COȘMARURILE PREVESTESC... BOLILE CARDIOVASCULARE

Distribuie pe:

Experții medicali britanici de la Centrul pentru Cercetarea Somnului al Universității Northumbria, citați de descopera.ro, susțin că au făcut legătura între coșmarurile frecvente și un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare.

“Sigmund Freud a desfășurat cercetări remarcabile asupra interpretării viselor, concluzionând că acestea reprezintă dorințele umane, însă există destule alte cercetări asupra viselor și coșmarurilor făcute și după Freud și alți profesori psihoanalitici.

Anterior studiului nostru, coșmarurile au ajutat la identificarea problemelor de sănătate mintală, precum anxietatea sau sindromul de stres posttraumatic (PTSD), iar o anumită condiție medicală, numită tulburare comportamentală de somn REM, ar putea prezice prezența maladiei Parkinson sau a altor boli neurodegenerative.

Noi am constatat că, în general, coșmarurile fac parte dintr-un proces de gestionare a sentimentelor. În timpul unui vis urât, problemele și sentimentele sunt transformate în personaje și scenarii pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă și să își rezolve problemele din viața reală în mod psihologic.

Studiul recent a inclus peste 3.000 de veterani militari de vârstă mijlocie. Cei care aveau cel puțin două coșmaruri pe săptămână prezentau un risc mai mare de a dezvolta problemele cardiace, precum hipertensiune sau infarct miocardic.

În timpul diagnosticării PTSD, tulburările de somn sunt un simptom. Am fost surprinși să aflăm că visele urâte erau un factor independent nu doar pentru PTSD, dar și pentru boli cardiovasculare, depresie și fumat.

31% dintre veteranii militari aveau PTSD, în timp ce o treime dintre aceștia aveau cel puțin o condiție medicală cardiacă, precum hipertensiune sau un istoric de accidente vasculare cerebrale.

Aproape o treime dintre participanți aveau coșmaruri frecvente (cel puțin de două ori pe săptămână), în timp ce 35% aveau vise urâte moderate”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu