“CĂUTĂRI”, LA GALERIA DE ARTĂ “UNIREA” DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Galeria de Artă “Unirea” din Târgu-Mureș găzduiește, în perioada 12-25 septembrie a.c., expoziția de pictură a artistei plastice Elisabeta Pietrar Veress din Cavnic, județul Maramureș. Organizatorii expoziției sunt Asociația Artiștilor Plastici Mureș, Consiliul Județean Mureș, Asociația “Diamant de Maramureș” și Centrul de Excelență - Porțile Nordului. Vernisajul a avut loc în ziua de sâmbătă, 12 septembrie a.c. Czirijék Lajos, președintele A.A.P.M. , în deschidere, a făcut o succintă prezentare a artistei plastice. Dânsa, cu toate că pictează de mai multă vreme, a terminat Facultatea de Arte din Baia Mare, unde și-a luat și masteratul ulterior. Nu doar că a participat la tabere comune de pictură cu membrii A.A.P.M., inclusiv în Grecia, dar a organizat și ea circa opt tabere de pictură la Cavnic, unde au fost invitați și mureșenii. Czirjék Lajos s-a declarat foarte plăcut surprins de faptul că autoarea, cu a cărei stil de lucru era familiarizat din taberele de pictură la care au participat împreună, la această expoziție a venit cu lucrări noi, lucrate în stiluri diferite decât până acum.

Este de subliniat și faptul că Elisabeta Pietrar Veress mai are deschisă o expoziție de pictură în holul Primăriei din Satu Mare. Despre lucrările expuse, tehnicile de lucru utilizate de autoare, stilurile în care sunt lucrate tablourile a vorbit prof. Vasile Mureșan, sculptor, pictor și muzeograf. Așa după cum este și denumirea expoziției, “Căutări”, artista nu s-a închistat doar într-un stil de lucru, ci este mereu în căutarea altora, în redare prin forme și culoare. Regăsim peisaje, în principal maramureșene, compoziții, cât și simbolistica de care pare să fie fascinată autoarea. În final, Ilarie Gheorghe Opriș, președintele de onoare a A.A.P.M., a adus la cunoștință faptul că, cunoscându-i pe pictorii băimăreni cu diferite prilejuri, a aflat la acea vreme că, cu toate că ei se întâlneau de 30 de ani, nu erau organizați într-o asociație, ci, mai degrabă, într-un fel de club. Așa încât, le-a dat o copie al statutului A.A.P.M., cât și alte documente necesare, apoi a luat ființă și la Baia Mare o asociație a artiștilor plastici.

La Galeria de Artă “Unirea”, peste două săptămâni se va deschide expoziția de artă plastică mică, iar peste o lună calendaristică, salonul național de artă naivă.

 

Lasă un comentariu