PROF. DR. IOSIF TODEA, CEL CARE A DAT NUMELE “MIHAI EMINESCU” LICEULUI PEDAGOGIC, CANDIDEAZĂ PE LISTELE PSD LA CONSILIUL LOCAL TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dascăli din Târgu-Mureș, prof. dr. Iosif Todea, candidează la alegerile locale din 27 septembrie, pentru un loc în Consiliul local Târgu-Mureș, pe listele PSD.

“Am ales să mă alătur echipei PSD Târgu-Mureș, pentru că îi cunosc pe cei mai mulți dintre ei, de multă vreme. Le-am urmărit cariera și activitatea și doresc să-mi aduc aportul pentru un rezultat bun în alegerile locale. Îl cunosc pe Sergiu Papuc, îi cunosc familia, apreciată în orașul nostru, știu că are o educație și o cultură de nota 10. Îl cunosc pe dl senator Horea Soporan, președintele PSD Târgu-Mureș, și știu că promovează tineri, că promovează oameni merituoși, și că are o viziune de dezvoltare a orașului nostru. Pe dl Gliga Vasile îl știu de când eram directorul Liceului Pedagogic, acesta susținând, în mai multe rânduri, școala prin instrumentele muzicale pe care ni le-a donat”, ne-a declarat dl Iosif Todea.

În rândurile de mai jos vom reda, pe scurt, principalele evenimente din cariera de apreciat a profesorului târgumureșean care, prin activitatea sa, și-a pus amprenta asupra multor generații de educatoare, învățătoare și profesori mureșeni. Vom spicui din rândurile unui articol realizat de dr. ist. Felician Suciu și publicat în paginile cotidianului “Cuvântul liber”.

* PESTE 50 DE ANI ÎN SLUJBA EDUCAȚIEI. ÎN 1977 DEVINE DOCTOR ÎN PEDAGOGIE

În general, 50 de ani înseamnă mai mult de jumătate din viața unui om. Acest număr de ani, Iosif Todea i-a petrecut în învățământul preuniversitar și universitar, lăsând în urma sa, cu multă satisfacție, tot atâtea promoții de elevi și/sau studenți ale căror realizări ulterioare, profesionale și de viață, măcar într-o mică, dar certă măsură, i-o datorează distinsului lor profesor.

Iosif Todea s-a născut la 3 august 1941, în Oarba de Mureș, jud. Mureș, fiind al cincilea dintr-o familie de nouă copii - opt băieți și o fată - dintr-o familie modestă. Tatăl, Iosif, era muncitor, iar mama, Aurelia, casnică. Părinții, prin truda lor, au reușit ca pe șapte dintre copii să-i susțină în diferite facultăți - medicină, drept, inginerie și istorie-filozofie -, iar după absolvire unii dintre aceștia au ocupat funcții importante. Reușita lor a fost posibilă în mare măsură și pentru că au fost crescuți în spiritul, ba chiar cultul muncii, a cinstei, corectitudinii și demnității umane.

Iosif Todea, și-a început studiile primare la liceul “Al. Papiu Ilarian”, unde a continuat cu cele gimnaziale și liceale pe care le-a absolvit în anul 1959. Din toamna aceluiași an a devenit student al Universității București, Facultatea de Filozofie, specialitatea Pedagogie - Limba și Literatura Română, pe care a absolvit-o în anul 1964. Și astăzi își amintește cu mare plăcere de toți dascălii pe care i-a avut de-a lungul timpului. Spațiul restrâns însă pentru publicare, mă determină să aduc la lumină doar câteva nume din perioada studenției sale, personalități care au marcat învățământul românesc de atunci și de mai târziu și au rămas și în conștiința generațiilor actuale: Mihai Ralea, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, care, ca și Alexandru Boboc, a devenit academician, Ion Stanciu, Pantelimon Golu, Ana Tucicov-Bogdan, Paul Popescu Neveanu etc.

A fost repartizat la Institutul Pedagogic de 2 ani din Odorhei, dar cum acesta a fost desființat curând, și-a continuat activitatea didactică la Liceul Pedagogic din aceeași localitate. Dorind să se apropie cât mai mult de locul de baștină, în anul 1968 a susținut un examen, în urma căruia a primit transferul la Liceul Pedagogic din Târgu-Mureș.

Încă de la absolvirea studiilor superioare, tânărul profesor Iosif Todea și-a manifestat pasiunea pentru cercetarea științifică, pasiune care l-a însoțit pe tot parcursul carierei, participând cu lucrări remarcabile la numeroase sesiuni de comunicări naționale și internaționale, în urma cărora s-a ales cu aprecieri deosebite și respectul din partea unor personalități de seamă în domeniu.

La vârsta de numai 36 de ani - în 1977 - a obținut titlul științific de doctor în pedagogie, cu lucrarea “Integrarea socio-profesională a absolvenților de liceu pedagogic”, unanim apreciată, deopotrivă, pentru calitățile ei științifice, cât și pentru originalitatea și caracterul ei practic-aplicativ.

* A REFUZAT UNIVERSITATEA “BABES BOLYAI” PENTRU A RĂMÂNE ÎN TÂRGU-MUREȘ

Deși a fost solicitat să activeze în calitate de cadru universitar titular la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, de către reputatul prof. univ. dr. Dumitru Salade, care i-a fost coordonator al tezei de doctorat, dar și la Facultatea de Filologie și Istorie din Sibiu, dar, fiind prea legat sufletește de activitatea de pregătire a învățătorilor și educatoarelor, rămâne să activeze în continuare la Liceul Pedagogic din Târgu-Mureș.

* ÎN CEI OPT ANI DE DIRECTORAT LA LICEUL PEDAGOGIC A REUȘIT SĂ-I ATRIBUIE INSTITUȚIEI DENUMIREA “MIHAI EMINESCU”

În anul 1990, la Olimpiada de Pedagogie și Psihologie de la Galați, faza națională, elevii pregătiți de el obțin premiile I și II, două premii speciale și o mențiune. Datorită acestui impresionant rezultat și drept recompensă este numit în toamnă director al Liceului Pedagogic, o funcție extrem de dificilă, mai ales că, imediat după revoluție, învățământul a suferit un proces de bulversare. Experiența în învățământ, dar și flexibilitatea noului director au condus la conectarea instituției la noile cerințe educaționale, imprimându-i noile valori. Drept urmare, în anul 1993, Liceul Pedagogic din Târgu-Mureș avea să se situeze pe locul III ca valoare și pregătire, în ierarhia liceelor pedagogice din țară.

Toate aceste rezultate de excepție, cu care s-a continuat și în anii următori, au făcut să fie remarcat de miniștrii de atunci ai educației și învățământului - prof. univ. Mihai Golu și prof. univ. dr. Andrei Marga - care l-au recompensat acordând acestui liceu pedagogic un substanțial și deosebit sprijin material și științific.

În cei 8 ani de director la Liceul Pedagogic a reușit să dea școlii un nume “Mihai Eminescu” și un prestigiu de invidiat. După expirarea celor două mandate de director revine la catedră.

* ZECI DE GENERAȚII DE DASCĂLI AU FOST ÎNDRUMATE DE PROF. DR. IOSIF TODEA

Ani la rând a condus lucrări de grad didactic I la învățătoarele și educatoarele din județ. Mulți dintre foștii elevi și absolvenți ai profesorului Iosif Todea sunt juriști, medici, profesori - mai ales în specialitatea pedagogie-psihologie -, alții ajungând chiar cadre universitare.

Eminentul profesor a făcut parte din numeroase comisii la examenele de diplomă (Cluj-Napoca, 1967), de bacalaureat, unde a fost și președinte la colegiile naționale “Unirea” și “Traian Săvulescu”, și de numire de directori la diverse licee.

Pe parcursul anilor, a fost conferențiar și profesor universitar - prin decizia nr. 196, din 02.10.1992, a rectoratului și consiliului științific a Universității Ecologice “Dimitrie Cantemir” Iași, filiala Târgu-Mureș -, decan al Facultății de Psihologie din cadrul acestei universități (2002-2004), a cărei baze le-a pus; a fost profesor asociat la Universitatea “Petru-Maior” și Universitatea de Arte. Ani la rând, a fost membru în Comisia de examinare la specialitatea Pedagogie și Psihologie a medicilor, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. S-a pensionat în anul 2004.

Comandat de Partidul Social Democrat, Organizația Județeană Mureș, executat de SC “Cuvântul liber” SRL, tiraj 2698, CMF 21200019

 

Lasă un comentariu