VACCINAREA ANTIGRIPALĂ, ESENȚIALĂ ÎN PANDEMIA DE COVID-19

Distribuie pe:

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a publicat, recent, noi recomandări pentru vaccinarea anuală antigripală, subliniind importanța acesteia în sezonul 2020-2021. Astfel, se recomandă vaccinarea antigripală anuală de rutină, pentru toate persoanele în vârstă de peste 6 luni, fără contraindicații. “Prevenția și reducerea severității gripei și reducerea severității gripei în ambulatoriu, a spitalizărilor și internărilor la terapie intensivă, prin intermediul vaccinărilor antigripale, pot să amelioreze presiunea exercitată asupra sistemului sanitar. Vaccinarea antigripală a persoanelor cu vârsta de peste 6 luni, pentru a reduce frecvența complicațiilor asociate gripei, ar putea reduce simptomele care pot fi confundate cu cele ale COVID-19” conform recomandărilor CDC.

Un fapt important, și anume: asocierea dintre gripă și COVID-19 - posibil letală! Rata de vaccinare antigripală ar trebui să crească semnificativ, în această toamnă, pentru a ameliora consecințele potențial letale (mortale) ale asocierii dintre binecunoscuta afecțiune respiratorie și al doilea val de infecție cu SARS-Cov-2, avertizează infecționiștii și experții în sănătate publică.: “Povara spitalelor ar fi maximă dacă gripa și COVID-19 se vor suprapune”. Nu avem încă un vaccin împotriva COVID-19, dar vaccinuri moderat eficiente sunt disponibile împotriva gripei. Utilizarea acestora este, acum, mai importantă ca niciodată, precizează directorul Centrului de cercetare pentru boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota.

În condițiile disponibilității limitate a vaccinurilor antigripale, CDC recomandă acordarea priorității pentru categoriile de persoane cu risc crescut: copii cu vârsta între 6 și 59 de luni, vârstnicii, persoanele cu multiple comorbidități: boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, renale, hepatice, neurologice, hematologice sau afecțiuni metabolice, inclusiv diabetul zaharat, persoanele imuno-compromise - care au suferit transplant de organe, femeile însărcinate, copiii și adolescenții cu vârsta mai mică de 18 ani, în tratament cu aspirină, care ar putea dezvolta sindrom Rye. Acest sindrom este rar întâlnit și apare la copiii mici, tratați în mod cronic cu salicilați și tetracicline, și se manifestă după un episod pseudo-gripal, survenind vărsături severe și instalându-se o encefalopatie cu: convulsii, delir și, în final - comă. De asemenea, au prioritate grupurile cu risc crescut, privind vaccinarea antigripală, și anume: persoanele aflate în centrele de îngrijiri pentru vârstnici, indivizii cu obezitate morbidă, îngrijitorii care intră în contact cu persoanele cu risc crescut, inclusiv profesioniștii din domeniul medical și membrii familiei.

Potrivit CDC, în cazul persoanelor cu boală acută, cu infecție acută, cu COVID-19 - suspectă sau confirmată - medicii ar trebui să ia în considerare amânarea vaccinării antigripale, până la ameliorarea afecțiunii acute. De asemenea, în situația în care vaccinarea antigripală este amânată din cauza infecției cu SARS-Cov-2, ar trebui să li se amintească pacienților să revină pentru administrarea vaccinului antigripal la finalul perioadei de recuperare după afecțiunea acută.

Pentru menținerea continuității programelor de imunizare, “vitală”, potrivit OMS, în ciuda numeroaselor piedici întâmpinate în contextul pandemiei de COVID-19, este esențial să se asigure continuitatea serviciilor de imunizare, pentru a nu se pierde avantajele dobândite până în prezent, în lupta împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

“OMS lucrează constant cu partenerii săi și cu alți cercetători pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, dar trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt protejați împotriva acelor boli pentru care există deja vaccinuri. Mesajul este clar: țările ar trebui să ia toate măsurile necesare în susținerea programelor de imunizare, pentru a preveni pierderea inutilă de vieți omenești”, susținea, încă de la finalul lunii aprilie, dr. Katherine O'Brien, directorul Programului OMS dedicat imunizării și vaccinării. (sursa foto - medlife.ro)

 

Lasă un comentariu