DE CE LA NOI NU SE POATE?

Distribuie pe:

În 2019, conform datelor emise de Eurostat, în România existau 485.000 de companii, din care 430.925 microîntreprinderi, 46.229 întreprinderi mici și 10.200 companii medii și mari. Microîntreprinderile și companiile mici au o importanță deosebită în economia României, deoarece au 44,9% din forța de muncă activă, care contribuie cu circa 35% din totalul cifrei de afaceri realizată de companiile private. O microîntreprindere are până la 10 angajați, cifră de afaceri și active totale de maximum 2 milioane de euro. O firmă mică are maximum 50 de angajați, până la 10 milioane de euro cifră de afaceri și active totale de maximum 43 de milioane de euro.

Cum se descurcă acestea și cum fac rost de bani, mai ales acum, în condițiile pandemiei de coronavirus și crizei financiar-economice, când nimic nu mai funcționează normal, când nu își permit să ia credite, pentru că doar 15% dintre companiile din România sunt eligibile să ia credit de la bănci, prin Programul IMM Invest, mai exact, doar 2 din 10 pot face acest lucru, să se împrumute cu dobândă subvenționată de stat, numai în condițiile impuse de bănci.

În altă ordine de idei, atât persoanele fizice, însă și cele juridice, partenerii din companiile mici și mijlocii nu prea au educația financiară care să-i “ajute”, în condițiile actuale, să facă rost de bani, nu au rezerve să investească pentru a supraviețui în această perioadă critică. O cauză importantă e aceea că, în fiecare an, au împărțit profitul obținut, în loc să-l investească sau să-l economisească pentru a supraviețui în perioadele critice, apărute ca și acum. Cheltuiesc banii obținuți din profit, pentru achiziționarea de mașini și case de lux, vacanțe și alte produse scumpe, cu alte cuvinte, pe lucruri care nu produc bani, ci îi consumă, nu în puține cazuri, pentru a-și etala opulența, copiindu-i pe politicieni, și pe acoliții lor, cu ajutorul cărora aceștia se înfruptă (fură), cu milioane de euro din bugetul statului, mai exact din buzunarul nostru, bani care-i plătim pentru taxe și impozite, impuse tot de ei, prin legi neclare, stufoase, încât să poată beneficia “legal”, spun ei, și nu în puține cazuri cu ajutorul justiției.

Pentru a-și menține activitatea, firmele mici și mijlocii, întregul personal, trebuie să nu uite nicio clipă că vin și perioade de recesiune, în care este important să ai o rezervă, să se atragă noi clienți, chiar dacă trebuie să se muncească de câteva ori mai mult, pentru a nu intra în insolvență sau faliment, mai ales acum, când suntem loviți de pandemie, de recesiune, când banii sunt tot mai puțini, și scumpi, așteptând ca lucrurile să-și revină de la sine. Se amăgesc singuri. Pentru a face față creșterii îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19, epidemie care, la nivel național, costă zeci de miliarde de lei, bani obținuți din împrumuturi, acum, în prag de iarnă, crește rata sărăciei majorității populației (35% dintre români trăiesc sub pragul sărăciei). România se află pe penultimul loc între țările UE -27 (Bulgaria este pe ultimul loc la acest capitol). Trebuie ca partidele politice, Parlamentul, Guvernul să oprească lupta politică în interesul celor care le cer votul, al țării, pentru a opri dezastrul spre care ne îndreptăm.

Bugetul țării e gol, pandemia crește cu fiecare zi, prețurile și inflația la fel, sărăcia oamenilor, bolile, lipsa medicamentelor, a locurilor în spitale la secțiile ATI, moartea celor infectați cu virusul ucigaș, toate acestea fac ravagii în rândul populației, care este tot mai revoltată.

De asemenea, toți politicienii (din toate partidele, indiferent de culoare) trebuie să-i facă să înțeleagă (nu să-i susțină, pentru a câștiga voturi), pe cei care nu vor să respecte măsurile luate de autorități, de răul pe care îl fac prin faptul că pot răspândi virusul, îmbolnăvindu-i și pe semenii lor (mai ales dacă nu poartă mască), acum când, zi de zi, numărul infectaților a depășit cu mult 6.000.

Pentru a scăpa de toate aceste nenorociri, depinde de noi, mai ales de solidaritatea, unitatea românilor, nu de dezbinarea lor, cum se întâmplă acum.

În concluzie, de ce Parlamentul, Guvernul, partidele politice sau scepticii, ca solistul Dan Bittman, Cataramă Viorel nu vor să înțeleagă că trebuie să fie și ei printre cei care să unească forțele românilor, pentru ca România și locuitorii ei să prospere, să ajungă în rândul țărilor dezvoltate, în care munca este răsplătită după merite și rodnicia ei, nu cum se întâmplă, din păcate, la noi.

De ce la noi nu se poate?

 

Lasă un comentariu