CUM NE AJUTĂM COPIII SĂ DEVINĂ RESPONSABILI

Distribuie pe:

Psihologul român Sorin Lucaci, citat de adevarul.ro, afirmă că întotdeauna copiii deprind obiceiurile pe care le observă în jurul lor, iar de cele mai multe ori vor să fie ca părinții sau ca frații lor mai mari. Vor să facă lucruri pe cont propriu și, adesea, resping ajutorul cuiva.

În opinia specialistului, acesta este un prim semn de asumare a responsabilității, iar părinții trebuie să îi încurajeze în acest sens. Iată și câteva sfaturi pentru a ne ajuta copiii să devină responsabili.

Susține-i inițiativele și nu îl critica dur când greșește - Oricât de mare ar fi străduința ta, copilul poate avea momente de iresponsabilitate, fie acasă, fie la școală, iar de aici până la a face din acest comportament neadecvat un obicei zilnic mai este doar un pas. Astfel, pot apărea probleme, cum ar fi performanțele școlare scăzute sau situații conflictuale acasă.

Comunicarea (și nu cearta!) este cheia relației dintre părinți și copii. Petrece cât mai mult timp cu copilul tău, oferă-i încredere și lasă-l să ia decizii de unul singur, potrivit vârstei.

Lasă-l să își câștige autonomia - La vârsta preadolescentă, viața socială devine mai importantă pentru copii, iar părinții trec, cumva firesc, pe locul doi. Copiii vor să își cheltuiască banii de buzunar așa cum doresc, să își aleagă activitățile extrașcolare, să își pregătească hainele pentru școală sau pentru sport.

Însă, unii părinți nu sunt pregătiți să îi lase “să își ia zborul” și, prin acest comportament, le limitează dezvoltarea și încrederea în sine.

Lasă-ți copilul să participe la treburile casei - În acest demers, îi dai sarcini precise (să ducă gunoiul, să te ajute în bucătărie, să cumpere pâine, să plimbe câinele). În timp, vei observa că va lua singur inițiativa de a se implica în gospodărie. Încearcă să nu îl critici dacă arde vreo clătită sau dacă nu a aranjat hainele cum o faci tu. Orice încercare trebuie încurajată.

Petrece timp cu el și cunoaște-i prietenii. Organizează ieșiri în aer liber în care și el poate face alegeri, dar menține anumite reguli ale casei și de comportament. Este important să îți înveți copilul, încă de la o vârstă fragedă, că are dreptul la opinie.

Oferă-i încredere în forțele proprii - Copiii ar trebui să experimenteze responsabilități potrivite vârstei lor (din ce în ce mai mari) pe măsură ce cresc. Dacă pot avea grijă de ei înșiși, devin capabili să aibă grijă și de alții, fiind demni de încredere.

De exemplu, un copil de 12 ani poate fi lăsat să aibă grijă de fratele de doi ani, pentru o jumătate de oră, dar ar fi complet nepotrivit să fie lăsat singur cu fratele său o zi întreagă.

Copiii cărora li se acordă responsabilități rezonabile se simt demni de încredere, competenți și respectați, descoperind mai repede ce sunt în stare să facă. Dacă în copilărie îi vei da copilului tău ocazia să își asume singur responsabilități, ulterior vei regăsi această dorință la o altă scară, atunci când va deveni adolescent sau adult, dorind să aibă singur grijă de el și de cei din jurul său.

Copiii pot deveni independenți numai dacă le încurajăm autonomia, dacă îi implicăm în luarea deciziilor care îi privesc și dacă le arătăm încredere.

MICILE RECOMPENSE SUNT MOTIVANTE

“Cu cât sunt mai responsabili de mici, cu atât copiii își vor dezvolta abilități pentru viața de adult și, mai ales, în relațiile de cuplu. Dacă părinții vor face în locul copiilor acele sarcini care țin de organizare, ordine, curățenie (ceea ce se întâmplă mai ales în cazul părinților hiperprotectori), care vor să dețină controlul, copilul nu își va dezvolta autonomia și independența, nu va învăța să se descurce singur, nu va învăța să facă față provocărilor, atât de necesare în viața de adult.

Copiii trebuie încurajați de mici cu rezolvarea unor sarcini ușoare - făcutul patului, aranjarea hainelor în dulap, ordine în cameră, să spele farfuria din care au mâncat, să facă mici cumpărături, să fie implicați în gospodărie, să își facă temele.

Și, pentru ca micuții să nu simtă aceste sarcini ca pe o povară și să nu capete repulsie pentru ele, totul se poate face prin activități comune.

Lasă un comentariu