ROMÂNIA ARE AL DOILEA CEL MAI MARE DECALAJ AL VENITURILOR DINTRE SĂRACI ȘI BOGAȚI, DIN 7 ȚĂRI UE (STUDIU)

Distribuie pe:

În România se înregistrează al doilea cel mai mare decalaj al veniturilor dintre cei mai bogați 20% dintre oameni și cei mai săraci 20% dintre locuitori, din șapte țări membre ale Uniunii Europene, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

În România, raportul veniturilor între cei mai bogați 20% dintre oameni și cei mai săraci 20% este în anul curent de 7,1, conform analizei citate, care a utilizat informații statistice din baza de date Eurostat.

Documentul evaluează diferențele ratelor de inegalitate a veniturilor din România, Bulgaria, Suedia, Germania, Polonia, Spania și Grecia.

Între cele șapte țări analizate, Bulgaria este țara cu cea mai mare rată a inegalității veniturilor dintre cei mai bogați 20% dintre locuitori și cei mai săraci 20%, cu un indicator de 8,1.

Decalajul dintre săraci și bogați în România a crescut față de anul trecut, când acesta se afla la o valoare de 7, însă a scăzut față de 2018, când rata inegalității veniturilor era la 7,2.

În regiunea extinsă în care se află România, Polonia înregistrează în acest an un decalaj al veniturilor între bogați și săraci de 4,3, similar cu cel al Suediei și mult mai mic decât cel de 7,1 înregistrat de România.

În Spania, stat aflat în vestul Europei, rata inegalității dintre veniturile săracilor și bogaților este una ridicată în acest an, de 5,9, potrivit analizei realizate de Monitorul Social.

În ceea ce privește analiza separată între sexe, raportul dintre media celor mai mari 20% dintre venituri și media celor mai mici 20% dintre venituri s-a menținut aproximativ constantă în ultimii ani, conform documentului.

Lasă un comentariu