“O SCUTIRE DE MASCĂ, VĂ ROG!”

Distribuie pe:

Obligativitatea purtării măștii a ajuns să fie asemănată cu obligativitatea de educație fizică a elevilor. Dacă elevii pot obține o scutire medicală pentru această oră, fără motive întemeiate, să ne așteptăm la astfel de scutiri medicale și pentru mască? Noul coronavirus a cuprins, în opt luni, toate continentele - poate, doar Antarctica să fi fost ocolită - în prezent raportându-se peste 24 de milioane de cazuri confirmate prin testare. În realitate, probabil ca urmare a unei testări ineficiente (motivele fiind

dintre cele mai diverse), numărul persoanelor infectate poate fi multiplu celui raportat.

Numărul deceselor se cunoaște a fi în continuă creștere. Lumea medicală încearcă să afle tot ce se poate afla, creând baze de date și registre la nivel mondial, studiind retrospectiv, dar și prospectiv, cazurile diagnosticate, eventualele tratamente și implicându-se într-o luptă acerbă, la nivel mondial, pentru dezvol-tarea unor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 sau pentru anticorpi.

Dintre cele aproximativ 200 de vaccinuri trâmbițate în mediul academic și nu numai, șase au luat startul mai bine, fiind deja în faza a treia de testare. Orice vaccin necesită trei faze de testare și timp, pentru a i se putea testa eficacitatea, dozajul, numărul de administrări, grupele de vârstă cărora le este destinat vaccinul etc.

“Cei trei mari W” - “Wear a mask”, “Wash your hands”, “Watch your distance” (“Poartă mască”, “Spală-te pe mâini”, “Păstrează distanța”) - ca mijloace de prevenire a infectării sunt cele trei recomandări, concentrate de specialiștii epidemiologi americani în expresia “The Big Three W”. Sunt recomandări, la nivel mondial, care par atât de simple, însă realitatea dovedește contrariul. “Toate ca toate, până la mască...”, se înfoaie câte unii. În Coreea de Sud, de pildă, dacă faci o vizită particulară sau vine o delegație română - după ce se urează “bun venit”, zâmbind, bineînțeles - se oferă fiecăruia câte o mască, încă în perioada când nu era vorba de pandemie, aceasta fiind oferită doar din cauza poluării atmosferice.

Iată că populația Coreei de Sud, obișnuită cu masca facială, cum ne place nouă, românilor, să-i zicem, este dată constant ca exemplu pozitiv pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

În România, masca a fost acceptată ca accesoriu obligatoriu la începutul pandemiei, cu speranța sau poate chiar siguranța nefondată că, în curând, va fi abandonată. Dar, cele trei “reguli de aur” au fost respectate, în mare măsură, la începutul pandemiei, mai mult de frică decât din convingere, iar pe termen lung par să se bagatelizeze. Unii încearcă să găsească orice portiță de scăpare, pentru a evita eventualele amenzi, dar fără a reflecta asupra consecințelor. Obligativitatea purtării măștii în spații închise (în anumite locuri, chiar și în spații deschise) a ajuns să fie asemănată cu obligativitatea orelor de educație fizică ale elevilor. Așadar, dacă se poate obține scutire de la medic pentru orele de educație fizică , fără a avea, desigur, niciun motiv medical serios, fără a fi supus unor examene clinice și/sau paraclinice, obținând astfel, “intrare liberă” spre obezitate și alte comorbidități, de ce nu s-ar putea obține o scutire pentru purtarea măștii în spații închise sau în public, fără niciun motiv, obținând astfel... acces gratuit, pentru acea persoană și contacții ei, la COVID-19?... “Scrie acolo, ceva, orice, că n-oi muri dacă n-o port! Că am BPOC, atacuri de panică, alergie, eczemă, acnee, polipi... orice... știi dumneata mai bine!”...

Desigur că medicii știu mai bine și mai știu că nu pot da astfel de scutiri, pentru că nu ar exista niciun raport favorabil beneficiu-risc, ci doar riscuri pentru cel care nu poartă mască și, mai mult decât atât, pentru contacții săi, care poate că nu împărtășesc aceleași opinii.

În cazuri selecționate, pentru cei cu insuficiențe respiratorii severe și cu necesar de suplimentare cu oxigen, ei fiind și mai vulnerabili dintre pacienți, nepurtarea măștii îi obligă la izolare strictă.

În concluzie, în acest moment, purtarea corectă a măștii înseamnă SOLIDARITATE, grijă pentru sine, dar și pentru semeni. Pentru a se evita astfel de situații și a respecta cele trei reguli de aur destinate prevenției, este nevoie de mobilizarea tuturor forțelor pentru o educație medicală permanentă a populației, la care ar putea contribui, major, și puterea exemplului.

 

Lasă un comentariu