COVID-19 AFECTEAZĂ ȘI SISTEMUL NERVOS - ATENȚIE LA SCĂDEREA SIMȚULUI MIROSULUI!

Distribuie pe:

Noul coronavirus afectează nu doar sistemul pulmonar, ci și celula nervoasă. Experții trag un semnal de alarmă față de această infecție virală, care influențează inclusiv vasele de sânge din creier.

De menționat un aspect important, și anume: noul coronavirus aduce cu el și alte elemente demne de luat în seamă, unul dintre acestea fiind transmiterea la nivelul nasului, prin centrii olfactivi, spre bulbii olfactivi, care se află în creier. Au fost cazuri de pacienți care s-au plâns, ca prim simptom, de anosmie: deci, ești perfect normal, nu prezinți febră, nu ai nimic, dar constați, rapid, o scădere a simțului mirosului.

Creierul nu doare, el “țipă”, iar “țipătul” este reprezentat de convulsii, epilepsie, suferință, situațiile când apar fenomenele motorii, tulburări de vorbire, deci o afectare a structurii cerebrale propriu-zise. De aici se vede afectarea sistemului nervos, în care urmează o stare de confuzie, somnolență, convulsii. Acestea sunt semne clare că sistemul nervos este afectat, aspectul fiind de encefalită, deci o inflamație a creierului.

De asemenea, hipercoagulabilitatea este des întâlnită. Aproximativ 20% din oxigenul care pleacă din plămâni ajunge în creier și, prin ruperea barierei hematoencefalice, virusul ajunge și el la acest organ, producând modificări la nivelul celulelor cerebrale, prin afectarea elementului esențial: neuronul.

Astfel, celula nervoasă poate să sufere în mod direct din cauza acestui fapt sau, mai frecvent, în mod indirect, prin afectarea vaselor.

S-a dovedit că, în cazul acestei boli, vasele de sânge sunt umplute cu microcheaguri. Se produce o hipercoagulabilitate în infecția cu respectivul virus, care are loc în mai multe organe, dar, esențial de reținut, că se produce în sistemul nervos.

De menționat faptul că pe fondul acestor probleme de hipercoagulabilitate se produce fenomenul de AVC (accident vascular cerebral) ischemic. Medicii chinezi au adunat datele și spun că 36% dintre pacienți au prezentat accidente vasculare mici, aproape inobservabile. În schimb, alți pacienți au prezentat accidente vasculare majore și nu au fost luați în considerare, pentru că accentul s-a pus pe: tuse, febră, expectorație, fenomene pulmonare, sufocare, iar celelalte organe au fost trecute în linia a doua.

În esență, medicii trebuie să investigheze acești pacienți, RMN (rezonanța magnetică) fiind relevantă. Cu ajutorul acestei investigații se pot depista leziunile cerebrale minore sau în debut, pentru a se putea lua, din timp, tratament în această situație.

Lasă un comentariu