HIPERTENSIUNEA ȘI DIABETUL DE TIP 2 NE AFECTEAZĂ MINTEA...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici neurologi de la Universitatea Oxford, citați de descopera.ro, afirmă că hipertensiunea arterială și diabetul zaharat de tip 2 afectează, de regulă, corpul, însă noul lor studiu a oferit dovezi care arată că aceste boli ne pot afecta mintea în moduri subtile, iar efectele pot fi văzute încă din timpul vârstei mijlocii.

„Am descoperit că hipertensiunea arterială și diabetul au un efect dăunător asupra vitezei de gândire și a memoriei. Pe măsură ce presiunea arterială crește, viteza de gândire și memoria se înrăutățesc.

Bolile, factorii genetici și stilurile de viață care afectează circulația sângelui către creier sunt cunoscute drept factori de risc cerebrovascular.

Știam deja că astfel de factori cresc riscul apariției demenței la persoanele în vârstă, însă cercetările noastre s-au concentrat asupra persoanelor mai tinere și au folosit măsurători mai subtile pentru a determina modul în care creierul este afectat atunci când vine vorba de memorie și viteza de gândire.

Noi am analizat scanările prin rezonanță magnetică a peste 22.000 de participanți din Marea Britanie, în căutarea schimbărilor prin care trec substanța cenușie și cea albă din creier, precum și pentru a monitoriza datele clinice, demografice și cognitive ale voluntarilor.

Creierul este alcătuit din rețele care fac legătura între diferite regiuni și lucrează împreună pentru a coordona gândirea, aceste regiuni comunicând prin intermediul substanței albe. Noi am descoperit că volumul creierului din rețeaua frontoparietală și integritatea legăturilor cu substanța albă între regiuni sunt afectate de factorii de risc care influențează circulația sângelui către creier.

Totuși, această pierdere la nivel mintal este foarte scăzută, anume o diminuare în viteza de gândire și memorie, însă nu seamănă deloc cu ceea ce se întâmplă în cazul demenței. Cu toate acestea, faptul că putem depista această diminuare înseamnă că deja au loc schimbări în creierul participanților, iar acestea ar putea duce la rezultate mult mai negative odată cu trecerea timpului.

Monitorizarea sau tratarea chiar și a presiunii arteriale modeste ar putea face diferența pentru structura creierului și viteza de gândire la vârsta de mijloc, în același timp oferind posibilitatea reducerii riscului apariției demenței, mai târziu în viață", explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lasă un comentariu