PREMIILE SIMFEST – 2020 AU AJUNS PE PATRU CONTINENTE

Distribuie pe:

S-a încheiat, la Târgu-Mureș, ediția a XVII-a a Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST. A fost neobișnuită, specială, după cum înșiși membrii juriului final au recunoscut în motivarea Marelui Premiu SIMFEST - 2020. Tocmai de aceea, să spui că s-a desfășurat la Târgu-Mureș e doar o figură de stil, pentru că, practic, s-a desfășurat în toată lumea, Târgu-Mureșul fiind doar centrul unei mișcări care i-a surprins până și pe organizatori, Asociația culturală SIMFEST. Cifrele de mai jos susțin afirmațiile.

Ediția 2020 a fost organizată exclusiv online, ceea ce a determinat o abordare, din punct de vedere organizatoric, cu totul diferită față de edițiile precedente. Un singur exemplu: corespondența prin e-mail și Facebook a depășit 5.000 de mesaje schimbate într-o singură lună.

În timpul festivalului au fost puse în proiecție online 103 producții de televiziune și cinema (pentru care au fost primite acorduri de difuzare) și există încă zeci de solicitări de la realizatori din toată lumea pentru difuzarea producțiilor lor. Organizatorii își propun să prelungească cu o săptămână sesiunile de screening online, cu ajutorul voluntarilor care au asigurat această activitate și în timpul festivalului.

Timp de o săptămână, pasionații de creații video au avut ocazia să vadă producții din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, din Peru până în Pakistan, din India în Marea Britanie sau din Australia până în Statele Unite. Pentru amatorii de statistici, câteva date furnizate de Facebook: peste 53.500 de persoane au primit informații, aproape 6.000 s-au arătat entuziasmate, peste 15.500 de vizitatori unici au urmărit postările, au fost înregistrate peste 100.000 de minute de vizionare (cifrele sunt cele oferite pentru data de 19 septembrie, nu includ ultima zi a festivalului, în care a fost publicat palmaresul și în care a fost o activitate febrilă în social media).

Juriul a mărturisit că a fost extrem de greu să decidă, atât din cauza numărului mare de producții, dar mai ales datorită valorii lor ridicate. A fost nevoie de trei sesiuni de discuții prin Zoom, după ce fiecare membru își făcuse vizionările separat, ca să se ajungă la decizia finală. În cele din urmă au fost acordate 14 premii și 7 mențiuni.

Se pare că a fost anul Orientului Apropiat. Cele mai importante premii: Marele Premiu și Premiul Special al juriului pleacă în două țări învecinate: Iran și Irak. Iranul mai bifează două premii și se situează pe primul loc. Câte două premii merg în Germania, Statele Unite și Marea Britanie. Spania a câștigat un premiu, la fel ca și Australia. O mențiune merge și în Republica Moldova. România, din păcate, nu se regăsește în palmaresul acestei ediții.

Lista câștigătorilor poate fi consultată pe pagina de Facebook a festivalului (Simfest Romania) și pe pagina web oficială www.simfest.ro.   

La încheierea perioadei de înscrieri au fost contorizate 1.284 de producții din 92 de țări. Preselecția a fost făcută de un juriu format din 14 pesoane. În selecția oficială au fost reținute 226 de producții.

 

Lasă un comentariu