LICEUL TEHNOLOGIC “AUREL PERSU”, ÎN PREZENT ȘI VIITOR (II)

Distribuie pe:

- Convorbire cu prof. CONSTANTIN BOGOȘEL, directorul liceului -

- Ce aspecte bune ar mai fi de reliefat în activitatea școlii?

- În urmă cu câțiva ani, eu, împreună cu colegul meu Ioan Ciprian Soțan și cu răposatul director Oproiescu, am scris o carte despre Aurel Persu, documente și consemnări, carte care a fost lansată la Teatrul Național. Multe documente inedite le-am primit de la nepotul inginerului Aurel Persu, de la domnul Nicolae Persu, care locuiește la Bruxelles și are o vârstă de 85 de ani. Dl. Oproiescu a luat legătura cu el pentru a primi materiale documentare. Cartea a apărut la editura Edu. Un alt aspect pozitiv. Ne mândrim cu un coleg de-al nostru, profesor de istorie, cel mai tânăr coleg, care, în acest an, a obținut titlul de doctor în istorie. Avem și un cadru didactic cu doctoratul luat. Este cel mai tânăr coleg, Czinka Ovidiu, care în acest an a obținut titlul de doctor în istorie, dar și în acest an va finaliza o carte intitulată “Monografia Liceului Tehologic «Aurel Persu»“, care va fi ca o carte de vizită pentru toți cei care doresc să ne cunoască mai bine. În acest an am avut la examentul de bacalaureat o promovabilitate de 30%, ceea ce, zic eu, este mulțumitor, având în vedere faptul că candidații au provenit de la învățământul seral, ceea ce demonstrează că și la învățământul seral, dacă te pregătești cu seriozitate, poți obține diploma de bacalaureat și care îți deschide perspectivele spre învățământul superior.

- Bun. Dar sunt și aspecte mai puțin plăcute în activitate. Să le trecem în revistă.

- Da, sunt și aspecte de acest gen, dar eu sper în sprijinul Primăriei Târgu-Mureș, într-o măsură mai mare, pentru a ne ajuta, în principal, cu renovarea clădirilor școlii. Sunt încă multe neajunsuri: nu avem un teren de fotbal, unde copiii să facă sport, terenul nu este amenajat. Ar mai trebui puse niște geamuri termopane fiindcă ele s-au pus doar pe o latură a școlii, ar trebui reabilitate instalațiile termice fiindcă iarna avem probleme cu căldura în clădiri. Sper ca Primăria să ne ajute în rezolvarea problemelor, fiindcă, la urma-urmei, această școală este una de tradiție în profilul de mecanică și conducere auto, este prima școală care a învățat elevi în aceste meserii, de zeci de ani. Această școală aparținea de IRTA. Absolvenții deveneau șoferi profesioniști și mecanici auto.

- Aici aveți acum și ceva clădiri dezafectate, în ruină. Ce se întâmplă?

- Mă bucur că ați sesizat problema. În incinta școlii avem o serie de clădiri dezafectate care au fost garaje, care au aparținut

GAZ-ului. Noi am înaintat o cerere către Primărie, în urmă cu doi ani, pentru demolarea acestor clădiri dezafectate, deoarece pot constitui un pericol pentru elevii care circulă în curtea școlii. În urmă cu doi ani s-a luat o H.C.L. prin care s-a aprobat demolarea acestor clădiri. Au trecut doi ani, dar încă nu s-a realizat acest lucru.

- Legat de perspectivele școlii. La această școală se va putea învăța conducerea autovehiculelor rutiere și la altă categorie decât B?

- Referitor la această întrebare, vă afirm că în urmă cu câțiva ani, legislația nu permitea elevilor de 18 ani să conducă autovehicule de categoria C, doar pentru categoria B. De curând, s-a revenit, astfel încât elevii pot face conducere și pentru categoria C1, asta înseamnă un camion de un tonaj mai mic, de până la 7 tone. Dar problema arzătoare este că nu dispunem de un camion.

- Ca instituție de învățământ, aparțineți de Ministerul Învățământului sau și de alt minister?

- Doar de Ministerul Învățământului. Nu mai aparținem și de Ministerul Transporturilor. Mai demult, școala aparținea de ambele ministere, iar pentru noi era mai bine.

- De unde vine finanțarea școlii?

- De la Primărie.

- Ce vă doriți pentru viitorul școlii?

- Ceea ce ne dorim toată echipa din cadrul școlii este o bună colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu autoritățile locale. Dorim să aducem pentru elevi și câteva specializări noi, chiar și pentru fete, astfel încât să putem să avem clase mixte în școală. Ne gândim chiar să introducem ceva specializări economice, turistice, care să aibă legătură cu domeniul transporturilor.

- Aveți vreun mesaj către potențialii viitori elevi?

- Mesajul este unul foarte clar. Vă așteptăm la noi, cu drag, la Liceul Tehnologic “Aurel Persu”, unde noi suntem o echipă, o familie, care dorește să vă învețe tot ceea ce înseamnă meseria de mecanic auto, conducător auto. Avem condiții care fac posibile aceste calificări, avem autoturisme noi pentru conducere auto, se primește calificarea în meseria de mecanic auto, permisul de conducere categoria B, posibilitatea de a urma cursurile de liceu la cursurile serale. Vă deschidem porțile spre realizarea voastră profesională. Doar să ne căutați. Vă așteptăm cu brațele deschise.

Lasă un comentariu