DIN NOU PE BARICADELE ALEGERILOR

Distribuie pe:

Cu toate că alegerile locale, de duminică, 27 septembrie, care includ alegerea primarilor în toate comunele și orașele țării, a consiliilor acestora, iar la nivel județean a președinților de consilii și a consilierilor, sunt foarte importante, teama de pandemia care ne macină de atâta vreme ne-a obligat, pe noi, cetățenii, cu drept de vot, să le acordăm mai puțină atenție și să trecem cu vederea multe aspecte care ne interesează în mod direct. Pentru că din aceste alegeri, care oricum vor avea loc, va decurge o nouă structură a Puterii pe plan local de care va depinde în bună măsură viitorul nostru și al țării. Alegerile locale vor aduce reînnoiri și la Prefectură, cât și la direcțiile descentralizate, fapt ce se va întâmpla și va fi mai bine cunoscut la toamnă în funcție de partidul sau coaliția care va câștiga majoritatea în noul Parlament.

În fața acestei situații, noi, alegătorii, avem de făcut două lucruri importante duminică, 27 septembrie a.c. Să contribuim prin votul nostru la alegerea primarului și a consilierilor din localitatea de domiciliu și, în același timp, să decidem, tot prin vot, reprezentanții, adică consilierii pe care-i vom trimite în „parlamentul" județului. Pentru că împrejurările actuale nu ne-au permis să reflectăm mai mult și mai îndelungat asupra acestui proces, ceea ce putem să vă sugerăm este să facem în aceste zile și ore care au mai rămas până la vot, minimul efort de a ne concentra pe subiect, care pe lângă participarea obligatorie la urne trebuie să includă și o serioasă cumpănire asupra modului în care votăm, adică alegerea cu mult discernământ a careului cu candidații în interiorul căruia să punem ștampila.

Cu toate că alegerile sunt, la urma urmei, o competiție între partide care încearcă să obțină pe această cale accesul la putere, părerea noastră este să punem mai mare preț nu pe partide, ci pe oamenii pe care acestea îi scot în față. În felul acesta noi putem pune stavilă unor neaveniți, dornici de putere, fie ei carieriști, corupți, chiar impostori, care, atunci când vor ajunge în jilțurile puterii, nu numai că vor uita de noi, dar vor forma o clică de uzurpatori, pentru tot felul de privilegii, pensii speciale etc. Cu toate neajunsurile lor, partidele românești au propus la Târgu-Mureș un set de candidați valoroși din care au ce alege, în aceeași măsură atât votanții români, cât și maghiari (dacă aceștia doresc cu adevărat o bună perspectivă orașului). De altfel, modul în care aceștia se vor comporta la alegerea primarului de acum va constitui un indiciu foarte important pentru noi, cu privire la doleanțele lor intime, la direcția de mers pe care vor să o imprime orașului reședință de județ.

Cu toate acestea, noi nu putem neglija nici partidele, poziția și ponderea pe care o au pe eșichierul politic, atât pe plan local, cât și național.

Dacă am fi avut, cum ar fi fost normal, alegeri în două tururi, partidele mici ar fi avut satisfacția gradului lor de simpatie exprimat de alegători în primul tur de scrutin. Atunci alegătorul ar fi putut să-și exprime în voie opinia, pentru că turul întâi era doar consultativ. Acum însă legea electorală în funcțiune este foarte dură cu ele, în sensul în care, dacă nu vor îndeplini pragul de 5 la sută, voturile simpatizanților lor vor fi aruncate pur și simplu la coș. De aceea va trebui ca la urne să judecăm mai mult cu mintea decât cu inima, adică să tăiem și în carne vie dacă e necesar, în sensul renunțării la simpatiile pe care le avem, oferind votul, partidelor care au șansa să ne reprezinte.

Experiența dobândită în decursul celor șapte tururi de alegeri locale pe care le-am gestionat, din care ultimele cinci cu mare succes, îmi permite să atrag în modul cel mai serios atenția alegătorilor români asupra modului în care se vor implica, prin vot, la alegerea președintelui Consiliului județean, unde concurează o droaie de români, dintre care doar unul contează cu adevărat. Aici, șansa noastră de a avea un președinte de consiliu județean român este mult mai mare decât în cazul primăriei Târgu-Mureș, cu condiția de a se acorda voturile exclusiv unuia, adică celui mai bine plasat și cunoscut. Ar fi de-a dreptul umilitor pentru ca Județul Mureș, cu o pondere a populației românești de peste 60 la sută, să aibă și în fruntea județului un candidat de altă etnie și aceasta pentru simplul fapt că unei formațiuni, care nu este nici măcar politică, este vorba de UDMR, i se permite să joace la alegeri într-un mod antidemocratic, dictatorial.

Așadar, cetățeni ai județului Mureș, și îndeosebi târgumureșeni, pregătiți-vă de vot pentru 27 septembrie 2020. Prezența dumneavoastră la urne constituie singura armă cu care noi putem lupta pentru un viitor mai bun. Vom reuși să facem o selecție mai bună dacă ne vom face cât mai mult prezența pe baricadele alegerilor. Nu uitați, majoritari sau minoritari, suntem atâția câți vom merge la vot!

Lasă un comentariu