OMUL, DUMNEZEU ȘI... CUVÂNTUL

Distribuie pe:

* “Cuvântul lui Dumnezeu S-a făcut om, pentru ca tu să înveți de la un om cum poate omul deveni Dumnezeu. Cea mai mare dintre învățături este să te cunoști pe tine însuți; dacă cineva se cunoaște pe sine, îl va cunoaște și pe Dumnezeu”.

***

* “Ați fost copii, apoi copilandri, apoi tineri, apoi bărbați, dar poate niciodată buni. Fie-vă rușine de bătrâneațea voastră! Înțelepțiți-vă la apusul vieții! Măcar la sfârșitul vieții cunoașteți pe Dumnezeu, ca sfârșitul vieții să vă fie început al mântuirii! Fiți bătrâni pentru închinarea la zei, ajungeți tineri pentru credința în Dumnezeu! Dumnezeu primește pe copiii cei fără de răutate”.

***

* “Dumnezeu în toate ne ajută, în toate ne este de folos; și ca OM, și ca Dumnezeu; ca Dumnezeu ne iartă păcatele, iar ca Om ne învață cum să nu păcătuim. E de la sine înțeles ca omul să fie iubit de Dumnezeu (pentru faptele lui), pentru că este făptura Lui. Pe toate celelalte le-a făcut prin poruncă, dar pe om l-a făcut cu mâinile Lui și i-a insuflat ceva propriu (viața, sufletul)”.

Sfântul Clement Alexandrinul (150-215), membru al Bisericii Ortodoxe din Alexandria, a fost primul teolog creștin. Se naște în Egipt din părinți păgâni bogați, cu o oarecare stare pe scara societății. Calitatea educației sale este evidențiată prin faptul că el citează în mod constant și filosofi greci. Clement a călătorit prin Grecia, Italia, Palestina și Egipt. El a devenit colegul lui Pantenus, liderul Școlii Catehetice din Alexandria și, probabil, cel care l-a convertit pe Clement la creștinism, și până la urmă, i-a succedat la conducerea școlii. Cel mai cunoscut discipol al său a fost Origen. În timpul persecuțiilor lui Septimius Sever (202-203) a plecat în refugiu în Capadocia și apoi în Ierusalim, unde scrie o parte din opera sa. Ceea ce a fost important în opera sa a fost încercarea sa de a uni filosofia greacă cu creștinismul. El a arătat că filosofii datorează o mare parte din cunoașterea lor scrierilor din Vechiul Testament și își exprimă o convingere personală când descrie filosofia ca o acțiune directă a Logosului Divin, lucrând prin aceasta la fel de bine ca și prin lege, ca și prin revelația directă din Evanghelie pentru a comunica oamenilor adevărul. Accentuează importanța permanentă a filosofiei pentru deplinătatea cunoașterii creștine. Pentru Clement “Calea unirii cu Dumnezeu este calea Bisericii”. În exprimările sale etice, el este influențat puternic de Platon și Stoici, de la care împrumută o mare parte din teminologie. Activitatea literară, teologică și filosofică a lui Clement Alexandrinul rămâne un arc peste timp. Unirea filosofiei și teologiei, ca scop pentru omenire, au fost o prioritate în misiunea sa de scriitor, filosof, preot și episcop de Alexandria.

Autor de citate:

-”MINCIUNA nu se deosebește de ADEVĂR, prin simpla comparație, dar prin aplicarea Adevărului silești minciuna să o ia la fugă”.

- “Doar prin SUFLET se arată frumusețea, cât și urâțenia omului”.

- “Avem hotar CRUCEA DOMNULUI cu care am îngrădit păcatele”.

P.S. FARADAY (1791-1867), fizician englez, a descoperit benzenul, fenomenul de inducție electromagnetică, legea electricității. A fost un bun creștin, în timp ce ținea prelegeri științifice dădea și lecții biblice cu ochii plini de lacrimi. Cei ce-l ascultau îl întrebau dacă nu este cumva bolnav. El le răspundea: “NU - Ceea ce mă umple de tristețe este faptul că oamenii rătăcesc așa de mult, fără să-și dea seama de ce se spune în Sf. Scriptură, care poate să-i călăuzească pe drumul cel bun”.

 

Lasă un comentariu