AUREL HANCU - LA 80 DE ANI

Distribuie pe:

La cei 80 de ani ai Domniei sale, (20.09.2020), pr. prof. dr. AUREL HANCU ne dăruiește una din cele mai frumoase cărți scrise de el, până acum, “SOLILOCVII: Cartea unei vieți” (Ed. Sf. Ier. Nicolae, 2020, Brăila, 500 pag.). E acea carte unică pe care fiecare scriitor o scrie odată în viață lui, cu inima și sufletul său, cu tot harul pe care-l are, cu simțire și înfiorare, înfiorându-ne la rândul său pe noi, cititorii, cei care ne plimbăm ochii și sufletul pe paginile cărții sale, descoperindu-l și apreciindu-l ca atare.

Am citit și recitit de mai multe ori această carte autobiografică, i-am simțit lacrima sufletului său în fiecare pagină atunci când își aducea aminte de părinți, de satul său natal, de frumoasele datini și obiceiuri rămase din străvechime acolo, înădite mereu și mereu în huma locului, de vârsta tinereții sale și câte altele. Asta, cu atât mai mult, cu cât, locul nașterii mele este doar la o palmă de loc de obârșia Domniei sale.

La începutul cărții, autorul ne poartă cu gândul, din clipa nașterii sale, prin lumea satului său, Subpădure, un colț de rai, unde oamenii locului s-au tot trecut din tată-n fii, încolțind și crescând mereu și mereu în huma locului acesta binecuvântat, în toate bunele și relele vieții, cu drag, cu speranță, cu credință. Descrierea satului aici și în alte capitole ale cărții sale, cu viața lui de zi cu zi, este una din cele mai frumoase, mai de suflet, mai simțitoare din

care le-am citit vreodată, înfiorându-mă și pe mine, ca și pe cei care vor citi această carte. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, astăzi, satul acesta milenar, care a dat țării și lumii atâția oameni de valoare, aproape că s-a pustiit de tot, pierzându-se, ca multe altele, în negura uitării.

Radiografia vieții trăite în perioada tinereții și cea în care și-a desăvârșit studiile sale, este făcută cu realism, cu simțire, cu convingere, mergând până la amănunt, fiind cu certitudine o filă autentică de istorie trăită aici, în Ardealul tuturor pătimirilor noastre, în care răbdătorul neam românesc și-a dus zilnicitul său trai.

Cariera sa pedagogică, ecleziastică și literară este la fel de palpitantă și de interesantă ca și celelalte capitole ale cărții sale, toate la un loc îndemnându-te să-i citești cartea, pe nerăsuflate. Fin observator al vieții sociale din acea perioadă, autorul ne poartă printr-o lume ce în curând se va pierde, încetul cu încetul, odată ce vor pieri și trăitorii ei, nemaifiind cine să mai “înădească” acea viață cu toate cele ale sale. Tocmai de aceea, paginile monografice din această carte, în referire la satul său natal, Subpădure, cu: “Zilele de lucru”; “Zilele de Sărbătoare”; “Obiceiuri și Tradiții”; “Chipuri de Fii ai Satului” etc., fermecător scrise, rămân pagini de referință pentru o întreagă zonă geografică ardeleană (Târnava Mică - Mureșul Mijlociu) din acea vreme.

Alături de cele 30 de cărți publicate până acum și altele aflate în lucru, de multe traduceri, referințe critice, articole, recenzii etc., opera laică și religioasă a autorului este una deosebită ca valoare, ca idei exprimate, ca informație transmisă, drept pentru care Aurel Hancu va rămâne un nume în literatura română, pe care noi îl vom rosti cu stima și respectul care i se cuvin, pentru tot ce a făcut Domnia sa, “cu gândul și cu cuvântul”, pentru sufletul nostru.

“La mulți și fericiți ani!” trăiți în sănătate și respect, dragă scriitor, poet și eseist, pr. prof. dr. AUREL HANCU!

Lasă un comentariu