BANII STRÂNȘI DIN TAXE, IMPOZITE ȘI CONTRIBUȚII SE DUC PE SALARII ȘI PENSII...

Distribuie pe:

Dintr-o analiză a Băncii Comerciale Române (BCR) reiese că cheltuielile rigide reprezentate de salariile din sectorul public și pensii au ajuns să reprezinte 96,3% din principalele încasări bugetare (venituri fiscale, plus contribuții sociale), în primele șapte luni din 2020, față de 81% la finalul anului 2019.

“La jumătatea anului 2020, deficitul bugetar a ajuns la minus 4,7% din PIB (49,6 miliarde lei), valoare semnificativ mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de doar 1,7% din PIB (18 miliarde lei). Doar în luna iulie s-a înregistrat un deficit lunar de minus 4,5 miliarde lei, iar cel mai mare deficit lunar din 2020 a fost înregistrat în luna mai, de minus 12 miliarde lei.

Veniturile colectate la bugetul de stat au fost puternic afectate pe perioada stării de carantină, primele 5 luni ale acestui an accentuând vizibil acest trend de deteriorare a poziției bugetare. Comparativ cu anul trecut, cheltuielile de capital au crescut cu două miliarde de lei.

Cheltuielile rigide reprezentate de salariile din sectorul public plus pensii, raportate la încasările bugetare dependente de poziția ciclică a economiei (venituri fiscale plus contribuții sociale) au atins 96,3% în primele șapte luni din 2020, față de 81% la finalul anului 2019.

Profilul execuției bugetare în termeni cumulați de la începutul anului până în prezent arată un deficit mai mare față de criza precedentă din 2009”, arată raportul BCR. (L.P.)

Lasă un comentariu