TAIFAS ELECTORAL CU PRIMARUL DIN MIHEȘU DE CÂMPIE, EMIL CASONI: “ÎNDEMN MIHEȘENII SĂ ALEAGĂ RESPONSABIL: FAPTE, NU POVEȘTI, PROFESIONALISM, NU AMATORISM!”

Distribuie pe:

- Un proverb românesc ne învață că, dacă spui cu cine te însoțești, poți să afli cine ești. Imaginea și realizările primarului sunt edificatoare pentru comunitate. Care anume sunt calitățile dumneavoastră ce vă recomandă pentru funcția de edil al Miheșului de Câmpie?

- Cred că o caracterizare mai exactă pot oferi, în primul rând, locuitorii comunei noastre, singurii care pot aprecia dacă imaginea și realizările primăriei, pe care am coordonat-o, în ultimii patru ani, corespund așteptărilor lor. Eu la ei mă raportez, întotdeauna! Despre mine pot să spun un singur lucru: sunt un om ambițios, în sens pozitiv. Am candidat de trei ori până am reușit să ocup funcția de primar, iar apoi, zi de zi, am muncit să înfăptuiesc toate promisiunile, din 2016 până în prezent. Nu în ultimul rând, este vorba despre prietenie, o virtute pe care încerc să o împărtășesc cu toți. Pentru ca, împreună, să construim o viață mult mai bună, în Miheșu de Câmpie.

- Așa cum ne învață Biblia, la început a fost cuvântul. Pentru mireni, aceasta înseamnă că, orice am face, trebuie să avem la îndemână un plan. Sunt unii care spun că un plan bun e jumătate din valoarea lucrului pe care trebuie să-l săvârșim. Care sunt elementele de bază avute în vedere pentru dezvoltarea durabilă a comunei? Mă refer atât la infrastructură, cât și la suprastructură.

- Eu pot să vă spun că, înainte de a concepe un plan, am avut un vis. Un vis pentru care și acum muncesc, cu drag, în fiecare zi. Acela de a vedea oameni fericiți și împliniți în comuna noastră, de a vedea oameni care să se bucure de o calitate a vieții mai bună. Și aici a intervenit și planul, cum ziceți dumneavoastră. Am găsit, din nefericire, în 2016, o primărie care avea 16 miliarde de lei vechi datorii și 1.500 lei în conturi, mult praf, întuneric, lipsă de speranță. În primul rând, am încercat să pun pe roate funcționarea instituției, am plătit datoriile, acumulate în timp, de fosta conducere PSD, am făcut lista cu proiectele importante, vitale chiar, multe dintre ele abandonate de-a dreptul. Nu îmi pot explica nici astăzi cum astfel de oameni, lupi îmbrăcați în blană de oaie, mai au curajul să vină să ceară votul de încredere consătenilor noștri.

Am acționat în forță în ceea ce privește realizarea și implementarea proiectelor: infrastructura a fost o prioritate. Am fost prima comună din județul Mureș care a semnat contractul, încheiat cu Guvernul României, de finanțare a modernizării străzilor, august 2017, urmare căruia s-au asfaltat cele mai importante artere din Miheșu de Câmpie, program continuat, în fiecare an, de către administrația locală. Am asfaltat străzi, în fiecare an, și vom mai asfalta și în următorii patru. Am deblocat contractul de execuție a sistemului de canalizare, pe o finanțare pe care era să o pierdem, din nepăsarea fostului primar PSD, realizând mai apoi: branșamentele electrice la stația de epurare și punerea în funcțiune, cămine de racord către gospodării și stațiile de pompare. Am construit două capele mortuare, în satele Miheșu și Răzoare, am construit Casa căsătoriilor în Miheșu, un parc de joacă pentru copii, am modernizat clădirea dispensarului și a farmaciei din Răzoare, am modernizat iluminatul public, lucrări de amenajare a parcărilor, trotuarelor, iluminarea arhitecturală a Căminului cultural, stații pentru transportul public și multe altele. În materie de sport și tineret, am înființat Clubul sportiv comunal Miheșu, iar sărbătorile anuale “Fiii satului Miheș” și “Fiii satului Răzoare” au avut un succes imens, local, chiar și zonal.

- Viața ne face surprize. Știm asta și de aceea avem adesea îngrijorări cu privire la planurile noastre de viitor. Aceste griji sunt un soi de pietricică în pantofii noștri zilnici. Care credeți că este pietricica din planul dezvoltat de dumneavoastră?

- La nivel general, consider că “pietricica din pantof” este birocrația excesivă ce, inițial, nu prea am înțeles-o, eu venind din mediul privat, credeam că lucrurile merg mult mai rapid.

La nivel particular, pentru comuna noastră, “pietricica din pantof” este alimentarea cu apă. Pot să spun, cu mâna pe inimă, și, cred că sunt în asentimentul tuturor colegilor primari de pe câmpia Mureșeană, că acesta este eșecul major înregistrat de Consiliul Județean Mureș, ca și coordonator general al acestui proiect. Am încercat să îmbunătățesc situația actuală, sursa de apă fiind cea de izvor, dar nu este suficient. Un singur lucru le transmit miheșenilor: nu mai stau la mila și batjocura nimănui. Am găsit deja resursele necesare pentru a rezolva și această problemă, prin forțele proprii, cu finanțare locală și din fonduri europene. Am început deja și voi continua cu prioritate rezolvarea acestei probleme majore: apă curentă de rețea la fiecare gospodărie, atât în Miheșu cât și în Răzoare.

- Până la urmă, oricâte obiective am avea în vedere, nu trebuie să uităm că este vorba despre oameni și despre viața lor. Care ar fi cea mai propice linie de plan, atunci când vorbim despre traiul mai bun al oamenilor?

- În primul rând, este vorba despre asigurarea unei calități a vieții oamenilor, la nivel european: apă și canalizare, străzi asfaltate, iluminat, școli și grădinițe modernizate, dispensar uman nou, transport, asistență socială, sport, cultură, petrecere a timpului liber. Un al doilea aspect, spre care voi insista mult mai mult, este dezvoltarea economică, prin atragerea investițiilor din domeniul agricol, precum și dezvoltarea agro-turismului, pe lacurile Comunei Miheșu de Câmpie, în suprafață de 29 ha. În acest caz, pregătim o cerere de finanțare din fonduri europene, în vederea dezvoltării aqvaculturii și pescuitului sportiv și de agrement.

- Încercările prin care am fost obligați să trecem, în ultima perioadă, au demonstrat că nu dispunem de un sistem sanitar performant, în stare să răspundă tuturor provocărilor. Ce se are în vedere în legătură cu siguranța sanitară a populației din Miheșu de Câmpie?

- Pot să vă anunț, cu satisfacție, că în data de 4 septembrie 2020, am fost selectați de Guvernul României pentru implementarea proiectului de construire, echipare și dotare a unui Dispensar uman nou, în comuna noastră, în valoare de peste 15 miliarde lei vechi, obiectiv care va demara la începutul anului următor.

- Școala va fi, cum anunța recent ministrul de resort, bazată și pe învățământul la distanță. Cât de pregătiți sunteți pentru o astfel de schimbare radicală?

- Eu cred că nu putem să nu concluzionăm că viitorul va fi dedicat aproape exclusiv digitalizării și accesului direct la și prin tehnologie. În mod clar, ne adaptăm și noi acestor cerințe sociale, prin: asigurarea tuturor instrumentelor necesare pentru ca procesul educațional, chiar și la distanță, să se desfășoare în condiții optime, chiar de performanță. În paralel, vom încerca, inclusiv în activitatea administrației publice, și o îmbunătățire, prin acces permanent la digitalizare: plata taxelor și impozitelor on-line, primire și eliberare acte administrative, în sistem electronic. De asemenea, am avut în vedere începutul de an școlar 2020, asigurând toate condițiile de protecție împotriva virusului Covid-19, atât pentru copiii elevi, cât și pentru cadre didactice și personal auxiliar.

- Planurile presupun existența resurselor financiare dar și a unei anumite temelii juridice, care se pune în Parlamentul țării. Care sunt legile de strictă necesitate pe care le-ați dori aprobate în viitorul apropiat?

- Sunt legi noi, extrem de necesare; primarii știu cel mai bine, noi fiind la talpa țării, nu foarte sus, ca unii politicieni. Legi privind: eliminarea birocrației excesive, simplificarea obținerii finanțărilor, independența financiară a localităților, adică să nu mai depinzi și să stai cu mâna întinsă, la mila celor din București.

Aș insista mai mult pe ceea ce înseamnă resurse financiare și vă transmit că, eu și echipa de consilieri locali PNL, avem un program bine definit, în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, din domeniul infrastructurii: apă-canalizare, asfaltări, iluminat public, zone de agrement, program pregătit de accesare, în perioada 2021-2026, asta în condițiile în care cetățenii comunei ne vor acorda votul de încredere, în 27 septembrie 2020. Și pe această cale, îi îndemn pe cetățeni să aleagă responsabil, fapte, nu povești, profesionalism, nu amatorism.

 

Lasă un comentariu