ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: NE AȘTEPTĂM LA CREȘTEREA NUMĂRULUI DE DECESE ÎN OCTOMBRIE ȘI NOIEMBRIE. VACCINAȚI-VĂ ÎMPOTRIVA GRIPEI SEZONIERE!

Distribuie pe:

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a afirmat, luni, într-un interviu acordat AFP, că instituția pe care o reprezintă se așteaptă la un număr crescând de decese cauzate de COVID-19, în lunile octombrie și noiembrie.

Hans Kluge a avertizat că dezvoltarea unui vaccin nu va pune capăt pandemiei. “Aud tot timpul: «Vaccinul va fi sfârșitul pandemiei». Vă asigur că lucrurile nu stau deloc așa”, a spus el.

“Nici măcar nu știm dacă vaccinul va ajuta toate grupurile de populație.

Primim unele semnale că vaccinul va ajuta un anumit grup, nu și altul. Și atunci, trebuie să comandăm diferite vaccinuri - un adevărat coșmar logistic!”, a adăugat Kluge.

Oficialul OMS a afirmat că sfârșitul pandemiei va fi “momentul în care noi, ca și comunitate, vom învăța cum să conviețuim cu această pandemie”.

Există peste 29 de milioane de cazuri COVID-19 în întreaga lume și peste 924.000 de decese la nivel mondial cauzate de virus, potrivit statisticilor Johns Hopkins, raportate luni.

Duminică, OMS a raportat o creștere record de 307.930 de cazuri într-o singură zi, față de 12.430, în data de 17 aprilie.

Un articol din New England Journal of Medicine sugerează că purtarea unei măști faciale universale “ar putea contribui la reducerea severității bolii și ar asigura că o proporție mai mare de noi infecții sunt asimptomatice”.

Dacă această premisă este corectă, sugerează articolul, purtarea măștii ar putea deveni o formă de inoculare “care ar genera imunitate și, prin urmare, ar încetini răspândirea virusului în timpul așteptării globale pentru dezvoltarea unui vaccin”.

Gigantul farmaceutic britanic-suedez AstraZeneca a reluat studiile vaccinului său experimental COVID-19 după ce a primit permisiunea de la monitoarele de siguranță, a anunțat compania, sâmbătă.

Un grup de medici din cadrul Universității Emory din Atlanta (SUA) s-au alăturat cercetătorilor care susțin importanța vaccinării împotriva gripei, în acest an - pentru a evita ceea ce ei numesc “twindemic” (infectare simultană cu noul coronavirus și cu cel gripal - de la “twin” (engl.) - geamăn, îngemănat, împerecheat.

Dr. Carlos del Rio, decan asociat executiv al Facultății de Medicină a Universității, a spus că acum nu este momentul să lăsăm garda jos și “să ne culcăm pe-o ureche”.

“Când doctorul Fauci a afirmat, zilele trecute, că trebuie să ne menținem pe poziții, cred că ceea ce voia să spună este că trebuie să consolidăm distanțarea fizică, spălarea mâinilor și - aș adăuga la acestea - vaccinarea împotriva gripei”, a spus, luni, del Rio în cadrul unei consfătuiri în mediul virtual. “Pentru gripă, avem un vaccin. Folosiți-l”, a adăugat el.

Dr. Walter Orenstein, director asociat al Centrului de vaccinuri Emory, a declarat că eficacitatea relativă a vaccinului antigripal nu ar trebui să descurajeze oamenii să și-l administreze.

“Pentru sezonul 2019-2020, eficacitatea estimată este de 38%, în general. Deși această estimare nu este optimă - sigur că ne-ar plăcea un vaccin mai eficient - este, în orice caz,

mai bună decât 0%, ceea ce reprezintă «eficiența» lipsei vaccinării”, a spus Orenstein, subliniind că gripa nu este “o boală banală”, așa cum înclină să creadă unii oameni.

Prin administrarea vaccinului, îi protejezi pe alții, a adăugat del Rio: “Eficacitatea vaccinului scade odată cu vârsta. Așadar, dacă mă imunizez pe mine și pe copiii mei, îmi protejez mai bine părinții în vârstă - pentru că, deși este posibil să nu fie protejați de vaccin, faptul că membrii mai tineri ai familiei sunt protejați, îi va proteja și pe ei”.

“Twindemic” se referă la posibila convergență a apropiatului sezon de gripă cu un “al doilea val” de cazuri de COVID-19, în toamna și iarna acestui an. Aceasta este o problemă, deoarece, potrivit medicilor, chiar și un sezon cu forme ușoare de gripă presează sistemul de sănătate, într-un an în care spitalele sunt deja supraîncărcate. “Acesta este un risc real”, a spus Richard Watkins, medic de boli infecțioase și profesor de medicină internă la Northeast Ohio Medical University, într-un interviu acordat publicației Health.

Potrivit New York Times, medicii mai spun că gripa îi poate face pe pacienți mai vulnerabili

la forme grave de COVID-19.

“A contracta ambele virusuri, simultan, ar putea fi un adevărat dezastru”, se arată în articol. (surse - who-european-covid-19-mortality-rise-october-november; edition.cnn.com)

 

 

Lasă un comentariu