LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETELEA, “POVESTEA” CUM NU A MAI FOST ALTA, O POVESTE CE VA DĂINUI PESTE TIMP

Școala Gimnazială Petelea a fost selectată în cadrul Programului de transformare a școlilor, “Povestea”, dezvoltat de Wellbeing Institute și Mind Education, în parteneriat cu Transylvania College și Școala pentru cuplu.

“Povestea” este un program unic, ce vine în sprijinul elevilor, profesorilor, directorilor, personalului administrativ și părinților din școlile din România, pentru transformarea acestora în comunități ale încrederii, bunătății și bucuriei.

Avem șansa de a fi parte a unui întreg, a unei echipe care emană încredere, prietenie, respect și iubire, împreună cu ei vom putea scrie povestea noastră, o poveste cum nu a mai fost alta, o poveste ce va dăinui peste timp. Cred că alături de cei de la Transylvania College vor descoperi starea de bine profesorii, elevii și părinții, vom transforma școala în una a încrederii reciproce, vom dezvolta relații și vom fim atenți la nevoile copiilor noștri, pentru un viitor deosebit și sănătos. Totul bazat pe încredere în noi și între noi”, a declarat prof. Nicoară Carmen Angela, directorul Școlii Gimnaziale Petelea din județul Mureș.

Comunități sustenabile, care vor dezvolta liderii de care România are nevoie

Programul “Povestea” a luat naștere din dorința de a transforma școlile care sunt niște medii cu un nivel foarte mare de stres, anxietate și neîncredere, în care sănătatea emoțională și mentală sunt ignorate atât în cazul copiilor, cât și al adulților - în medii în care copiii se simt în siguranță, au încredere în forțele proprii, iar părinții și profesorii învață să fie prezenți din punct de vedere emoțional în rolurile lor și în viețile copiilor. Programul “Povestea” construiește comunități sustenabile, care vor dezvolta liderii de care România are nevoie.

“În foarte multe școli procesul de predare-învățare este încă centrat în jurul profesorului. De aceea, profesorii și părinții au nevoie de sprijin pentru a învăța să răspundă nevoilor emoționale ale copiilor și adolescenților. Conduc de 7 ani școala privată Transylvania College, iar viziunea noastră este să creștem prin relații sănătoase, iar adulții din jurul copiilor sunt adevărate modele pentru copii. Am creat Wellbeing Institute și Programul «Povestea» pentru că ne dorim ca fiecare școală să aibă acces la aceste resurse și să se transforme în locul în care copiii învață să aibă curajul și puterea să-și asume propria viață, să se reinventeze și să fie împliniți”, a spus Ruxandra Mercea, director general Transylvania College și cofondator la Asociația Wellbeing Institute.

Plan de intervenții specific comunității

Școala Gimnazială Petelea a intrat în Programul “Povestea”, alături de alte 54 de unități de învățământ în urma unui proces de selecție în care au avut prioritate primele instituții de învățământ, înscrise, iar existența unui grup de 2-3 școli interesate din aceeași zonă a constituit un avantaj.

“Ne bucurăm că există atât de multe școli dornice să facă o schimbare în România. Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți directori de școli și profesori își doresc să se dezvolte pentru a susține dezvoltarea armonioasă a elevilor lor. Suntem norocoși să putem implementa programul nostru în tot mai multe școli cu ajutorul finanțărilor private, venite atât de la persoane fizice, cât și din partea persoanelor juridice, care înțeleg că investiția în educație este o investiție în viitor”, a declarat Ciprian Ghișa, cofondator la Asociația Wellbeing Institute și director școală (linia română) Transylvania College.

Sănătatea emoțională și mintală trebuie să devină o prioritate în școlile din România

În primii doi ani, Școala Gimnazială Petelea va beneficia de intervențiile de bază, ce se adresează în principal profesorilor și echipei administrative, care vor înțelege ce trebuie să transforme în cultura clasei și în relațiile dintre ei (fie cu copiii, colegii sau părinții). Urmează un audit, ale cărui concluzii vor contura un plan de intervenții specific comunității pentru următorii doi ani. În ultimul an, reprezentanții fiecărei școli urmează să demonstreze că își doresc și pot să susțină transformarea din școală și să obțină certificarea de “Școala încrederii”. Această certificare se păstrează atâta timp cât unitatea de învățământ va reuși să susțină în continuare transformarea din școală și să contribuie la dezvoltarea altor școli din comunitate. Programul “Povestea” include tot ceea ce înseamnă o transformare sustenabilă: livrare - implementare - reflectare - certificare - evaluare (intervenție), a precizat Carmen Brumă, Director Strângere de Fonduri și Comunicare.

“Programul «Povestea» ne amintește cât de importantă este sănătatea emoțională pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi și pentru construirea unor comunități ale binelui și încrederii reciproce, care să evolueze constant. «Povestea» luptă pentru ca sănătatea emoțională și mintală să nu mai fie ignorate în școlile din România, ci să devină o prioritate în instituțiile de învățământ. Profesorii trebuie să învețe să contribuie la dezvoltarea relațiilor în comunitățile în care muncesc și trăiesc, iar părinții trebuie să li se alăture pentru a înțelege împreună ce nevoi au copiii pentru a crește sănătos”, a explicat Domnica Petrovai, psihoterapeut, fondator Mind Education și Școala pentru cuplu.

 

Lasă un comentariu