LA ZI PE FRONTUL LUPTEI ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI

Distribuie pe:

ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Până ieri, 11 septembrie, în județul Mureș au fost confirmate 1.557 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2. Față de ziua precedentă, au fost înregistrate 10 cazuri noi de persoane infectate, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 5 persoane au fost reconfirmate pozitiv în județul Mureș.

Potrivit informațiilor DSP Mureș, la această dată sunt internate 121 de persoane confirmate pozitiv în spitalele din județul nostru.

De asemenea, până la această dată, 673 de persoane s-au vindecat și au fost externate din spitalele din județul Mureș. În plus față de acestea, 439 de persoane au fost externate la termenul de 10 zile (persoane confirmate pozitiv, dar asimptomatice), iar 118 de persoane au fost externate la cerere.

Un număr de 61 de persoane sunt internate cu suspiciune de infecție cu virusul Covid-19, potrivit datelor DSP Mureș.

Până acum, 112 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în spitalele din județul Mureș.

În această perioadă, continuă acțiunile de informare și verificare cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară în județul Mureș. Echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului sunt în teren zi de zi, pentru a veghea la siguranța mureșenilor.

Facem un apel către mureșeni de a respecta normele de protecție: purtarea măștii, respectarea distanțării fizice și spălarea mâinilor cât mai des este posibil. Prin respectarea acestor reguli simple, veți avea grijă de sănătatea voastră și a celor din jur: familie, prieteni, întreaga comunitate.

Îi îndemnăm pe toți mureșenii să aibă o implicare civică activă și să sesizeze orice încălcare a normelor de protecție sanitară la TelVerde - 0800.800.165.

CANCELARIA PREFECTULUI INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL MUREȘ

 

CJSU A APROBAT SCENARIILE DE FUNCȚIONARE PENTRU UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN JUDEȚUL MUREȘ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat Scenariile de funcționare ale unităților de învățământ din județul Mureș, pentru începutul anului școlar 2020-2021. Scenariile au fost elaborate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, au primit avizul Inspectoratului Școlar Județean Mureș și al Direcției de Sănătate Publică Mureș, ajungând pentru aprobare finală în cadrul CJSU Mureș.

În urma hotărârilor luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș, scenariile de începere a anului școlar pentru cele 167 de unități de învățământ publice (cu personalitate juridică) se împart în următoarele categorii:

134 de unități de învățământ au optat pentru scenariul 1 (verde), care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

32 de unități de învățământ au optat pentru scenariul 2 (galben sau hibrid), care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

1 unitate de învățământ va începe cursurile în scenariul 3 (roșu), care presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

În ceea ce privește unitățile private de învățământ din județul nostru, 14 unități au optat pentru scenariul 1 (verde), 3 unități au ales scenariul 2 (hibrid), iar o unitate a ales să desfășoare cursurile strict în regim online.

În analiza și propunerea scenariilor, consiliile de administrație au luat în calcul situația epidemiologică din localitate (comunicată de către DSP Mureș) și capacitatea infrastructurii existente de a asigura distanțarea fizică și respectarea tuturor normelor de protecție sanitară. În funcție de evoluția situației epidemiologice, toți factorii implicați în gestionarea actului de învățământ, cu sprijinul DSP Mureș și al CJSU Mureș, vor putea să modifice scenariul de funcționare pentru a-i proteja pe elevi și preșcolari.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, apreciază efortul depus de reprezentanții unităților de învățământ, primăriile din județul Mureș și consiliile de administrație în elaborarea și propunerea scenariilor pentru începerea noului an școlar.

“După organizarea în condiții de siguranță sanitară a examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională, iată că buna colaborare și faptul că am acționat unitar ne aduce noi vești bune. Așa cum legea ne cere, județul Mureș are scenariile de începere a anului școlar aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu avizul ISJ Mureș și DSP Mureș. Le transmit mulțumirile mele tuturor celor care s-au implicat activ în pregătirea începerii anului școlar și am convingerea că vom reuși să ne adaptăm la o școală altfel decât o știam până acum. Putem face acest lucru doar printr-o acțiune comună, uniți de un singur obiectiv: binele copiilor noștri”, a spus Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

Hotărârile luate de CJSU pot fi consultate pe site-ul oficial al Instituției Prefectului, la secțiune “Hotărâri referitoare la coronavirus”

Link: https://ms.prefectura.mai.gov.ro/coronavirus/

CANCELARIA PREFECTULUI INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL MUREȘ

 

LA NIVEL NAȚIONAL

Până ieri, 11 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 101.075 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.391 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 534 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până ieri, 4.100 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.09.2020 (10.00) - 11.09.2020 (10.00),

au fost înregistrate 35 de decese (25 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui și municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la categoria de peste 80 de ani.

34 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.125. Dintre acestea, 478 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.041.921 de teste. Dintre acestea, 26.149 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.734 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.772 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.754 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 33.129 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 12 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.051 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 508 la linia TELVERDE (0800.800.358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55, din 15.05.2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 651 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 172.100 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 4.07.2020, o linie TELVERDE (0800.800.165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.599 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19, din care 126 au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare, vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID-19 la nivel european.

Până la data de 10 septembrie 2020, au fost raportate 2 475 990 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franța și Germania.

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

GRUPUL DE COMUNICARE STRATEGICĂ

 

 

Lasă un comentariu