“JUDECATA” LUI EMINESCU SE MAI AMÂNĂ...

Distribuie pe:

Curtea de Apel Tâgu-Mureș a acordat, joi, un nou termen de judecată - 22 octombrie - în procesul intentat de reclamanta Fundația “Szekler Monitor” împotriva pârâtului dr. Mihai Târnoveanu, președintele Asociației “Calea Neamului”. Reclamanta a solicitat, printr-o cerere depusă la dosar, judecarea cauzei în lipsă, iar instanța a cerut Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) ca, până la termenul următor, să depună actele necesare judecării cauzei, după ce instituția condusă de Asztalos Csaba a respins acțiunea reclamantei.

Reamintim că dr. Mihai Târnoveanu este acuzat de incitare la ură, discriminare și propagandă naționalist-șovină pentru intervențiile sale în chestiunile privind Cimitirul din Valea Uzului, Cheile Bicazului, anularea Codului Administrativ, dar și pentru postarea unui citat din publicistica lui Mihai Eminescu. “Era un citat dintr-un articol clasic, publicat la tinerețe de Eminescu (...) disponibil și pe site-ul Mihai-Eminescu.Ro și pe Wikisource și în monumentala ediție a Academiei Române dedicată Operelor lui Eminescu”, precizează dr. Târnoveanu într-un interviu acordat activenews.ro.

Cu ocazia prezenței sale la Târgu-Mureș, în calitate de pârât, dr. Târnoveanu a publicat pe pagina sa de socializare o fotografie făcută în fața statuii lui Mihai Eminescu din municipiu, cu explicația: “Întotdeauna, lângă Mihai Eminescu, la Târgu-Mureș! Mulțumesc doamnei Marina-Ioana Alexandru, avocata și prietena mea, precum și Danei Damsa, un suflet minunat de român!” (foto)

… Ce-i drept, și la Târgu-Mureș “suflete minunate de români” sunt cu duiumul, dar nu se manifestă decât de două ori pe an: la 15 ianuarie și la 15 iunie, când aniversează/comemorează nașterea/moartea poetului, cu discursuri pioase, “frumoase” diplome, și coroane de flori, manifestări “de suflet și simțire românească”, lansări de cărți și sfeștanii, comunicate de presă, mese rotunde, simpozioane, poze de familie la statuia lui Eminescu, bucuroși să se audă vorbind și să-și vadă publicate textulețele de bieți culturnici și poetaștri, în râvna lor asudată, de a “agăța de constelația lui Eminescu” palida, mărunta, neînsemnata lor “lumină”.. N-am auzit ca vreo “prestigioasă” entitate culturală și patriotică - altminteri susținătoare a “idealului național” - să formuleze vreun punct de vedere, vreo luare de poziție în cazul unui proces în care supus judecății este chiar poetul național.

…Explicația o dă chiar Eminescu: “Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare, / Splendid ca o ironie, cu priviri nepăsătoare; / Iar dasupra tuturora va vorbi vreun mititel, / Nu slăvindu-te pe tine, lustruindu-se pe el / Sub a numelui tău umbră…”

Lasă un comentariu