-a spus că ea are cursuri pe computer cu studenții ei, dar că este extraordinar de obositor. În cazul elevilor, cei care vor să învețe, cei care încă de mici știu ce vor să facă în viață, vor învăța. Eu am vrut să devin jucător de tenis de câmp și mi-am dorit mereu să am destui bani, pentru a putea face tot ceea ce vreau. Așa am reușit. Când am fost tânăr, nu aveam bani, dar chiar deloc. Odată, când eram pe Coasta de Azur, timp de vreo 3-4 zile în care nu primisem banii de la părinții mei, pe care i-am și alertat, am mâncat numai pâine și apă. Atunci mi-am propus ca acest lucru să nu mi se mai întâmple niciodată. Pentru copiii de astăzi sunt niște oportunități extraordinare, în IT, în industria farmaceutică, chimie. Lumea nu se oprește cu pandemia asta care ne lovește. Produsul național brut s-a dus în jos. În America cu 30%, în Elveția cu 13% și așa mai departe. Dar economiile țărilor vor reveni la normal foarte repede, pentru că acum este un vid care trebuie umplut și eu nu cred că este o foarte gravă problemă. Asta va dura până când se va găsi leacul pentru pandemia aceasta, iar ea se va găsi, în mod sigur. Sunt prea mulți bani în jocul acesta. Dacă vreunul va găsi leacul, se va îmbogăți.

- Se afirmă că PIB-ul românesc nu a scăzut foarte mult deoarece nu s-a investit mult în afaceri, cum ar fi exemplul Franței sau a altor țări.

- Nu numai că nu s-a investit, dar s-a făcut tot ce s-a putut pentru a împiedica afacerile românești. Au pus ANAF și DNA pe capul oamenilor. Nu spun că erau toți nevinovați, dar foarte mulți erau nevinovați. Acum, te ia unul de-ai legii și te bagă timp de 30 de zile în închisoare, fiindcă are voie să te ia. Cum ieși de acolo? Mai ai poftă să faci afaceri după aceea? O ștergi! Te duci în America, Canada, Australia, mulțumesc și la revedere. De așa ceva nu avem nevoie. Înțelegeți? Este o legislație foarte proastă în România. Ești acuzat de ceva, fără dovezi. Mai întâi ești vinovat, apoi tu trebuie să demonstrezi că ești nevinovat. Legea nu spune așa. Este prezumția de nevinovăție. Da de unde! Un procuror te bagă la închisoare pentru a avea prilejul să-ți scormonească casa. Justiția este la pământ în România.

- Care este șansa României prin cultură?

- Hm... Mai demult mi-a afirmat cineva într-o discuție cum că noi, românii, am fi lipsiți de cultură. M-am supărat. Păi, cum? Îl avem pe Brâncuși, pe Eminescu, Enescu și mulți alți poeți și scriitori de talie mondială și noi să fim un popor lipsit de cultură? I-am răspuns să-i citească, să-i studieze. Poate că n-au audiat muzica lui Enescu, poate că nu l-au citit pe Eminescu. Asta este o altă problemă, dar nu se poate afirma că suntem un popor lipsit de cultură.

- În nicio țară europeană nu se regăsește varietatea folclorică din România, pornind de la meșteșuguri, cântec, dans și așa mai departe... Folclorul nostru este atât de diversificat. În județul Mureș avem cinci zone de folclor: pe Târnave, pe Câmpie, pe munte, pe Valea Gurghiului, toate sunt diversificate. Înseamnă că noi gândim puțin altfel decât alte popoare.

- Vedeți, fiecare popor gândește altfel. De exemplu austriecii nu gândesc ca nemții și ca elvețienii. Diferența este și mai mare cu francezii. Noi avem cultura noastră, pe care trebuie s-o protejăm, s-o sprijinim.

- Ați fost implicat în acțiuni sociale. Ați construit și reabilitat mai multe cămine de bătrâni. Câte anume?

- 36 de cămine de bătrâni.

- Din ce județe?          

- De peste tot. În Oradea, Zalău, unde a fost o investiție mare, de 800.000 euro. La Oradea am introdus gazele naturale. Acolo este un cămin de bătrâni foarte bun, dar era o problemă cu încălzirea. Am introdus gazul acolo și de atunci este confortul foarte bun. La Timișoara, la fel. La Slobozia am făcut un azil, apoi la Călărași, la Poarta Albă. Acolo a fost exterminată elita României, la canalul Dunăre - Marea Neagră. Am și eu membri din familie care au fost exterminați acolo.

- Vasile Netea, istoricul, a fost deportat la Poarta Albă.

- Da.

Lasă un comentariu