CIOLACU, ORBAN ȘI AI LOR, VINOVAȚI DE DEZASTRUL ELECTORAL DIN ARDEAL

Distribuie pe:

Actualele alegeri locale,ce se desfășoară în condiții cu totul nefirești, vor fi fără îndoială un mare fiasco pentru firava noastră democrație. La umbra atâtor manevre și jocuri de culise, în care politicienii noștri sunt adevărați experți, ne putem aștepta la orice surpriză, dar nicidecum la ceva bun. Nu numai faptul că prezența la urne va fi sub toată critica, dar la umbra acestor triste realități, găștile au suficiente spații de manevră pentru a-și desfășura în voie planurile lor tenebroase pentru a accede la putere. Cu alte cuvinte, niciunde pe teritoriul acestei țări alegerile nu vor exprima voința populară, ci a celor care le-au organizat sau au fost parte constitutivă. Cei care se vor mișca mai cu talent, cum se spune în termeni eleganți, vor avea câștig de cauză. Putem spune chiar cu certitudine că această confruntare electorală nu va fi a cetățeanului cu propriile opțiuni, ci a competitorilor care în acest fel au mare spațiu de manevră în manipularea voturilor.

Aceasta, la nivel de țară. Pentru noi, ardelenii, lucrurile sunt mult mai tragice. Această minunată provincie a României, cu două nume: Transilvania, în vremuri bune, și Ardeal, ca golgotă, în jurul căreia s-a cimentat națiunea română, inimă a Vechii Dacii, dar și a României moderne, care deține 43 la sută din întreg teritoriul țării și aproximativ tot atât din populația ei, de o frumusețe mirifică, apreciată în întreaga lume, și de invidiat pentru cei care o râvnesc, va deveni, începând din 27 septembrie 2020, din cauza jocurilor politice murdare care s-au făcut în Parlamentul României, îndeosebi în această legislatură, fieful maghiarimii din România, orchestrată de Budapesta. Un cadou pe care politicienii noștri de vârf l-au făcut Ungariei și lui Viktor Orbán, în contul comemorării centenarului Trianonului, pe care noi n-am știut nici măcar să-l aniversăm. Un act de-a dreptul criminal și strigător la cer dacă avem în vedere că de acum înainte, datorită refuzului celor două principale partide politice din Parlament: PSD și PNL de a modifica pe parcurs erorile Legii electorale din 2004, majoritatea fotoliilor de primari de pe teritoriul acestei minunate provincii românești vor fi ocupate de candidații maghiari, care în situația alegerilor într-un singur tur de scrutin vor avea succes pe bandă rulantă. Acest lucru se va petrece nu numai în zonele cu populație majoritar maghiară, ci paradoxal, în comunele și orașele cu populație majoritar românească. Iar dacă această lege electorală se va perpetua, de aici încolo, românii, chiar majoritari fiind, vor avea acces la fotoliul de primar, în zonele cu populație mixtă, la Paștile Cailor.

Se știe că după ultimul recensământ, Ardealul, ce include toate provinciile cuprinse în arcul Carpatic, spre Vest are o populație totală de circa 7,7 milioane de locuitori, din care 1,2 milioane sunt maghiari, iar aceștia reprezintă 18,9 la sută din totalul populației acestuia. După alegerile din 27 septembrie a.c., care se vor desfășura, într-un mod sinucigaș politic pentru români, adică într-un singur tur de scrutin, apreciem că ponderea primarilor de etnie maghiară va fi, la nivelul întregii Transilvanii, de cel puțin 60-70 la sută, care înseamnă o dominare categorică teritorială maghiară în cea mai mare și mai importantă provincie a României, în ciuda unei dense etnicități românești, în majoritatea covârșitoare din cele 17 județe care-i aparțin.

Acest lucru se datorează jocurilor politice murdare pe care le-au făcut în Parlament și le fac mereu, liderii celor două partide politice principale cu UDMR, poate chiar cu Viktor Orban al Ungariei, cu deplin acordul parlamentarilor lor ardeleni, aflați pe post de gură cască, care au pus mai presus interesul lor de gașcă, decât nevoia întăririi statalității românești în Ardeal, locul în care trăiesc, și căruia îi cunosc toate păsurile, dar pe care, din cauza cașcavalului pe care au pus mâna, le ignoră. Trist, dar adevărat. De aceea se simte nevoia să fim mai atenți la profilul uman și patriotic al celor pe care noi îi trimitem în Parlament peste câteva luni.

Noi, românii ardeleni, cei peste 80 la sută, care constituim populația majoritară a provinciei, ne simțim nu numai umiliți, ci și trădați pentru că schimbarea de guvernare din noiembrie anul trecut, prin trecerea puterii de la PSD la PNL, a avut loc pe fondul unei simpatii uriașe stârnite în rândul românilor în general și al ardelenilor în special, prin lansarea intenției, atât de la nivelul Președinției, cât și al conducerii PNL, de schimbare a legii elecorale, în mai multe privințe, punctul forte așteptat fiind tocmai alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest slogan, des repetat la un moment dat, s-a dovedit ulterior doar o fumigenă, pentru că, încetul cu încetul, a fost abandonat, până la uitare, de către cei care au promis, dovadă că au ajuns cu PSD și UDMR la o rușinoasă înțelegere. Durerea noastră este și mai mare cu cât autorii acestei manevre politicianiste, atât Iohannis, cât și Ludovic Orban, cunosc contribuția ardelenilor la succesul liberal pe scena politică postdecembristă, inclusiv la cel de acum. Ei, vedeți, aici este marea sfidare a politicienilor noștri!

Au trecut peste 30 de ani din noua noastră democrație și partidele politice, așa cum sunt ele, n-au reușit să rezolve sau să propună o alternativă la votul etnic al maghiarilor,promovat cu obstinație, mult mai eficient pentru câștigarea alegerilor, cu potențial electoral mic. Noi, târgumureșenii, am avut un mare noroc în anul 2000, tocmai prin aplicarea proceduri corecte a votului în două tururi de scrutin, și apoi, prin popularitatea câștigată pe teren, în funcție a primarului Dorin Florea.

Acum lucrurile s-au complicat rău de tot la Târgu-Mureș. Pentru că în vreme ce maghiarii au înțeles rolul solidarității în alegeri, partidele românești n-au învățat nimic din experiența celor șapte scrutinuri electorale. Și ca să vă convingeți, vă pun la dispoziție câteva date. Așa se face că, în vreme ce UDMR a scos la bătaie în cele șapte legislaturi, șapte candidați, adică unul pe legislatură, partidele românești au operat, din anul 2000, încoace, cu 33 de candidați, la care se adaugă alți 12 în actuala legislatură, în total, 45 de pretendenți la fotoliul de primar al municipiului Târgu-Mureș. Nu e necesar să ai prea multă minte să constați eșecul din start al unui asemenea demers. Atunci ne întrebăm, cui îi sunt de folos asemenea manevre electorale?

Un alt aspect al promovării și încurajării votului etnic este neglijarea totală a calității umane, manageriale și de gospodar al celor împinși în față. În consecință, nu este deloc în interesul comunității ca primarul să fie doar un bun român sau un bun maghiar. La alegerile din 1992 și 1996 noi ne-am confruntat cu așa ceva și faptul n-a servit deloc bunului mers al orașului. Acum lucrurile se vor repeta. Cu tot respectul pe care-l purtăm domnului Soos Zoltán ca muzeograf și ca director al acestei instituții, credem că pentru un asemenea post de care vorbim ar fi mult mai potriviți, în beneficiul ambelor etnii, Marius Pașcan, lector univ. dr., fost director în Primărie, apoi Prefect, senator și deputat; Claudiu Maior, fost viceprimar, cu o bogată experiență în administrarea orașului, sau prof. univ. dr. Teodora Benedek, clinician cu o bogată activitate de cercetate științifică, managerială etc.

Vedeți domnilor Gliga Chirteș, și ceilalți care mai sunteți, în ce situație ne-ați adus? Implicațiile acestor manevre politice rușinoase, de gașcă, pentru ca să vă fie bine numai vouă, nu sunt numai electorale, de moment, ci cu bătaie lungă în detrimentul, nu numai al orașului și județului, ci și a întregii țări. Ca urmare a acestui dezastru electoral pe care l-ați provocat, cu efecte grave la nivelul municipiului reședință de județ, votanții majoritari din Târgu-Mureș se mai întreabă dacă mai are rostul să meargă la un război care, prin “geniala dv. contribuție”, este de bun început pierdut? Oare în ce proporție ar trebui să iasă la vot ca ei, cărora, care peste câteva luni, le veți cere votul din nou, să poată repara această enormă greșeală pe care ați provocat-o deliberat?

 

Lasă un comentariu