AMENAJAREA LOCUINȚEI RISCĂ “SĂ DIVORȚEZE” 7% DINTRE CUPLURILE IMPLICATE!

Distribuie pe:

Un studiu realizat de platforma Houzz (Casa), citat de adevarul.ro, arată că planificarea amenajării casei și procesul în sine au fost frustrante pentru 33% din cuplurile respondente, iar 7% s-au gândit chiar... să se despartă sau să divorțeze în mijlocul lucrărilor.

Însă, designerii și arhitecții români ne sar în ajutor, pregătindu-ne temeinic cu sfaturi despre organizarea șantierului, afirmând că cele mai frecvente probleme într-o amenajare sunt cauzate de buget, de opiniile diferite despre cum ar trebui să arate rezultatul final, de comunicarea adeseori defi-citară între părțile implicate, de durata prelungită a proiectului și de diversele evenimente neprevăzute de pe șantier, care seamănă uneori cu un câmp de luptă.

Astfel, în opinia specialiștilor, putem avea o experiență mult mai pozitivă, atunci când amenajarea este gândită în cuplu: “Fie se ocupă doar unul dintre parteneri, așa cum se întâmplă de multe ori, fie planificați și pregătiți totul temeinic. Am luat exemplul unui apartament nou, pe care îl cumperi direct de la dezvoltator, și prezentăm toate etapele unei amenajări”.

Apartament nou

Când ai de amenajat un apartament nou, nu mai treci prin stresul cauzat de lucrările grele care se desfășoară sub presiunea șantierului: decopertarea pereților, înlocuirea țevilor și a instalațiilor sau schimbarea ușilor și ferestrelor.

Însă, există alte lucruri care necesită o atenție specială. Mai întâi, asigură-te că alegi apartamentul corect, cu dimensiuni reale, cu suprafețe reale. Trebuie să fii atent la numărul de ferestre, la spațiul util, care trebuie să fie bine împărțit pe zone și să ofere trasee corecte de circulație (de exemplu, nu este indicat să treci prin bucătărie ca să ajungi în baie).

Odată cumpărat apartamentul nou, trebuie să iei în calcul posibilitatea că vei avea nevoie să faci modificări care implică un efort intens. Este posibil să vrem să mutăm prize, ca să avem echipamentele electrocasnice la bucătărie, așa cum este mai confortabil și nu cum a prevăzut dezvoltatorul. De asemenea, este posibil ca plafonul și pardoseala să nu fie perfect paralele, iar o eroare mai mare de doi centimetri la acestea nu ar permite implementarea unui mobilier de jos până sus, pentru că mobila nu poate fi decât perfect dreaptă.

Când apelezi la un arhitect sau designer și cum

Înainte să apelezi fie la designeri, fie la arhitecți, gândește-te ce îți dorești și caută pe internet. Dacă vrei să faci modificări la instalațiile electrice ori sanitare sau vrei să elimini pereți, e bine să apelezi la un specialist încă din faza de șantier.

Chiar și în cazul apartamentelor noi, mai ales dacă sunt greșeli de proiectare sau spații voit subdimensionate, e de preferat să poți interveni chiar din faza de șantier și să corectezi. Aici arhitectul te poate ajuta, însă, atenție, nu vei putea face mari modificări și nici nu vei găsi multă înțelegere din partea dezvoltatorilor.

De asemenea, modificările de prize și iluminat trebuie făcute tot în această fază, pentru a adapta cât mai bine spațiul dorințelor tale. Momentul în care trebuie să contactezi arhitectul de interior este înainte să intre echipa de meșteri în casă, nu după ce aceștia s-au blocat din diverse situații.

Dacă apelezi la un designer de interior, ar trebui să știi deja ce îți dorești pentru spațiul tău. Poate că nu te pricepi să spui cum ai vrea să arate amenajarea, dar trebuie să fii pregătit să îi povestești ce activități obișnuiești să ai, câți membri vor folosi amenajarea și în ce moduri. E bine să realizezi un panou cu fotografii, detalii sau exemple din alte amenajări și să îi spui ce pasiuni și ce obiceiuri ai. Desigur, în acest proces, te va ajuta și arhitectul sau designerul, prin întrebările potrivite.

Ordinea lucrărilor

Specialiștii te îndeamnă să începi cu instalațiile electrice și sanitare. Este foarte important ca ele să fie poziționate în funcție de mobilarea pe care o dorești. Următorul pas pe șantier ar fi montarea gresiei și faianței în baie și în bucătărie.

Urmează ușile și parchetul, însă atenție la uși. Dacă nu știi cum vei amenaja, cel mai bine e să mergi pe o culoare neutră, un alb sau un gri. Ușile maro sunt foarte greu de integrat, iar când alegi nuanța pereților ține minte că există mii de nuanțe, deci cel mai bine este să alegi mai întâi piesele colorate din fiecare încăpere și apoi vopseaua, în funcție de acestea.

Bugetul...

Întrebarea despre buget este una dintre cele mai apăsătoare și importante dintr-o amenajare și trebuie să o pui (și să răspunzi la ea) înainte de începerea lucrărilor propriu-zise.

Bugetul unei amenajări depinde de stadiul în care se află locuința și de spațiile pe care vrei să le pui la punct. Din păcate, marea majoritate a celor care amenajează estimează greșit costurile...

Experiența din România ne arată că, în 80% din cazuri, clienții subdimensionează bugetul de investiție. E o mare neconcordanță între ceea ce își doresc să facă și bugetul pe care sunt dispuși să îl aloce. Neconcordanța e atât de mare încât, de multe ori, se ajunge ca specialiștii să le estimeze, din start,

un buget dublu față de cel la care se gândiseră.

În America se consideră că o amenajare trebuie să coste cam 40-50% din valoarea locuinței, în timp ce la noi, proprietarii își cumpără apartamente de 120-150.000 de euro și vor să le amenajeze cu 10.000-15.000 de euro. Este o atitudine nerealistă, ținând cont că doar o bucătărie la comandă, oricât de simplă ar fi, ajunge la 1.500-2.000 euro.

Bugetul unei amenajări nu este unul fix și universal valabil, el depinzând de stadiul în care se află spațiul, de dorințele tale, iar dacă vorbim de o locuință nouă, amenajarea unui apartament cu două camere costă 20.000 de euro și a unuia cu trei camere - aproximativ 25.000-30.000 de euro, sumele incluzând intervențiile de la instalații până la perdele și un mobilier mai degrabă economic.

La ce să nu faci economie

Nu ar trebui să faci rabat de la finisajele care se schimbă greu ulterior și mobilierul pe care îl vei folosi cel mai des (pat, canapea, bucătărie etc). Culoarea unui perete sau o perdea, un corp de mobilier sau o lampă sunt mai ușor de înlocuit, însă gresia, faianța și obiectele sanitare necesită un efort mult mai mare.

În plus, recomandăm să nu faci economie la elementele care îți aduc zâmbetul pe buze, fie că e vorba de o masă sau o lampă frumoasă, un tablou, o floare sau orice alt obiect cu care rezonezi.

Și manopera constructorilor, plăcile ceramice și tâmplăriile merită o atenție specială, chiar dacă cer un buget mai mare. Elementele esențiale care nu se văd (șapele, izolațiile, instalațiile, adezivii de plăci ceramice și de parchet) sunt fundația unui spațiu de calitate.

În final, nu uita! Planifică foarte bine procesul de amenajare, ca să fii pregătit pentru ce urmează. Temele făcute dinainte te pot scuti de timp, bani, nervi sau chiar... divorț. (L.P.)

 

Lasă un comentariu