NU RATAȚI CELE MAI SĂNĂTOASE ROADE ALE TOAMNEI!

Distribuie pe:

1. Mere - Deși sunt tot anul disponibile, toamna e anotimpul merelor. Gustul lor e diferit acum, spre deosebire de restul anului. Conțin mulți antioxidanți, ajutând la diminuarea riscului dezvoltării de diverse boli. Au vitamina C din plin, ajutând la lupta sistemul imunitar împotriva factorilor externi. Pectina, prezentă în toate fructele tomnatice, cu coaja comestibilă, luptă împotriva bacteriilor din intestine și scade nivelul colesterolului. Iată de ce coaja de măr nu trebuie îndepărtată, ci consumată cu prioritate, pentru că ea stochează majoritatea nutrienților și vitaminelor.

2. Varza de Bruxelles - Originară din Belgia, poate fi găsită și la noi în țară, iar toamna este momentul propice în care să o consumi.

Bogată în fibre, vitaminele C, K și acid folic ajută la digestie, reglează nivelul zahărului din sânge, facilitează asimilarea calciului în oase și coagularea sângelui. Poate fi un adevărat deliciu și o importantă sursă de nutrienți atunci când e gătită cum trebuie. Iată câteva idei: taie varza în jumătăți, stropește cu puțin ulei de măsline, asezonează cu sare și piper și rumenește totul la cuptor. Va ieși o bunătate.

3. Conopida - Este o alternativă infailibilă pentru toți cei care țin diete de slăbire și vor să înlocuiască făina și, automat, aluaturile, cu altceva: spre exemplu, blat de pizza din conopidă. Are foarte puțini carbohidrați, e una din cele mai bune surse de vitamina C și K.

4. Pere - Sunt hidratante și hrănitoare. Conțin o mulțime de vitamine și nutrienți, sunt ușor de mâncat și nu depun presiune pe dinți sau pe sistemul digestiv. Conțin carbohidrați și pectină, care e detoxifiantă, reglează tractul gastrointestinal și oferă un real ajutor sistemului imunitar. De asemenea, perele ajută corpul să rețină calciu mai bine.

5. Strugurii - Sunt deliciul anotimpului. Există peste 60 de tipuri de struguri, toate foarte bogate în antioxidanți și nutrienți, ajutând la reducerea inflamației, protejarea inimii, îmbunătățirea vederii, a articulațiilor și funcțiilor creierului.

6. Sfecla - Minunată în sucuri proaspăt stoarse, risotto și paste, ciorbe, sau salate, sfecla e în elementul ei când vine toamna.

Este o sursă bogată de nitrat, acesta împiedicând apariția demenței prin faptul că sporește fluxul sângelui către creier. Sfecla abundă de antioxidanți, acid folic, potasiu și mangan, acesta din urmă ajutând la absorbția calciului în oase și la coagularea sângelui.

Nu în ultimul rând, consumarea sfeclei ajută la diminuarea apariției bolilor de inimă și de ficat.

7. Dovleacul și dovleceii - Alături de struguri, dovleacul e vedeta anotimpului. O cană de dovleac tăiat cubulețe conține aproape dublul necesarului de vitamina A recomandat pe o zi. Prin consumarea acestei legume ai parte de o mulțime de beneficii, de la îmbunătățirea tensiunii arteriale, la probleme de prostată.

Există o mulțime de variante pentru consumul dovleacului: stropit cu ulei de măsline, copt la cuptor și apoi servit cu miere pe el, în plăcinte, pâine, risotto sau sub formă de piureuri. Nu sunt de neglijat nici semințele de dovleac, care conțin o mare cantitate de fibre dietetice.

Spre deosebire de dovleacul de vară, dovlecelul are textura fină și catifelată și un plus de dulceață. Datorită cojii sale groase, poate fi depozitat pentru timp îndelungat. E bogat în Omega-3 și vitamina A. Pentru o experiență completă, adaugă scorțișoară și ghimbir la rețetele cu dovlecel - nu vei regreta.

8. Ciupercile - Deși se găsesc tot anul, toamna e sezonul lor. Un mare plus al ciupercilor este faptul că, practic, nu au grăsimi - sunt o alternativă minunată pentru carne. Sărace în sodiu, nu contribuie la creșterea colesterolului, au puține calorii și sunt extrem de bogate în vitamina B.

Pot fi gătite pe grătar, la cuptor, la tigaie cu usturoi și mămăligă sau în diverse ciorbe și tocănițe.

9. Gutuile - Parfumate și aromate, nu au grăsimi și sunt sărace în sodiu. Fructul acesta e o sursă excelentă de vitamina C și nu ar trebui să lipsească din coșul cu fructe al nimănui.

10. Nucile - Sunt un deliciu, atât ca gustare rapidă, cât și în prăjituri. Știați că nucile sunt, de fapt, semințe de nuc? Datorită cojii lor dure, pot fi stocate pentru luni, chiar ani. Îmbunătățesc metabolismul și reduc colesterolul din corp. Atunci când sunt consumate în cantități potrivite, contribuie la scăderea în greutate. Nucile au proprietăți anti-inflamatorii, ajută intelectul (sunt simbolul inteligenței), îmbunătățesc sănătatea oaselor. Fructele și legumele de sezon sunt mult mai bogate în nutrienți și aromă decât cele disponibile în restul anului. Nu sări peste această etapă! (sursa - nestle.ro/nutritie)

 

Lasă un comentariu