“CONSTITUȚIA PREVEDE POSIBILITATEA RESTRÂNGERII DE DREPTURI ȘI LIBERTĂȚI O PERIOADĂ LIMITATĂ”

Distribuie pe:

Avocatul Poporului, Renate Weber, a subliniat, miercuri, că posibilitatea constituțională a restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți vizează o perioadă limitată de timp, iar starea de alertă instituită în contextul epidemiei de COVID-19 se “tot” prelungește lunar.

“Suntem astăzi în situația în care vedem că starea de alertă se tot prelungește din lună în lună. Noi nu avem o legislație clară să ne spună care este limita maximă. Mă întreb: Dacă pandemia mai durează încă 2 ani jumătate - 3, vom avea stare de alertă o perioadă atât de lungă? Pentru că posibilitatea constituțională a restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți e aceea de a fi pe o perioadă de timp limitată. În momentul în care însă ne ducem cu aceste restrângeri pe durate de timp atât de mari, întrebarea se pune dacă nu cumva însăși esența acelui drept este în realitate atinsă”, a explicat Weber, la prezentarea Raportului Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului și măsurile excepționale dispuse în perioada stării de urgență și a stării de alertă (16 martie-10 septembrie 2020).

 

 

ALIANȚA NAȚIONALĂ A ORGANIZAȚIILOR STUDENȚEȘTI PLEDEAZĂ PENTRU REDUCEREA TAXEI DE ȘCOLARIZARE ÎN CONDIȚIILE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ONLINE

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pledează pentru reducerea taxelor de școlarizare în condițiile desfășurărilor activității didactice în sistemul online și solicită universităților să prezinte clar mecanismele prin care se stabilește cuantumul acestora.

“În contextul în care activitatea didactică se va desfășura în sistem online și implicit a modificării costurilor specifice programului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită universităților să prezinte clar studenților mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu, fundamentarea acestora pentru noul an universitar prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru și reducerea taxelor de școlarizare unde se impune conform fundamentării, pornind de la modificarea ponderii și a tipurilor de costuri specifice programului”, se arată într-un comunicat al ANOSR, transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în contextul activităților didactice realizate integral online, studenții nu mai beneficiază de baza materială oferită de universitate, începând cu serviciile bibliotecilor, sălile de studiu, materiale pentru laborator și până la bazele sportive, reducându-se “considerabil” costurile aferente cheltuielilor cu regia, de întreținere și gospodărie.

“Reducerea taxei de școlarizare în contextul educației online trebuie privită însă și din perspectiva dificultăților financiare ale studenților ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie. Sprijinirea acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenului de abandon universitar prezent de mult timp în spațiul învățământului superior și accentuat de criza economică”, arată ANOSR.

Alianța atrage atenția că “un eșec al instituțiilor de învățământ superior de a răspunde corespunzător solicitărilor contextului pandemic în toată complexitatea sa ar determina pierderi semnificative pentru societate în ansamblul său”.

 

CREȘTERE CU PESTE 18% A VOLUMULUI LUCRĂRILOR DE CONSTRUCȚII, ÎN PRIMELE ȘAPTE LUNI

Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată, în primele șapte luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, majorarea fiind determinată de activitățile de reparații capitale, respectiv de lucrările de întreținere și reparații curente, relevă datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în perioada ianuarie - iulie 2020, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcții s-a majorat cu 18,1%, iar pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale (+48,2%), lucrările de întreținere și reparații curente (+48%) și la construcțiile noi (+6,2%). Totodată, pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri astfel: la lucrările de construcții inginerești (+25,5%), clădirile rezidențiale (+17,2%) și la clădirile nerezidențiale (+8,4%).

În același timp, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a urcat în perioada de referință cu 20%, față de intervalul similar din 2019. Creșterea este reflectată în volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente (+54,6%), al lucrărilor de reparații capitale (+44,6%) și al lucrărilor de construcții noi (+8%). De asemenea, pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+29,1%), clădirilor rezidențiale (+18,2%) și al clădirilor nerezidențiale (+10,9%).

Potrivit sursei citate, în iulie 2020, față de iulie 2019, lucrările de construcții au crescut cu 12,2%, ca serie brută, respectiv cu 12,7% ca serie ajustată.

La nivel comparativ iulie vs iunie 2020, datele INS arată că volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 4,3%, ca urmare a activităților din lucrările de reparații capitale (+8,6%), lucrările de întreținere și reparații curente (+4,9%) și lucrările de construcții noi (+3,3%). Pe obiecte de construcții, seria brută indică creșteri după cum urmează: clădirile nerezidențiale (+5,6%), clădirile rezidențiale (+4,2%) și la construcțiile inginerești (+3,5%).

În plus, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut în iulie 2020 față de iunie, cu 4,3%, datorită lucrărilor de întreținere și reparații curente (+16,9%), lucrărilor de reparații capitale (+11,2%) și lucrărilor de construcții noi (+1,5%).

În funcție de obiectele de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a indicat creșteri ale volumului construcțiilor inginerești (+6,1%), clădirilor rezidențiale (+4,7%) și clădirilor nerezidențiale (+3,1%).

 

BEC: PARTIDELE, ALIANȚELE CARE PARTICIPĂ ÎN ALEGERI ȘI NU AU REPREZENTANȚI ÎN BIROUL ELECTORAL POT AVEA UN DELEGAT ÎN SECȚIE

Partidele politice, alianțele politice și electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri și nu au reprezentanți în biroul electoral al secției de votare vor putea nominaliza pentru o secție câte un singur reprezentant, precizează Biroului Electoral Central.

BEC a adoptat, marți, hotărârea privind procedura de acreditare a delegaților în secțiile de votare ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Conform deciziei, la toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea asista delegați ai partidelor politice, alianțelor politice și electorale și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, care participă în alegeri și nu au reprezentanți în secțiile de votare.

Acreditarea acestor delegați se face la cererea scrisă a conducerilor acestor partide, alianțe, organizații cu cel puțin două zile înaintea datei alegerilor.

Documentul de acreditare permite titularului să asiste la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00 și terminând cu momentul încheierii și semnării de către membrii biroului electoral al secției de votare a procesului de constatare a rezultatului votării în secția de votare. Acreditarea este valabilă doar însoțită de un act de identitate al titularului, mai prevede hotărârea.

 

653 DE PERSOANE, SALVATE ÎN LUNA AUGUST; CINCI AU MURIT PE MUNTE

Salvamontiștii au intervenit, în luna august, în 464 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, fiind salvate 653 de persoane.

“Salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 464 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 653 de persoane. Dintre acestea, 191 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar 14 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, cinci persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML”, se arată într-o postare a Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR).

Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 362 de apeluri prin care se anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii august, s-au primit 1.906 de apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană. Dintre acestea, 1.364 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul au fost adresate direct structurilor salvamont locale sau județene.

“Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și în activitatea derulată nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne”, arată sursa citată.

Potrivit ANSMR, luna august a fost o perioadă cu activitate turistică intensă, fapt ce a impus asigurarea de asistență de salvare montană la un nivel ridicat. Zilnic, circa 700 de salvamontiști s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din circa 110 posturi și baze salvamont.

 

AMBASADORUL SUA: TRAFICUL DE PERSOANE ESTE DE NEIERTAT; GUVERNUL NU POATE SĂ REMEDIEZE SINGUR ACESTE SITUAȚII

Traficul de persoane, indiferent de forma pe care o ia, este intolerabil și de neiertat, dar Guvernul nu poate să remedieze singur aceste situații, fiind nevoie și de implicarea societății civile, a afirmat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

El a făcut aceste precizări la lansarea unei campanii și a unei platforme online (munca.info) împotriva exploatării prin muncă, în special în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Diplomatul american a subliniat, într-o intervenție online, rolul autorităților, dar a vorbit și despre implicarea societății civile. Totodată, acesta a remarcat că “spre deosebire de atrocitățile traficului în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă este adesea trecut cu vederea”.

“Traficul de persoane, indiferent de forma pe care o ia, este intolerabil și de neiertat. Îi aplaud pe aceia dintre dumneavoastră care muncesc pentru a combate acest flagel îngrozitor. Spre deosebire de atrocitățile traficului în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă este adesea trecut cu vederea sau chiar acceptat în mod revoltător drept o practică firească în afaceri. Nu este așa. Traficul în vederea exploatării prin muncă este trafic de persoane și trebuie combătut cu aceeași tenacitate ca orice altă încălcare flagrantă a drepturilor omului”, a spus el.

Ambasadorul SUA la București a subliniat că “România se află pe o nouă traiectorie în ceea ce privește lupta împotriva traficului de persoane”.

“Guvernul condus de prim-ministrul Orban s-a angajat să eradicheze toate formele de trafic de persoane. Cu toate acestea, Guvernul nu poate de unul singur să remedieze aceste situații. Societatea civilă, partenerii internaționali, comunitățile și Guvernul trebuie să colaboreze pentru a realiza un scop comun”, a punctat diplomatul.

Și ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a vorbit despre munca forțată și despre situații de acest gen din țara sa.

“Munca forțată face parte, alături de traficul de persoane și alte fapte penale, din ceea ce Guvernul britanic numește sclavie modernă. Combaterea sclaviei moderne este o prioritate absolută pentru Guvernul nostru și sigur pentru Ambasada britanică la București, având în vedere că de-a lungul ultimului deceniu, România a devenit prima țară din UE origine pentru victimele identificate în sistemul britanic. Principalele tipuri de exploatare raportate de victimele cu cetățenie română sunt în primul rând exploatarea prin muncă forțată”, a spus Noble.

Pentru a combate acest fenomen, a subliniat el, este nevoie de “asigurarea transparenței mediului privat pentru prevenirea exploatării în lanțurile de producție, îmbunătățirea sistemului național al protecției și creșterea capacității autorităților de a investiga și de a judeca”.

La rândul său, șeful biroului din România al Organizației Internaționale pentru Migrație, Mircea Mocanu, a făcut referire la situația unor muncitori din state non-UE, care vin să lucreze în România.

“Ulterior, așa cum munca.info oferă informații legate de țările de destinație și de modalități prin care posibile victime ale traficului pot ajunge într-un loc sigur, același lucru ne dorim să îl facem și în România”, a afirmat el.

Platforma www.munca.info este prezentată ca “un punct unic de informare despre prevenirea traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă, care conține informații despre drepturile lucrătorilor, măsuri de siguranță, dar și resurse utile”. Pe respectivul site pot fi accesate drepturile lucrătorului, măsuri de siguranță, dar și un număr de telefon pentru asistență, în cazuri de exploatare.

Potrivit munca.info, 16 milioane de persoane sunt obligate la muncă forțată, la nivel global.

 

 

Lasă un comentariu