LA CHEȚANI: PE TIMP DE PANDEMIE, ȘCOALA POARTĂ CULOAREA VERDE

Distribuie pe:

- Doamnă directoare Camelia - Sorina Puiac, care sunt auspiciile noului an școlar, la Școala Gimnazială din Chețani, în această perioadă de pandemie?

- În acest moment, sunt în măsură să transmit un mesaj clar și real în legătură cu începerea noului an școlar 2020-2021. Știu că au existat multe semne de întrebare cu privire la începerea anului școlar și am înțeles îngrijorarea părinților, atât eu, cât și colegii mei, precum și reprezentanții comunității locale, însă, până acum, nu am putut să dau un răspuns sigur, fără presupuneri. Incertitudinea în care trăim ne îngrijorează și pe noi și de aceea trebuie să respectăm niște reguli și legi, care să ne ghideze. Nu am vrut să ascund ceva, pot spune că, doar în 10.09.2020 am primit avizul din partea ISJ Mureș și DSP Mureș pentru scenariul propus de către Consiliu de administrație al Școlii Gimnaziale Chețani, și anume scenariul verde. Adică începerea anului școlar fizic, cu toți preșcolarii și elevii în sălile de grupă/clasă. Chiar atunci, când încă nu știam pe ce scenariu începem școala, împreună cu autoritățile locale ne-am mobilizat în așa fel încât să fim pregătiți pentru toate cele trei posibile scenarii.

Principalele noastre preocu-pări, în această perioadă pregătitoare, au fost:

- sănătatea și siguranța tuturor copiilor și elevilor și a întregului personal al școlii;

- puternica mobilizare a tuturor factorilor implicați în pregătirea pentru buna desfășurare a activităților educative, prin care ne dorim ca fiecare zi de școală să fie un prilej de noi experiențe de învățate și educare.

În contextul actual, al pandemiei cu SARS-CoV-2, care ne-a impus noi reguli sanitare de funcționare, fără o bună colaborare și implicare, din partea autorităților locale, școala nu ar fi putut implementa toate normele de sănătate în vigoare.

Așadar, cu ajutorul dlui primar Emil Florin Mocan, suntem în măsură să vă informăm că:

- elevii vor primi câte două măști de protecție pe zi (una la intrare și una în timpul activităților educative);

- la intrarea în fiecare sală de curs au fost montate dispensere cu dezinfectant;

- la intrarea în holul instituțiilor sunt puse covorașe cu dezinfectant;

- grupurile sanitare sunt dotate cu tot ce este necesar (suport cu prosoape de hârtie, pentru ștergerea mâinilor, rezervoare cu săpun lichid, hârtie igienică);

- există afișe de avertizare cu respectarea normelor pentru sănătate;

- am asigurat viziere, pentru profesori;

- am rezolvat asigurarea soluțiilor (biocite) pentru dezinfectarea sălilor de clasă și a grupurilor sanitare;

- fiecare elev din clasa pregătitoare va primi câte un pachet care conține caietele speciale, aferente orelor de curs.

Cea mai mare surpriză este faptul că, prin grija conducerii primăriei Chețani, fiecare elev din ciclul gimnazial și o parte din elevii din ciclul primar vor primi tablete, cu internet inclus, urmând ca în a doua etapă să primească și cei mai mici. Pe această cale îi mulțumesc dlui primar Emil Florin Mocan și comunității locale pentru tot ce au făcut pentru copiii noștri, aceștia bucurându-se de cele mai bune condiții.

Au avut loc, deja, o parte din ședințele cu părinții, urmând să se facă, în perioada imediat următoare, alte întâlniri și acolo unde nu s-au făcut, pentru ca toți părinții să fie informați cu privire la modul de desfășurare a activităților școlare.

- Măsurile despre care ați vorbit au în vedere elevii. Ce se întâmplă cu cadrele didactice, cu spațiul de învățământ și întreg programul școlar, inclu-siv tradiționala festivitate de deschidere?

- Cadrele didactice împreună cu tot personalul s-au implicat și au muncit pentru a asigura și implementa normele de distanțare astfel ca sălile de curs să fie pregătite pentru primirea copiilor:

- s-a reorganizat mobilierul;

- s-au realizat circuitele de intrare și ieșire, atât în sălile de curs, coridoare, cât și în curtea școlii;

- s-au marcat perimetrele din curtea școlii pentru fiecare clasă atunci când elevii vor ieși în pauză (la ore diferite pentru a putea păstra distanțarea);

- s-au asigurat manualele pentru toți elevii;

- suntem în curs de implementate a unei platforme pentru predarea online.

Sălile de curs au fost pregătite cu mare atenție și rigurozitate, după normele impuse și pentru copiii care frecventează învățământul preșcolar. Despre orar, pauze, primirea copiilor și alte multe detalii sunt convinsă că părinții le-au primit, de la toți educatorii, învățătorii și diriginții, la ședințele cu părinții. Reamintesc faptul că purtarea măștii, la orele de curs și în pauze, este obligatorie, iar părinții nu au acces în curtea școlii/grădiniței, elevii și preșcolarii vor fi preluați de la poartă. Nu am ținut festivitatea de deschidere a anului școlar. Fie ca înțelegerea, înțelepciunea și implicarea să ne călăuzească, pentru a duce la bun sfârșit acest an.

- Vă urez un an școlar cu multă sănătate, cu împliniri și cu credința că totul va fi bine!

 

Lasă un comentariu